Άνι Ρόζενμπεργκ Κάταν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άνι Ρόζενμπεργκ Κάταν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1  Μαΐου 1898[1]
Βιέννη
Θάνατος24  Δεκεμβρίου 1992[2]
Κλίβελαντ
Χώρα πολιτογράφησηςΑυστρία
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[3]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Βιέννης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιατρός
ψυχαναλύτρια
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο Κέις Ουέστερν Ριζέρβ
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςMaurits Katan

Η Άνι Ρόζενμπεργκ Κάταν (1 Μαΐου 1898 - 24 Δεκεμβρίου 1992) ασχολήθηκε με την παιδική ψυχολογία. Γεννήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας, και πρωτοστάτησε στη χρήση της ψυχανάλυσης για τη θεραπεία των συναισθηματικά διαταραγμένων νέων. Είχε στενούς προσωπικούς δεσμούς με την οικογένεια του Σίγκμουντ Φρόιντ και ήταν μία από τις πρώτες ψυχαναλύτριες παιδιών στην πόλη της Βιέννης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άνι Ρόζενμπεργκ ήταν η κόρη της Τζούντιθ και του Λούντβιχ Ρόζενμπεργκ. Ο πατέρας της, ο Δρ. Λούντβιχ και ο θείος της, ο Όσκαρ Ρι, ήταν και οι δύο παιδίατροι, οι οποίοι οδήγησαν την Άνι στο να ασχοληθεί με την παιδική φροντίδα από μικρή ηλικία. Επιπλέον, τόσο ο πατέρας της όσο και ο θείος της ήταν συνεργάτες του Σίγκμουντ Φρόυντ. Η Άνι ήταν επίσης μία από τις πρώτες παιδικές φίλες της Άννας Φρόιντ.[4][5] Η οικογένεια της Άνι Ρόζενμπεργκ ήταν οικογενειακή φίλη με την οικογένεια Φρόιντ.[6]Η Άνι Ρόζενμπεργκ σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης από το 1917 έως το 1923.[6] Πήρε το δίπλωμά της το 1923. Εκπαιδεύτηκε ως ψυχαναλύτρια, με τον Μαξ Άιτινγκον στο Βερολίνο, τον Τίοντορ Ράικ και τον Βίλχελμ Ράιχ. Ειδικεύτηκε στην παιδική ψυχανάλυση[5] και έγινε μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας της Βιέννης το 1925, με μια εργασία, (Einige Beobachtungen an einem Kinde). Εντάχθηκε στο Αυστριακό Κομμουνιστικό Κόμμα (KÖP) το 1934. Τελικά παντρεύτηκε τον Μόριτς Κάταν, Ολλανδό νευρολόγο, ο οποίος πήγε στη Βιέννη, για να εκπαιδευτεί ως ψυχαναλυτής με την Άννα Φρόιντ. Το 1936, κατέφυγε με τον σύζυγό της και τον γιο της στην Ολλανδία. Εργάστηκε στο Ινστιτούτο Ψυχαναλυτών της Χάγης. Όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, έζησε με την κόρη της, που γεννήθηκε το 1939, με ψεύτικη ταυτότητα, ενώ ο σύζυγός της και ο γιος της συνέχισαν να κρύβονται. Η Ρόζενμπεργκ Κάταν επίσης βοηθούσε και άλλους να ξεφύγουν από τα Αντιφασιστικά κινήματα.

