Έντουαρντ Έλρικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έντουαρντ Έλρικ
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςAmestris
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααλχημιστής
Οικογένεια
ΣύζυγοςWinry Rockbell
ΓονείςHohenheim και Trisha Elric
ΑδέλφιαAlphonse Elric
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςState Alchemist

Ο Έντουαρντ Έλρικ (αγγλικά: Edward Elric) είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς του μάνγκα Fullmetal Alchemist της Χιρόμου Αρακάουα.

Δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χιρόμου Αρακάουα, δημιουργός του μάνγκα, ενσωμάτωσε πολλά κοινωνικά προβλήματα στην πλοκή, όπως τον τρόπο που ο Edward και ο Alphonse ζουν μετά το θάνατο της μητέρας τους, Trisha. Εξετάζει επίσης πώς τα αδέρφια βοηθούν τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα να κατανοήσουν την έννοια της οικογένειας.[1]

Η Αρακάουα σχολίασε ότι μετά την αναχώρηση του πατέρα του Έντουαρντ και του Αλφόνς,ο Έντουαρτ προσπάθησε να γίνει ο άντρας της οικογένειας. Σημείωσε ότι ο Έντουαρντ είναι ένας από τους αγαπημένους της χαρακτήρες.

Αρκετά από τα χαρακτηριστικά του Έντουαρντ τροποποιήθηκαν στη πορεία.Το ύψος του μειώθηκε για να κάνει αντίθεση με την τεράστια πανοπλία του Alphonse.[2]

Όσον αφορά τον σχεδιασμό του χαρακτήρα, η Αρακάουα ανησυχεί συχνά μήπως κάνει το μεταλλικό του χέρι πολύ ογκώδες για να αποφύγει την εξισορρόπησή του αυξάνοντας τους μυς του Edward, καθιστώντας την εμφάνισή του ακατάλληλη για την ηλικία του.[3] Έχει επίσης σχεδιάσει συχνά τον χαρακτήρα σε όλο το σώμα, αλλά κάποια στιγμή παρατήρησε ότι τον έκανε πολύ ψηλό.[4][5] Καθώς το manga συνεχιζόταν, η Αρακάουα διαπίστωσε ότι ζωγράφιζε τον Edward ημίγυμνο πολλές φορές ακόμη περισσότερο από τον Άλεξ Λούις Άρμστονγκ που τείνει να δείχνει τον κορμό του. Δήλωσε ότι αυτό ήταν επειδή ήθελε να σχεδιάσει το μεταλλικό χέρι του Έντουαρντ, σχολίασε ότι ήταν συνηθισμένο για τους άνδρες να περπατούν με εσώρουχα στα σπίτια τους.[6]

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Και στις δύο προσαρμογές του άνιμε στην ιαπωνική μεταγλώττιση των ο Ρόμι Πάκου δίνει τη φωνή του στον Έντουαρντ.

Στην αγγλική μεταγλώττιση, τον ρόλο του Έντουαρντ έχει υποδυθεί ο Βικ Μινιόνα. Ο Μινιόνα έχει δηλώσει ότι η ερμηνεία του Έντουαρντ μπορεί να είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά του στην μεταγλώττιση αφού οι θαυμαστές δεν τον συγκρίνουν με τον Παρκ.

Ο Μινιόνα σημείωσε ότι οι φωνές τους δεν είναι παρόμοιες και ότι δεν σχεδίαζε να ακούγεται σαν την φωνή του Παρκ στην Ιαπωνική μεταγλώττιση.[7]

Εμφανίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Edward γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη με το όνομα Resembool στο έθνος της Amestris, ζώντας με τον μικρότερο αδερφό του Alphonse και τους γονείς τους Trisha Elric και Van Hohenheim.

