Άρμιν βαν Μπιούρεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άρμιν βαν Μπιούρεν
Live το 2017.
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Armin van Buuren (Ολλανδικά) και Armin Jozef Jacobus Daniël van Buuren (Ολλανδικά)
ΨευδώνυμοGaia, Rising Star και Perpetuous Dreamer
Γέννηση25 Δεκεμβρίου 1976 (1976-12-25) (47 ετών)
Country flag
Λέιντεν, Νότια Ολλανδία, Ολλανδία
ΕθνικότηταΟλλανδία
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο των Κάτω Χωρών
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Λέιντεν και Stedelijk Gymnasium Leiden
Ιδιότηταμουσικός παραγωγός, ντι τζέι, disc jockey, συνθέτης, δικηγόρος[1], ραδιοφωνικός παρουσιαστής[2] και μουσικός
ΣύζυγοςErika van Thiel (από 2009)[3]
Όργανασυνθεσάιζερ, Logic Pro, Ableton Live και Pro Tools
Είδος τέχνηςDj, Μουσικός παραγωγός
Καλλιτεχνικά ρεύματαTrance, House, Progressive Trance
ΒραβεύσειςΝο1 DJ για το 2007, 2008, 2009, 2010 και 2012 από το DJ Magazine
Ιστοσελίδαhttp://www.arminvanbuuren.com
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άρμιν Γιόζεφ Γιάκομπους Ντάνιελ βαν Μπιούρεν (Armin Jozef Jacobus Daniël van Buuren, 25 Δεκεμβρίου 1976) είναι Ολλανδός παραγωγός μουσικής και DJ. Γεννήθηκε στο Λέιντεν (Leiden) και μεγάλωσε στο Κούντεκερκ αν ντερ Ράιν (Koudekerk aan den Rijn) της Ολλανδίας. Το 2007, 2008, 2009, 2010 και 2012 ψηφίστηκε ως ο No1 DJ στον κόσμο από την ετήσια ψηφοφορία του αγγλικού περιοδικού DJ Μagazine[4].

Από το 2001, ο Άρμιν βαν Μπιούρεν παρουσιάζει μια εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή που ονομάζεται A State of Trance, η οποία αυτή τη στιγμή είναι η ραδιοφωνική εκπομπή με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα στον κόσμο, έχοντας περισσότερους από 20 εκατομμύρια ακροατές εβδομαδιαίως σε 74 χώρες μέσα από περισσότερους από 150 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αυτή η ραδιοφωνική εκπομπή τον ώθησε στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άρμιν βαν Μπιούρεν γεννήθηκε στο Λέιντεν της Ολλανδίας στις 25 Δεκεμβρίου του 1976. Τελείωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 1995 και εισήχθη σε κολέγιο για να σπουδάσει νομικά. Την ίδια εποχή η αγάπη του για να δημιουργεί μουσική τον οδήγησε στο να ξεκινήσει να εργάζεται ως DJ σε τοπικό κλαμπ που ονομαζόταν Nexus. Καθώς η καριέρα του φαινόταν να απογειώνεται και παρότι ο ίδιος είχε αφήσει σε δεύτερη μοίρα το πτυχίο του στη νομική, τελικά αποφοίτησε το 2004, από το πανεπιστήμιο του Λέιντεν. Εν τω μεταξύ είχε μετακινήσει το μουσικό εξοπλισμό του από το υπνοδωμάτιό του σε ένα πραγματικό στούντιο[5]. Ανάμεσα στα πρώτα τραγούδια που παρήγαγε στο νέο του στούντιο ήταν το "Touch me" και το "Communication"[5]. Το μουσικό του στυλ είχε χαρακτηριστεί ως απελευθερωτικό, ευφρόσυνο, τονωτικό, μελωδικό και ενεργητικό.

