Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου
Είδοςσχολή κινηματογράφου
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1948
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Η Σχολή Σταυράκου (Hellenic Cinema and Television School Stavrakos-H.C.T.S.S) είναι ιδιωτική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης που βρίσκεται στην Αθήνα.

Ιδρυτής της ήταν ο Λυκούργος Σταυράκος το 1948.[1] Το 1950 αναγνωρίζεται επίσημα από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας. Το 1956, με παρότρυνση των κρατικών σχολών κινηματογράφου της Γαλλίας και Ιταλίας, γίνεται επίσημο μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Ανώτατων Σχολών Κινηματογράφου Τηλεόρασης(C.I.L.E.C.T.) Το 1968 συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών της και η τηλεοπτική εκπαίδευση.[2] Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη και μακροβιότερη Σχολή Κινηματογράφου στην Ελλάδα η οποία εδραίωσε την Κινηματογραφική Εκπαίδευση.

Το 1967 ιδρύεται παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο λειτούργησε κανονικά μέχρι το 1978, όπου και διακόπτεται η λειτουργία εξαιτίας της καταστροφής του κτηρίου που στεγαζόταν, καθώς και του μηχανολογικού και τεχνικού εξοπλισμού έπειτα από τους μεγάλους σεισμούς που έπληξαν τη Θεσσαλονίκη την ίδια χρονιά.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Λυκούργος Σταυράκος πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη έως τότε επένδυση στην Κινηματογραφική Εκπαίδευση, κατασκευάζοντας σύγχρονο τηλεοπτικό στούντιο, στούντιο εγγραφής και μιξάζ ήχου, εργαστήρια ψηφιακού και αναλογικού μοντάζ. Στα νέα στούντιο της Σχολής Σταυράκου στην οδό Αριστοτέλους, έχουν γυριστεί εκπομπές της ΕΡΤ.

Δωρεάν παραχώρηση στο κράτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ιδρυτής της Σχολής Σταυράκου, Λυκούργος Σταυράκος[3], είχε προτείνει ήδη από τις αρχές τις δεκαετίας του 1980, τη δωρεάν παραχώρηση της Σχολής Σταυράκου στο Ελληνικό κράτος, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο, αρνήθηκε για λόγους οργανωτικούς, αλλά και με την πρόθεση ότι θα ιδρυθεί από την ίδια την Πολιτεία, Κρατική Σχολή Κινηματογραφίας.

Απόφοιτοι και καθηγητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα θρανία και τις καθηγητικές έδρες της Σχολής Σταυράκου έχουν περάσει οι περισσότεροι Έλληνες σκηνοθέτες και τεχνικοί κινηματογράφου, καθώς και σημαντικοί καθηγητές του κινηματογράφου του θεάτρου των οπτικοακουστικών και εικαστικών τεχνών όπως οι: Γιώργος Ζερβουλάκος, Μάριος Γεωργιάδης, Μάριος Αγγελόπουλος, Σπύρος Κουκουλομάτης, Γιώργος Ανεμογιάννης, Γιώργος και Ελένη Βακαλό, Μίνως Βολανάκης, Ντίνος Δημόπουλος, Δέσπω Διαμαντίδου, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Τάσος Ζωγράφος, Ευγενία Χατζίκου Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Κατράκης, Κάρολος Κουν, Αργύρης Κουνάδης, Θάνος Κωτσόπουλος, Σπύρος Μελάς, Μάριος Πλωρίτης, Άγγελος Προκοπίου, Θανάσης Βαλτινός, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Γιώργος Πετρίδης, Γιάννης Σιδέρης, Άγγελος Τερζάκης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Τσαρούχης, Γιώργος Σκαλενάκης, Νίκος Γαρδέλης, Παντελής Βούλγαρης, Σωτήρης Πλίακος, Νεοκλής Σαρρής, Γιώργος Λάνθιμος και άλλοι γνωστοί τεχνικοί και σκηνογράφοι.

Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σχολή Σταυράκου είναι ιδρυτικό μέλος του C.I.L.E.C.T (CENTRE INTERNATIONAL DE LIAISON DE ECOLES DE CINEMA ET DE TELEVISION)[4]
και μόνιμο μέλος των:
U.F.V.A.[5](UNIVERSITY FILM AND VIDEO ASSOCIATION)
G.E.E.C.T.(GROUPEMENT EUROPEEN DES ECOLES DE CINEMA ET DE TELEVISION)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=7732&tsz=0&act=mMainView[νεκρός σύνδεσμος] Ψηφιακό Αρχείο Ε.Ρ.Τ, Εκπομπή "Νυχτερινός Επισκέπτης" με τον Άρη Σκιαδαρόπουλο, Αφιέρωμα στον Λυκούργο Σταυράκο]
  2. www.stavrakos.gr
  3. http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=7732&tsz=0&act=mMainView[νεκρός σύνδεσμος] Ψηφιακό Αρχείο Ε.Ρ.Τ, Εκπομπή "Νυχτερινός Επισκέπτης" με τον Άρη Σκιαδαρόπουλο, Αφιέρωμα στον Λυκούργο Σταυράκο].
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2011. 
  5. http://www.ufva.org/about

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δελτία Τύπου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2014. 
  2. «Διαβούλευση».