Έντμουντ Λόρενς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έντμουντ Λόρενς
GovEdmundLawrence.jpg
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 14  Φεβρουαρίου 1932
Άγιος Χριστόφορος
Υπηκοότητα Άγιος Χριστόφορος και Νέβις

Ο Σερ Έντμουντ Λόρενς (Sir Edmund Wickham Lawrence, GCMG, OBE (γεννήθηκε στο Σαιν Κιτς στις 14 Φεβρουαρίου 1932) είναι οικονομολόγος και υπηρέτησε ως Γενικός Κυβερνήτης του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις. Ανέλαβε καθήκοντα, ως ο 3ος στη σειρά Γενικός Κυβερνήτης, στις 2 Ιανουαρίου 2013.[1] Έπειτα από την αλλαγή της κυβέρνησης, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά του, στις 19 Μαΐου 2015. Υπηρεσιακά ανέλαβε στη θέση του ο Σάμιουελ Γουέιμαουθ Τάπλεϊ Σίτον.

Είναι ο ιδρυτής και ο διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας του Αγίου Χριστόφορου-Νέβις-Ανγκουίλας (St Kitts-Nevis-Anguilla National Bank).[2]

Καριέρα προτού γίνει Γενικός Κυβερνήτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λόρενς δίδαξε σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί ανάμεσα στο 1951 και 1954. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 1966 με πτυχίο στις Οικονομικές Επιστήμες. Εν συνεχεία δίδαξε στο Κολέγιο Ουόλμπρουκ (Walbrook College) από το 1967 ως το 1969. Επέστρεψε στην Καραϊβική, όπου ανέπτυξε καριέρα στον τραπεζικό και επιχειρηματικό τομέα.

Το 1970 ο Σερ Έντμουντ ίδρυσε την Εθνική Τράπεζα του Αγίου Χριστόφορου-Νέβις-Ανγκουίλας ΕΠΕ (SKNANB), η οποία έγινε η μεγαλύτερη τράπεζα αυτοχθόνων στην Καραϊβική. Ίδρυσε επίσης και άλλα τραπεζικά ιδρύματα, όπως την Εθνική Τράπεζα National Bank Trust Company (NBTC) το 1972, την ασφαλιστική εταιρεία National Caribbean Insurance Company (NCIC) το 1973 και την Εταιρεία Ενυπόθηκων Δανείων και Επενδύσεων (St. Kitts and Nevis Morgtage and Investment Company) το 2001.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των επικεφαλής Εμπορικών Τραπεζών από αυτόχθονες (Standing Committee of Chief Executives of Indigenous Commercial Banks, σημερινή Ένωση Τραπεζών της Καραϊβικής (Caribbean Association of Banks) που υπάγεται στην CARICOM. Σήμερα συνεχίζει να είναι μέλος σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Τιμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2010 διορίστηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου, σε αναγνώριση των υπηρεσιών του στον τραπεζικό και στον οικονομικό τομέα.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι Μεθοδιστής στο θρήσκευμα και παντρεμένος με τη Λαίδη Χάλντα (Hulda). Έχουν 6 παιδιά.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]