Μπγερν ο Σιδηρόπλευρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπγερν ο Σιδηρόπλευρος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Björn Járnsíða (Νορβηγικά Μποκμάλ)
Γέννηση9ος αιώνας
Τόπος ταφήςMunsö
Χώρα πολιτογράφησηςΣουηδία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΕρρίκος Μπγέρνσον
Ρέφιλ Μπγιέρνσον
ΓονείςΡάγκναρ Λόθμπροκ και Λάγκερθα
ΑδέλφιαΣίγκουρντ ο Φιδομάτης
Άιβαρ ο Ασπόνδυλος
Ούμπα
Χάλφνταν Ράγκναρσον
Hvitserk
ΟικογένειαΔυναστεία του Μούνσε
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜονάρχης της Σουηδίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπιέρν ο Σιδηρόπλευρος θρυλικός βασιλιάς της Σουηδίας που έζησε τον 9ο αιώνα ήταν ο πρώτος βασιλιάς από τον Οίκο του Μούνσο.[1] Στις αρχές του 18ου αιώνα, ένας τύμβος στο νησί του Μούνσο σύμφωνα με τους ιστορικούς μελετητές ανήκε σε έναν άντρα με το όνομα "Μπγερν Γιαρνζίντας Χόγκ" ο οποίος πιθανότατα ήταν ο ίδιος ο Μπγερν ο Σιδηρόπλευρος. Οι "Θρύλοι των γιων του Ράγκναρ" αναφέρουν ότι ο Μπγερν ο Σιδηρόπλευρος ήταν ένας από τους γιους του θρυλικού Βίκινγκ πολέμαρχου Ράγκναρ Λόθμπροκ και της Λάγκερθα αδέλφια του ήταν ο Άιβαρ ο Ασπόνδυλος, ο Χάλφνταν Ράγκναρσον, ο Σίγκουρντ ο Φιδομάτης, o Χβίτσερκ και ο Ούμπα, ετεροθαλείς αδελφοί του ήταν ο Ερρίκος και ο Άγκναρ.[2][3] Ο ίδιος είχε δυο γιους τον Ερρίκος Μπγέρνσον και τον Ρεφίλ Μπγέρνσον, οι απόγονοι του ανήκαν στη βασιλική δυναστεία του Μούνσο που κυβέρνησε τη Σουηδία.

Επιδρομές στη Μεσόγειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 860 ο Μπγερν μαζί με τον Χάστεϊν ήταν αρχηγοί μιας μεγάλης επιδρομής των Βίκινγκ στη Μεσόγειο. Μετά τις επιδρομές τους στις Ιβηρικές ακτές μέσω του δρόμου τους για το Γιβραλτάρ λεηλάτησαν το νότιο τμήμα της Γαλλίας όπου ο στόλος του έμεινε όλο το χειμώνα, στη συνέχεια ο στόλος τους έφτασε στην Ιταλία κυριεύοντας την παραθαλάσσια πόλη της Πίζα. Προχώρησαν στην ενδοχώρα στην πόλη Λούνι για την οποία πίστευαν εκείνη την περίοδο πως ήταν η Ρώμη αλλά δεν μπόρεσαν να παραβιάσουν τα τείχη της πόλης. Ο Χάστεϊν επινόησε ένα τέχνασμα, έστειλε αγγελιοφόρους στον επίσκοπο να πουν ότι όντας ήταν στα πρόθυρα του θανάτου, από το νεκροκρέβατο του επιθυμούσε να ασπαστεί τον χριστιανισμό, να λάβει Θεία Κοινωνία και να ταφεί σε ιερό τόπο μέσα στην εκκλησία τους. Μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι με μια μικρή φρουρά με μεγάλες τιμές αλλά εκεί αιφνιδίασε τους αναστατωμένους κληρικούς πηδώντας από το φέρετρο. H ομάδα των Βίκινγκ διείσδυσε στις πύλες που άνοιξαν αμέσως αφήνοντας το υπόλοιπο του στρατού να μπουν και να καταλάβουν την πόλη. Μετά τη μεγάλη αυτή νίκη και πολλές άλλες στη Σικελία και τη βόρεια Αφρική επέστρεψε στο Γιβραλτάρ για να αντιμετωπίσει μια ναυτική ομάδα των Σαρακηνών υπό την ηγεσία του Αλ Άνταλους. Στη μάχη που ακολούθησε γνώρισε τη συντριβή, οι Σαρακηνοί του Άνταλους με τη χρήση του Ελληνικού υγρού πυρ έκαψαν 40 πλοία, όσοι επέζησαν μεταξύ τους και ο ίδιος ο Μπγερν δραπέτευσε για τη Σκανδιναβία και έζησε εκεί το υπόλοιπο διάστημα της ζωής του σαν πλούσιος άντρας.