Ο Χόενχαϊμ άφησε την οικογένεια του για να ταξιδέψει. Τα δύο αδέρφια άρχισαν να μαθαίνουν αλχημεία πριν πεθάνει η μητέρα τους.Μετά το θάνατο της Τρίσα εκπαιδεύτηκαν με τηνεπιδέξια αλχημιστή Izumi Curtis.[8] Τα αδέλφια προσπάθησαν να αναβιώσουν τη μητέρα τους, αλλά το πείραμε απέτυχε.Έτσι τα αδέρφια πλήρωσαν μεγαλύτερο τίμημα μέσω του Νόμου της Ισοδύναμης Ανταλλαγής: ο οποίος θέλει να αποκτήσει κάτι πρέπει να δώσει κάτι πίσω σε αντάλλαγμα που έχει την ίδια αξία.[9]

Ο Έντουαρντ έχασε το αριστερό του πόδι ενώ συναντούσε το μεταφυσικό ον γνωστό ως Truth , αποκτώντας μεγάλη γνώση καθώς και την εκπληκτική ικανότητα να εκτελεί μεταστοιχίσεις απλά χτυπώντας τα χέρια του μαζί χωρίς την ανάγκη ενός Κύκλου Μεταστοιχείωσης.[10] Καθώς όλη η ύπαρξη του Alphonse καταλήφθηκε από το Truth, ο Έντουαρντ χρησιμοποιεί τη νέα του γνώση θυσιάζοντας το δεξί του χέρι για να ανακτήσει την ψυχή του Alphonse και να τη δέσει σε μια κοντινή πανοπλία.[11]

Ο Έντουαρντ μετά από την επίσκεψη του Ρόι Μάστανγκ,βάζει στόχο να βρει την περίφημη φιλοσοφική λίθο ώστε να πάρει πίσω το σώμα του Αλφόνς.

Πέρασε την εξέταση στο στρατό κι έγινε κρατικός αλχημηστής.

Ο Έντουαρντ μπορεί να χρησιμοποιεί αλχημεία χωρίς έναν κύκλο μεταστοιχείωσης.Έχει κι ικανότητες στις πολεμικές τέχνες τις οποίες έμαθε από τη δασκάλα του την Ιζούμι.

Πολλές φορές αρνείται να πιει το γάλα του.Γίνεται έξαλλος αν κάποιος τον αποκαλέσει κοντό.Ωστόσο στο τέλος της ιστορίας ο Έντουαρντ ψήλωσε.

Ο Έντουαντ αποκάλυψε ότι το επώνυμο του,το Έλρικ είναι το επώνυμο της μητέρας του.

Ο Έντουαρντ ονομάστηκε Fullmetal Alchemist λόγω της σιδερένιας του θέλησης.Πολλοί συχνά μπερδεύουν τον Αλφόνς ως τον Fullmetal Alchemist γιατί το σώμα του είναι μια μεταλλική πανοπλία.

Και στις δύο εκδοχές της ιστορίας ο Έντουαρντ χάνει την ικανότητα να χρησιμοποιεί αλχημεία προς το τέλος.

Στη σειρά του 2003 ο Έντουαρντ επαναφέρει τον Αλφόνς όπως ήταν πριν.Ο Έντουαρντ χάνει την ικανότητα να χρησιμοποιεί αλχημεία.Χάνει κι πάλι το αληθινό του χέρι κι στη θέση του βρίσκεται το μεταλλικό του χέρι. Έτσι ο Έντουαρντ παραμένει αιχμάλωτος σε μία παράλληλη διάσταση μαζί με τον πατέρα του όσο ο Αλφόνς είναι πίσω στον κόσμο τους.Ο Αλφόνς βάζει στόχο να βρει ένα τρόπο να βρεθεί ξανά με τον αδελφό του.

Στο μάνγκα και στη σειρά του 2009 ο Έντουαρντ θυσιάζει τις γνώσεις της αλχημείας για να φέρει πίσω τον Αλφόνς.Ο Έντουαρντ χάνει την ικανότητα να χρησιμοποιεί αλχημεία.Χάνει το αληθινό του πόδι κι στη θέση του έχει το μεταλλικό του πόδι.Ο Έντουαρντ καταφέρνει να φέρει πίσω τον αδελφό με τον οποίο γυρίζουν πίσω στο Resembool με την Γουίνρι να τους περιμένει και να τους καλωσορίζει.Μετά από δύο χρόνια τα δύο αδέλφια αποφασίζουν να ταξιδέψουν χωριστά στην ανατολή για να μάθουν περισσότερα για την αλχημεία και να συνδιάσουν τις γνώσεις τους.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βαν Χόενχαιμ: Αφού τους άφησε ο πατέρας τους ο Έντουαρντ άρχισε να τον μισεί.Μεγάλη ταραχή του προκάλεσε η επιστροφή του.Ωστόσο ο Έντουαρντ εξακολουθούσε να αγαπάει τον πατέρα όσο κι αν το αρνιόταν.