Μετά τον πόλεμο, η Ρόζενμπεργκ Κάταν και η οικογένειά της εγκαταστάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Κλίβελαντ.[7] Ο Μόριτς Κάταν γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1897 στις Κάτω Χώρες. Αρχικά εκπαιδεύτηκε ως νευρολόγος. Μετά ασχολήθηκε με την ψυχανάλυση στις Κάτω Χώρες, αλλά τελικά μετακόμισε στη Βιέννη για να δουλέψει με την Άννα Φρόιντ. Εκεί γνώρισε την Άνι Ρόζενμπεργκ, με την οποία τελικά παντρεύτηκε. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μετακόμισε στο Κλ;iβελαντ, στο Οχάιο, με την οικογένειά του. Εκεί έγινε ένας από τους πρώτους καθηγητές ψυχανάλυσης στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Case Western Reserve.[8]

Η Ρόζενμπεργκ πέθανε στο Κλίβελαντ, στο Οχάιο στις 24 Δεκεμβρίου 1992.[9]

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού ειδικεύτηκε στην ψυχανάλυση παιδιών, άνοιξε ένα βρεφονηπιακό σταθμό το 1950, που τώρα ονομάζεται το Hanna Perkins School.[10] Αυτό το σχολείο, όπως είπε ο Ρόμπερτ Φούρμαν, "Ήταν ένας κόσμος που η Άνι Κάταν δημιούργησε σχεδόν από την αρχή για παιδιά σαν εμένα". Εφάρμοζε συνεχώς την ψυχανάλυση των παιδιών έμπρακτα, και τηρούσε την έρευνά της και την εκπαίδευσή της στα υψηλότερα επίπεδα.

Από το 1929 η Ρόζενμπεργκ εργάστηκε στη Σοσιαλιστική Εταιρεία για τη Σεξουαλική Συμβουλευτική και τη Σεξουαλική Έρευνα. Εκεί παρείχε συμβουλές για τις σεξουαλικές συγκρούσεις και νευρώσεις και άρχισε να ειδικεύεται στην ψυχανάλυση των παιδιών. Όταν βρισκόταν στην Αυστρία και την Ολλανδία συστηματοποίησε την ψυχανάλυση των παιδιών.

Η Ρόζενμπεργκ έγινε Επίκουρη Καθηγήτρια στο ψυχιατρικό νοσοκομείο το 1946, και αργότερα Καθηγήτρια Παιδικής Ψυχανάλυσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων το 1955. Ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Ντιτρόιτ[6] και ήταν ιδρυτικό μέλος της ψυχαναλυτικής εταιρείας του Κλίβελαντ, που ιδρύθηκε το 1957. Πραγματοποίησε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε ψυχοθεραπευτές παιδιών και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. για την εργασία της για τα παιδιά. Η Ρόζενμπεργκ ασχολήθηκε επίσης με τις αιτίες της ενούρησης στο κρεβάτι, των φαλλικών τραυματισμών και της γυναικείας εφηβείας, καθώς και με τους ενήλικες που βιάστηκαν κατά την παιδική τους ηλικία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 biografia.sabiado.at/angel-katan-anny/.
  2. www.geschichtewiki.wien.gv.at/Anny_Angel-Katan. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 11  Μαΐου 2020.
  4. Geissmann, Pierre· Geissmann, Claudine (10 Νοεμβρίου 2005). A History of Child Psychoanalysis. Routledge. ISBN 9781134830022. 
  5. 5,0 5,1 «Katan-Rosenberg, Anny (1898-1992) | Encyclopedia.com». www.encyclopedia.com. 
  6. 6,0 6,1 6,2 «A Cleveland Son's Debt to Anny Katan and Sigmund Freud». The Forward. 16 Φεβρουαρίου 2015. 
  7. «KATAN, ANNY ROSENBERG, M.D.». Encyclopedia of Cleveland History | Case Western Reserve University. 11 Μαΐου 2018. 
  8. «Katan, Maurits (1897-1977) | Encyclopedia.com». www.encyclopedia.com. 
  9. Dokumentation, Österreichisches Biographisches Lexikon und biographische (25 Μαρτίου 2003). «Angel-Katan, Anny; geb. Rosenberg». ISBN 978-3-7001-3213-4. 
  10. «Katan-Rosenberg, Anny (1898-1992) - Dictionary definition of Katan-Rosenberg, Anny (1898-1992) | Encyclopedia.com: FREE online dictionary». www.encyclopedia.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2017.