Συγκρούσεις με τον πατέρα του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O λόφος του Μπγερν του Σιδηρόπλευρου στη νήσο Μούνσο της λίμνης Μέλαρεν

Ο Μπγερν και τα αδέρφια κατέκτησαν τη Σγιέλαν, τη Γιουτλάνδη, την Γκότλαντ, την Έλαντ και όλα τα μικρότερα νησιά, στη συνέχεια αποβιβάστηκαν στη Δανία με τον μεγαλύτερο αδελφό τους Άιβαρ τον Ασπόνδυλο σαν αρχηγό τους. Ο Ράγκναρ άρχισε να ζηλεύει τις επιτυχίες των γιων του, τοποθέτησε σαν Γιαρλ στη Σουηδία τον Έιστειν Μπελί με εντολή να προστατεύσει τη χώρα από τους γιους του και ο ίδιος προχώρησε σε εκστρατεία στη Βαλτική Θάλασσα για να λεηλατήσει και να δείξει τις ικανότητες του. Οι γιοι του Ράγκναρ Ερρίκος και Άγκναρ αποβιβάστηκαν στη λίμνη Μέλαρεν ζητώντας από τον Έινστειν Μπελί να υποταχθεί στους ίδιους και στα αδέλφια τους, ο Ερρίκος ζήτησε επιπλέον από τον Έινστειν την κόρη του Μπόργγκχιλ σαν σύζυγο. Ο Έινστειν του απάντησε ότι θα ζητήσει πρώτα τη γνώμη από το βασιλικό συμβούλιο, το συμβούλιο απέρριψε την πρόταση και κήρυξε τον πόλεμο στα δυο αδέλφια, στη μάχη που ακολούθησε ο Άγκναρ σκοτώθηκε και ο Ερρίκος συνελήφθη αιχμάλωτος από τις Σουηδικές δυνάμεις. Ο Έινστειν Μπελί πρότεινε στον Ερρίκο να τον κάνει κυβερνήτη στην Ουψάλα και να του δώσει την κόρη του σύζυγο, αλλά ο Ερρίκος του απάντησε ότι μετά από αυτή την ατιμωτική ήττα δεν ήθελε τίποτε άλλο παρά μονάχα να θανατωθεί και η επιθυμία του έγινε αποδεκτή. Στη Σγιέλαν ο Μπγερν, ο Χβίτσερκ και η μητέρα τους Άσλαγκ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια, επιτέθηκαν στη Σουηδία με την ίδια την Άσλαγκ που αποκαλούσε τον εαυτό της Ρανταλίν επικεφαλής του ιππικού, στη μάχη που ακολούθησε οι Σουηδοί ηττήθηκαν και ο Έινστειν Μπελί σκοτώθηκε. Ο Ράγκναρ δεν ήταν τόσο ευτυχής για τις επιτυχίες των γιων του χωρίς τη βοήθεια και αποφάσισε να κατακτήσει την Αγγλία για να δείξει τις ικανότητες του αλλά ηττήθηκε, ο Αέλα της Νορθουμβρίας τον συνέλαβε και τον θανάτωσε σε έναν λάκκο με φίδια.