Τρίσα Έλρικ:Ο Έντουαρντ αγαπούσε πάρα πολύ τη μητέρα του την Τρίσα.Όταν πέθανε αποφάσισε να τη φέρει πίσω στη ζωή.Ωστόσο πλήρωσε το τίμημα χάνοντας το πόδι του.

Αλφόνς:Ο Αλφόνς είναι ο μικρός αδελφός του Έντουαρντ.Ο Έντουαρντ ένιωσε ενοχές που ο Αλφόνς έχασε το σώμα του μετά την αποτυχημένη τους προσπάθεια να φέρουν πίσω τη μητέρα τους.Ο Έντουαρντ είναι προστατευτικός με τον αδελφό του.Υποσχέθηκε ότι θα πάρει πίσω το σώμα του αδελφού και το πέτυχε.

Γουίνρι Ρόκμπελ:Η Γουίνρι είναι παιδική φίλη του Έντουαρντ και του Αλφόνς.Είναι μηχανικός.Αυτή δημιούργησε τα μεταλλικά άκρα του Έντουαρντ.Σιγά σιγά η Γουίνρι αρχίζει να ερωτεύεται τον Έντουαρντ.Παράλληλα ο Έντουαρντ δείχνει σημάδια ότι νοιάζεται για την Γουίνρι σαν κάτι περισσότερο από φίλη.Στο τέλος της σειράς ο Έντουαρντ και η Γουίνρι κάνουν σχέση.Προτού φύγει το τρένο ο Έντουαρντ κάνει πρόταση γάμου στη Γουίνρι.Στον επίλογο της ιστορίας ο Έντουαρντ παντρεύεται την Γουίνρι με την οποία απέκτησαν έναν γιο κι μία κόρη.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χαρακτήρας του Έντουαρντ έγινε αγαπητός από τους αναγνώστες manga.

Σε καθεμία από τις δημοσκοπήσεις που έγιναν από το Monthly Shōnen Gangan κατατάχθηκε πρώτος.[12][13] Ο Edward κέρδισε επίσης την εικοστή έκτη ετήσια δημοσκόπηση των αναγνωστών Animage, Anime Grand Prix, στο "Favorite Male Character".

Ο Ρόμι Παρκ, ο ηθοποιός φωνής του Έντουαρντ στα Ιαπωνικά, κέρδισε στην κατηγορία «Αγαπημένο Σεϊγιού».[14] Ο Έντουαρντ διατήρησε υψηλή θέση στην ψηφοφορία του επόμενου έτους στην ίδια κατηγορία.[15]

Στο τεύχος Ιουλίου 2009 του Newtype, ο Έντουαρντ κατετάγη στην κορυφή της έρευνας κατάταξη χαρακτήρων για άνδρες.[16] Στο τεύχος Αυγούστου 2009 η κατάταξή του άλλαξε στην τέταρτη.[17] Σε μια δημοσκόπηση του Newtype τον Μάρτιο του 2010, ο Έντουαρντ ψηφίστηκε ως ο τέταρτος πιο δημοφιλής ανδρικός χαρακτήρας anime από τη δεκαετία του 2000.[18]

Ο Βικ Μινιόνα, ο οποίος ερμηνεύει τη φωνή του Edward στην αγγλική μεταγλώττιση, ήταν ο νικητής στα American Anime Awards στην κατηγορία "Καλύτερος Ηθοποιός" για την φωνή του Έντουαρντ Έλρικ.[19] Σε δημοσκόπηση του Anime News Network, ψηφίστηκε ως ο 5ος καλύτερος «τύπος».[20]

Αρκετές δημοσιεύσεις για manga, anime και άλλα μέσα της ποπ κουλτούρας έχουν προσφέρει επαίνους και κριτική για τον χαρακτήρα του Edward. Η συγγραφέας του IGN, Hilary Goldstein, επαινεί τον Έντουαρντ ως την τέλεια ισορροπία μεταξύ του τυπικού έξυπνου παιδιού και της πεισματάρης παιδικής περσόνας, εξηγώντας ότι αυτό επιτρέπει στον χαρακτήρα να "επιπλέει ανάμεσα σε κωμικές στιγμές και υποκείμενο δράμα χωρίς να φαίνεται ψεύτικο".[21] Επιπλέον, η Melissa Harper από το Anime News Network επαινεί τις εκφράσεις του προσώπου του Έντουαρντ ως μερικές από τις πιο χιουμοριστικές στιγμές της σειράς, συμπεριλαμβανομένων και των στιγμών στις οποίες αντιδρά αρκετά βίαια σε σχόλια για το μικρό του ανάστημα.