Τον Οκτώβριο του 2002, ο βαν Μπιούρεν ψηφίστηκε ως ο πέμπτος καλύτερος DJ από το DJ Magazine. Τον επόμενο χρόνο μετακινήθηκε στην τρίτη θέση, θέση την οποία διατήρησε για τα επόμενα τρία χρόνια. Το 2006 ψηφίστηκε ως ο δεύτερος καλύτερος DJ πίσω από τον Πωλ βαν Ντάικ, ενώ το 2007, όπως και το 2008 ψηφίστηκε ως καλύτερος DJ στον κόσμο. Ο ίδιος φιλοξενεί εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή, που αποκαλείται "A state of Trance", στην οποία κυρίως συνθέτει μουσική τρανς, όπως και άλλα είδη μουσικής. Η εκπομπή συμπλήρωσε 400 επεισόδια τον Απρίλιο του 2009 και εορτάστηκε με 72 ώρες συνεχούς μουσικής.

Πρόσφατα συνεργάστηκε με τον αδελφό του Έλερ, που είναι κιθαρίστας, κατά τη διάρκεια ζωντανής παράστασης[6], όπως επίσης και στην έκδοση του νέου του Άλμπουμ.

Ως παραγωγός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άρμιν είχε πάντοτε το δικό του στούντιο και έτσι εργαζόταν μόνος του το περισσότερο χρονικό διάστημα. Δεν προσέλαβε μάλιστα ποτέ κάποιο τεχνικό μουσικό για τον ήχο, διότι δεν ήθελε η μουσική του να τροποποιηθεί από κανένα άλλο[5]. Από το 1995 εξέδωσε αρκετά τραγούδια με διαφορετικούς τίτλους, με αυξανόμενη επιτυχία. Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το "Blue Fear", από την Cyber Records σε ηλικία 19 ετών, κάτι που τον οδήγησε στη βρετανική λίστα των καλύτερων τραγουδιών. Το Communication το οποίο κυκλοφόρησε με την ίδια επωνυμία είχε σημαντική επιρροή στην Ίμπιζα το καλοκαίρι του 1999. Μετά την υπογραφή του με την AM PM Records, το τραγούδι αυτό έφτασε μέχρι και τη 18η θέση του βρετανικού τσαρτ το 2000. Το 2008 αναγνωρίστηκε ως κορυφαίος DJ στον κόσμο στην Ίμπιζα, ανάμεσα από άλλους DJ, όπως ο Τιέστο, ο Πωλ βαν Ντάικ και ο Φέρι Κόρστεν.

Στις αρχές του 1999, ο βαν Μπιούρεν ξεκίνησε τη συνεργασία του με τη United records. Η πρώτη έκδοση, Gig-One, υπό τον τίτλο Armind έτυχε θερμής υποδοχής. Η δεύτερη έκδοση, το "Touch me", υπό την ονομασία "Rising star" υπεγράφη από το Ministry of Sound της Μεγάλης Βρετανίας, πριν εκδοθεί σαν δίσκος. Από τη στιγμή της έκδοσης της τρίτης δουλειάς του, το Gimmick - "Free" που είχε υπογραφεί από την R&S Records, ο Άρμιν άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής. Υπό την επωνυμία Gaia, εξέδωσε το "4 elements" με την Captivating Sounds, μια θυγατρική εταιρεία της Warner. Συνεργαζόμενος με τον Τιέστο σε δύο νέα πρότζεκτ προήλθαν τα Major League - "Wonder Where You Are?" που εκδόθηκε από την Black Hole Recordings καθώς και το Alibi - "Eternity" υπό την Armind. To Eternity μάλιστα γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία υπό την υπογραφή του Πωλ βαν Ντάικ. Μια ακόμα σημαντική συνεργασία ακολούθησε με τον Φερι Κορστεν, όταν δημιούργησαν το κλασσικό "Exhale" για το άλμπουμ System F. Εκδόθηκε σαν single και έφτασε στην κορυφή σε λιγότερο από ένα μήνα.

