Άρης Καπλανίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άρης Καπλανίδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Άρης Καπλανίδης (Ελληνικά)
Γέννηση1  Μαρτίου 1987
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκηνοθέτης
σεναριογράφος

Ο Άρης Καπλανίδης (Αθήνα, 1 Μαρτίου 1987) είναι Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και animator. Το 2022 η ταινία «Από το μπαλκόνι» σε σκηνοθεσία και σενάριο των Άρη Καπλανίδη και Ηλία Ρουμελιώτη, κέρδισε το Βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων (animation) και άλλα 19 βραβεία σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Άρης Καπλανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής. Σπούδασε ζωγραφική στο Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών του Σπύρου Ορνεράκη. Με τη μικρού μήκους ταινία τού «Τσόντα», κέρδισε υποτροφία σκηνοθεσίας στη Σχολή Σταυράκου και με την πτυχιακή του ταινία «Πισωγυρίσματα» διαγωνίστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Το 2021 δημιούργησε μαζί με τον Ηλίας Ρουμελιώτης το διαφημιστικό σποτ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου[1] και την μικρού μήκους ταινία animation «Η Ηρώ και η κλιματική αλλαγή» της Action Aid σε συνεργασία με το Δήμο Φυλής.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Δικτύου Ανεξάρτητων Κινηματογραφιστών «Chainfree»[2] και μέλος της ένωσης κινουμένων σχεδίων Asifa Hellas[3].

Άρης Καπλανίδης μαζί με τον Ηλία Ρουμελιώτη είναι ιδρυτικά μέλη της BrosInArts Animation Studios[4] για την ανάδειξη και προώθηση της τέχνης και της τεχνικής του παραδοσιακού κινουμένου σχεδίου. Επίσης είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη, μαζί με την σκηνοθέτη Κωνσταντίνα Γεωργαντά και τον Ηλία Ρουμελιώτη, της Κοιν.Σ.Επ. κινηματογραφικών και πολιτιστικών παραγωγών «Πολιτισμός εν Κινήσει» για την ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού.

Έχει σκηνοθετήσει 12 μικρού μήκους ταινίες, 1 μεγάλου μήκους την «Η ζωή ενταύθα», 23 μουσικά βίντεο, διαφημιστικά σποτ, ενώ ως μοντέρ έχει συνεργαστεί με τoυς περισσότερους δημοφιλής τηλεοπτικούς σταθμούς.

Βραβεία - Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2017 έλαβε το πρώτο βραβείο Pitching Lab από τη Finos Film στο Διεθνές Φεστιβάλ Tαινιών Mικρού Mήκους Δράμας για την ταινία κινουμένων σχεδίων «Από το μπαλκόνι»[5], η οποία έκανε πρεμιέρα το 2021 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο. Ο Άρης Καπλανίδης βραβεύτηκε για την ταινία «Από το Μπαλκόνι» με την Αργυρή Αθηνά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»[6], κέρδισε το βραβείο του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος Καλύτερης Ταινίας στο Animasyros[7], το 1o βραβείο Orpheus καλύτερου animation στο Los Angeles Greek Film Festival[8], ενώ απέσπασε έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας, ανάμεσα τους το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Onassis Film Development Grand[9] του Ιδρύματος Ωνάση και το βραβείο κοινού και άλλα.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ
2022 Αλφειός και Αρέθουσα
2021 Από το Mπαλκόνι
2021 Cinematic spot
2021 Your Daughter Hero - animation short film

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δύο βραβευμένοι animators δημιούργησαν το σποτ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου». www.ertnews.gr. 26 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2022. 
  2. McF (15 Μαρτίου 2010). «Φεστιβάλ Ταινιών Chainfree 2010». ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2022. 
  3. Group), Radiotileoptiki S. A. (OPEN Digital (20 Σεπτεμβρίου 2022). «Άρης Καπλανίδης - Ηλίας Ρουμελιώτης στο ethnos.gr: «Οι φωνές των γυναικών που έζησαν τη Μικρασιατική Καταστροφή ηχούν σύγχρονες, θυμίζουν το MeToo»». ΕΘΝΟΣ. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2022. 
  4. «ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ & ΕΙΚΟΝΑΣ | Οι δημιουργοί Άρης Καπλανίδης και Ηλίας Ρουμελιώτης προσκεκλημένοι στο μάθημα Παραγωγή και Μεταπαραγωγή Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων-AVA933». avarts.ionio.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2022. 
  5. «Pitching Lab». Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2022. 
  6. «Νύχτες Πρεμιέρας: Χρυσή Αθηνά στη «Νύχτα της Φωτιάς»». www.naftemporiki.gr. 3 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2022. 
  7. «ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ: Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Στράτος Στασινός 2021». www.ertnews.gr. 24 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2022. 
  8. Constantine, Alex (18 Μαΐου 2022). «Los Angeles Greek Film Festival Announces Orpheus Award Winners» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2022. 
  9. www.onassis.org https://www.onassis.org/el/video/from-the-balcony-big-short-films-2022. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2022.  Missing or empty |title= (βοήθεια)