Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λογότυπο ΕΕΚΤ

Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που συστάθηκε το 2008 από τις τρεις εταιρείες Κινητών Επικοινωνιών που λειτουργούν στην Ελλάδα, την Cosmote (θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, ο οποίος ανήκει κατά πλειοψηφία στην Γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom), την Vodafone Ελλάδας (θυγατρική εταιρεία και παράρτημα της ομώνυμης Βρετανικής εταιρείας) και την NOVA (θυγατρική εταιρεία της πολυεθνικής τηλεπικοινωνιών & ΜΜΕ, United Group) με στόχο την εκπροσώπηση των κοινών θέσεών τους[1].

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΕΚΤ ιδρύθηκε με στόχο την έκφραση των κοινών θέσεων του κλάδου Κινητών Επικοινωνιών προς την Πολιτεία, την επιχειρηματική κοινότητα και την κοινωνία, και την παροχή ολοκληρωμένων πληροφοριών σχετικά με την κινητή τηλεφωνία. Η ΕΕΚΤ παρέχει, μέσω του ιστότοπου της, πληροφορίες για τη λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας, την τεχνολογία στην οποία βασίζεται, επιστημονικά στοιχεία για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, καθώς και πληροφορίες και αρχές λειτουργίας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας[2].

Με πρωτοβουλία της ΕΕΚΤ δημιουργήθηκε επίσης ο Φορέας Διαχείρισης Παραπόνων Παρεμβολών στον οποίο μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν στο σήμα της τηλεόρασης μέσω των δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μελέτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΕΚΤ χρηματοδοτεί μελέτες σε εξαμηνιαία και ετήσια βάση για τον κλάδο Κινητών Επικοινωνιών και τον αντίκτυπό τους στην ελληνική οικονομία, που εκπονούνται σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς και επιστημονικούς φορείς, όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Μέσω του ιστότοπου της ΕΕΚΤ είναι, επίσης, δυνατή η πρόσβαση σε διεθνείς επιστημονικές έρευνες σχετικά με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως χρησιμοποιούνται στις κινητές επικοινωνίες[3]. Ορισμένες από τις μελέτες έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.

Κλάδος Κινητών Επικοινωνιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εταιρείες του κλάδου Κινητών Επικοινωνιών απασχολούν 4.568 εργαζόμενους και υποστηρίζουν συνολικά 41.600 θέσεις εργασίας, ενώ ο κλάδος συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα στο 7% του ΑΕΠ της Ελλάδας[4]. Οι κινητές επικοινωνίες είναι συνδεδεμένες με τη βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρών και μεσαίων (ΜΜΕ) και της οικονομίας συνολικά, σύμφωνα με τις μελέτες που βρίσκονται αναρτημένες στον ιστότοπο της ΕΕΚΤ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Φλώρη, Κυριακή (7 Οκτωβρίου 2008). «Καταστατικό ΕΕΚΤ». ΕΕΚΤ. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2016. 
  2. Στεφανόπουλος, Γιώργος. «Μήνυμα γενικού διευθυντή». ΕΕΚΤ. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2016. 
  3. «Έρευνες». ΕΕΚΤ. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2016. 
  4. Γιαγλής, Γεώργιος· Λεκατσάς, Αριστοτέλης· Κουτρουμπής, Παντελής· Ζαμάνη, Ευπραξία (1 Μαρτίου 2015). «Μελέτη Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών "Ο Κλάδος της Κινητής, κυρίαρχος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας" (Αρχείο Word)». EEKT. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]