Το 2000 ο βαν Μπιούρεν ξεκίνησε τη δική του δισκογραφική σειρά. Ο ίδιος προσπάθησε να βρει μία ισορροπία μεταξύ της μουσικής progressive, techno και trance. Η πρώτη συλλογή, A state of trance, (που δεν είχε καμία σχέση με τη ραδιοφωνική εκπομπή), πούλησε περισσότερα από 10.000 αντίτυπα, περιέχοντας το ρεμίξ "Viola". Το δεύτερο άλμπουμ Basic Instinct ανέδειξε ένα νέο τραγούδι το "Perpetuous Dreamer" - "The Sound of Goodbye", το οποίο εισήλθε στο ολλανδικό chart τον Ιούνιο του 2001 στο νούμερο 26. Ένα χρόνο αργότερα το κομμάτι έφτασε στο νούμερο 1 του Hot Dance Music/Club Play chart. Το τρίτο άλμπουμ, In Motion εκδόθηκε στις 6 Αυγούστου του 2001. Αυτό το άλμπουμ περιείχε πραγματικό τρανς ήχο και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στις ΗΠΑ. Το τέταρτο άλμπουμ, Transparence, ακολούθησε το 2002, ενώ το 2003 εργάστηκε με καλλιτέχνες όπως ο DJ Seth Alana Fannin, σε μία παγκόσμια περιοδεία, στο Dance Revolution στην Ευρώπη, κάνοντας sold out από 20.000 ανθρώπους στην Ολλανδία.

Τον Μάρτιο του 2001, ο βαν Μπιούρεν ξεκίνησε τη δική του ραδιοφωνική εκπομπή στο ID&T Radio. Σε αυτή την εβδομαδιαία δίωρη εκπομπή, που ονομάζεται "A State of trance" (ASOT), παίζει τα τελευταία δημοφιλή μουσικά τραγούδια. Η εκπομπή και οι καλλιτέχνες που παρουσιάζει μάλιστα γίνονται δημοφιλείς από τη δημοσιοποίηση των τραγουδιών τους στο σάιτ του. Η αναμετάδοση στο ραδιόφωνο σε συνδυασμό με την παρουσίαση στο διαδίκτυο έκανε την εκπομπή δημοφιλή παγκοσμίως. Ο βαν Μπιούρεν το 2004 εγκατέλειψε το σταθμό αυτό εξ αιτίας της αλλαγής μουσικών επιλογών, πηγαίνοντας στον Fresh FM, ένα Ολλανδικό ραδιοσταθμό. Τώρα παρουσιάζει μία εβδομαδιαία εκπομπή στον SLAM!FM, τον D.I.FM ένα online ραδιοφωνικό σταθμό και τον XM Sattelite radio, στο κανάλι 82 στην Αμερική και τον Καναδά. Τον Ιούνιο του 2005 γιόρτασε στο Άμστερνταμ τα 200 επεισόδια. Τα 250 τα γιόρτασε στο κλαμπ Αρτα στη Χάγη της Ολλανδίας, παρουσιάζοντας τους Jonas Steur, M.I.K.E., John Askew, Rank 1 και Menno de Jong.