Κατάληψη της Νορθουμβρίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Αλεξάντερ Λούντβιχ ως Μπγερν ο Σιδηρόπλευρος στην τηλεοπτική σειρά "Βίκινγκς"

Ο Μπγερν και τα αδέλφια του επιτέθηκαν στη Νορθουμβρία για να εκδικηθούν τον θάνατο του πατέρα τους αλλά ηττήθηκαν και ο μεγάλος αδελφός Άιβαρ ζήτησε συμφιλίωση με τον Αέλα. Ο Άιβαρ ζήτησε μονάχα από τον Αέλα "τόση γη όση μπορεί να απλωθεί το δέρμα ενός βοδιού" και ορκίστηκε στον Αέλα ότι δεν θα ξανακάνει ποτέ πόλεμο μαζί του, ο Αέλα έδεσε ένα δέρμα με κλωστές και το άπλωσε τόσο όσο να καλύψει ένα κάστρο, το κάστρο που του παραχώρησε ήταν η Γιορκ ή το Λονδίνο. Ο Άιβαρ σύντομα συγκέντρωσε δυνάμεις και έγινε εξαιρετικά δημοφιλής στους Άγγλους, τότε όταν κατάλαβε ότι είναι ισχυρός διέταξε τα αδέλφια του να ξεκινήσουν πάλι τον πόλεμο εναντίον του Αέλα. Ο Άιβαρ και τα αδέλφια του αυτή τη φορά συνέτριψαν τους Νορθούμβριους, ο Αέλα συνελήφθη και θανατώθηκε με το μαρτύριο του "αετού αίματος". Ο Μπγερν και τα αδέρφια του κατόπιν λεηλάτησαν την Αγγλία, την Ουαλία, τη Γαλλία και την Ιταλία, μέχρι που έφτασαν στην πόλη Λούνα της Ιταλίας, όταν επέστρεψαν στη Σκανδιναβία διαίρεσαν το βασίλειο και ο Μπγερν πήρε την Ουψάλα και τη Σουηδία.

Θρύλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα "Σάγκας του Ερβαράρ" αναφέρουν ότι ο Έιστεϊν Μπέλι σκοτώθηκε από τον Μπγερν και τα αδέρφια του, όπως ειπώθηκε στην "Ιστορία του Ράγκναρ Λόθμπροκ" και κατέκτησαν όλη τη Σουηδία. Τα "Χρονικά του Μπερτινιάνι" και τα "Χρονικά του Φορταλενένσε" λένε για έναν Βίκινγκ βασιλιά με το όνομα Μπέρνο που λεηλάτησε τον Σηκουάνα το 850. Γύρω στο 1070, ο Γουίλιαμ του Χουμιέγες αναφέρθηκε σε αυτόν με το προσωνύμιο Σιδηρόπλευρος που ήταν γιος του βασιλιά Λόθμπροκ.[4] Ο Μπγερν ο Σιδηρόπλευρος είναι πρωταγωνιστής στην τηλεοπτική σειρά Βίκινγκς στην οποία απεικονίζεται ως γιος της Λάγκερθα, ως παιδί τον υποδύθηκε ο Νέιθαν ο Τουλ και ως νεαρό άνδρα ο Αλεξάντερ Λούντβιχ.[5]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lagerquist 1997:24
  2. "The Tale of Ragnar's Sons – Translation by Peter Tunstall".
  3. Peter August Gödecke in Sagan om Ragnar Lodbrok och hans söner Norstedts Stockholm 1880 p. 24
  4. Kings and kingship in Viking Northumbria, by Rory McTurk (University of Leeds) Archived September 26, 2008, at the Wayback Machine.
  5. http://mythologian.net/bjorn-ironside-ragnar-lothbroks-son/

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Lagerquist, Lars O. (1997). Sveriges Regenter, från forntid till nutid. Norstedts, Stockholm. ISBN 91-1-963882-5

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπγερν ο Σιδηρόπλευρος
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Έιστειν Μπελί
Ήμι-μυθικός βασιλιάς της Σουηδίας

9ου αιώνας
Διάδοχος
Ερρίκος Μπγέρνσον