Τον επαινούν επίσης επειδή δεν είναι στερεότυπος χαρακτήρας shōnen, καθώς σημειώνεται ότι έχει «πολύ πραγματικές δεξιότητες, σχέσεις και προσωπικότητα».[22]

Η Lydia Hojnacki ανέφερε τον Έντουαρντ ως έναν από τους λόγους που της αρέσει το Fullmetal Alchemist, σημειώνοντας την εξέλιξη της προσωπικότητας του χαρακτήρα σε όλη τη σειρά, από την απλή ωριμότητα σε μια βαθύτερη ευαισθησία.[23]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Equivalent Change». Newtype USA 5 (1): 24. January 2006. 
  2. Arakawa, Hiromu (December 2003). «アニメ開始ごろ». TV Bros. http://www3.atwiki.jp/fa/pages/38.html. 
  3. Arakawa, Hiromu (2006). Fullmetal Alchemist Rough Sketch Gallery. Square Enix. σελ. 7. ISBN 978-4-7575-1695-3. 
  4. Arakawa, Hiromu (2006). Fullmetal Alchemist Rough Sketch Gallery. Square Enix. σελ. 15. ISBN 978-4-7575-1695-3. 
  5. Arakawa, Hiromu (2006). Fullmetal Alchemist Rough Sketch Gallery. Square Enix. σελ. 23. ISBN 978-4-7575-1695-3. 
  6. Arakawa, Hiromu (2005). The Art Of Fullmetal Alchemist. Viz Media. σελίδες 94–95. ISBN 978-1-4215-0158-1. 
  7. Jeng, Way (19 Απριλίου 2005). «Interview with Vic Mignogna». Mania Entertainment. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2008. 
  8. Arakawa, Hiromu (2006). «Chapter 21». Fullmetal Alchemist, Volume 5. Viz Media. ISBN 978-1-4215-0175-8. 
  9. Arakawa, Hiromu (2005). «Chapter 4». Fullmetal Alchemist, Volume 1. Viz Media. ISBN 978-1-59116-920-8. 
  10. Arakawa, Hiromu (2005). «Chapter 6». Fullmetal Alchemist, Volume 2. Viz Media. σελ. 94. ISBN 978-1-59116-923-9. 
  11. Arakawa, Hiromu (2006). «Chapter 23». Fullmetal Alchemist, Volume 6. Viz Media. σελίδες 61–63. ISBN 978-1-4215-0319-6. 
  12. Arakawa, Hiromu (2006). Fullmetal Alchemist Profiles. Viz Media. σελ. 5. ISBN 978-1-4215-0768-2. 
  13. Arakawa, Hiromu (2009). 鋼の錬金術師 キャラクターガイド. Square Enix. σελ. 3. ISBN 978-4-7575-2574-0. 
  14. «Animage Awards». Anime News Network. 12 Μαΐου 2004. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2008. 
  15. 第26回アニメグランプリ 2005年6月号 (στα Ιαπωνικά). Animage. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2011. 
  16. «NT Research». Newtype (8). July 2009. 
  17. «NT Research». Newtype (9). August 2009. 
  18. «NT Research». Newtype (4). March 2010. 
  19. «American Anime Award Winners». ICv2. 26 Φεβρουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2008. 
  20. «The List 6 Villains That Saved the Day». Anime News Network. 20 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2017. 
  21. Goldstein, Hilary (5 Μαρτίου 2005). «Fullmetal Alchemist Vol. 1 Review». IGN. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2008. 
  22. Harper, Melissa (11 Νοεμβρίου 2006). «Fullmetal Alchemist gn 1–3». Anime News Network. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2008. 
  23. Hojnacki, Lydia (31 Δεκεμβρίου 2008). «Three Reasons Why I Love Fullmetal Alchemist». Pop Culture Shock. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2009. CS1 maint: Unfit url (link)