Ως DJ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βαν Μπιούρεν ξεκίνησε την καριέρα του ως Dj από το κλάμπ Nexus στο Leiden, όπου και έμαθε να παίζει μακράς διάρκειας παραστάσεις, οι οποίες συνήθως διαρκούσαν έξι με επτά ώρες[5]. Κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών του μάλιστα, έπαιζε περισσότερες από 4 φορές την εβδομάδα. Το 1999, συνάντησε το Dave Lewis ο οποίος το σύστησε ως Dj στην Αγγλία και τις ΗΠΑ[5]. Η καριέρα ως Dj όμως επιταχύνθηκε, όταν εισήχθη στους 100 καλύτερους Dj το Νοέμβριο του 2001, από το DJ Magazine (στο νούμερο 27)[5]. Ο βαν Μπιούρεν έχει παίξει σε περισσότερες από 25 χώρες και συχνά βρισκεται στην κεντρική σκηνή των μεγάλων καλοκαιρινών φεστιβάλ. Επίσης έχει παίξει σε μία 9ωρη -κατάρριψη ρεκόρ- παράσταση στο Dancethater στη Χάγη της Ολλανδίας. Στη Μεγάλη Βρετανία παίζει συχνά στο Passion (διαμονή από 2002) και τα Godskitchen, Gatecrasher, Slinky, The Gallery - Ministry of Sound, London, Peach and Golden. Το 2002 απέκτησε κατοικία στο Glow της Ουάσιγκτον[5], με αποτέλεσμα να παίξει και σε πολλές πόλεις των Η.Π.Α. όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Χιούστον, τη Βοστόνη, το Σικάγο, την Ατλάντα, τη Νέα Υόρκη κ.α. Επίσης παίζει συχνά στο κλαμπ Amnesia στην Ίμπιζα, τις Βαλεαρίδες νήσους και την Ισπανία.

Ο Armin van Buuren στο Lizard Lounge. Ντάλας, Τέξας, 9 Αυγούστου 2008.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ακόλουθοι και το κοινό είναι το πλέον σημαντικό πράγμα για ένα Dj[5]. Στις 11 Νοεμβρίου του 2006, σε μία ζωντανή παράσταση που αποκλήθηκε "Μόνο Άρμιν" (Only Armin) στο Ahoy του Ρότερνταμ, έπαιξε για δεύτερη φορά σε ένα 9ωρο σόλο, στο οποίο παραβρέθηκαν 11 χιλιάδες θαυμαστές του. Το καλοκαίρι του 2007, ο βαν Μπιούρεν ηχογράφησε και εξέδωσε μία ζωντανή παράσταση από το κλαμπ Amnesia στην Ίμπιζα. Η παράσταση αποκλήθηκε "Παγκόσμια θρησκεία Κεφάλαιο 3, Ζωντανά από την Αμνησία της Ίμπιζα" (Universal Religion Chapter 3, Live from Amnesia at Ibiza) και εκδόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 2007 σαν ένας συνδυασμός μουσικών μίξεων (mix compilation) από την Armada Records, ενώ στις ΗΠΑ σαν "Παγκόσμια θρησκεία" από την Ultra records στις Δεκεμβρίου του 2007. Στις 12 Ιανουαρίου, δόθηκε στον βαν Μπιούρεν το "Buma Cultuur Pop Award", ένα βραβείο που απονέμεται στον πλέον αναγνωρισμένο Ολλανδό μουσικό παραγωγό. Στις 19 Απριλίου είδε την τρίτη έκδοση του "Μόνο Άρμιν", αυτή τη φορά στο Jaarbeurs της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, να το παρακολουθούν περισσότεροι από 16.000 φαν και μέρος του να παίζει ζωντανά στην Ολλανδική κρατική τηλεόραση. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 2008 ο βαν Μπιούρεν μετέφερε το σόου του στο εξωτερικό και έτσι επισκέφτηκε την Αυστραλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, το Βέλγιο και πραγματοποίησε και ένα ειδικό show στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ στο "Together As One". Ο βαν Μπιούρεν επισκέφτηκε την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αθηνα στις 7 Φεβρουαριου του 2009 στο club Venue οπως επισης και την Θεσσαλονίκη,στις 25 Απριλίου του 2009 στο κλαμπ Decandance.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  2. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  3. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/name/nm2226634/bio. Ανακτήθηκε στις 30  Σεπτεμβρίου 2022.
  4. «DJmag.com: Top 100 DJs - Results & History». 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 5,7 «Armin Van Buuren Profile». InternetDJ.Com. 2003.  Unknown parameter |month= ignored (βοήθεια)
  6. http://www.arminvanbuuren.com/news/104/

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]