Άνιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Άνιος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἄνιος (Αρχαία Ελληνικά)
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΔωρίππη
ΤέκναΆνδρος (μυθολογία)
Σπερμώ
Ελαΐς
Οινώ
Myconus
Thasius
ΓονείςΑπόλλων και Ροιώ και Κρέουσα της Τροίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς της ελληνικής μυθολογίας

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Άνιος ήταν σπουδαίος μάντης της Δήλου και γενάρχης ιερατικού γένους.

Ήταν γιος του Απόλλωνα και της Ροιούς (ή της Κρεούσης), κόρης του Σταφύλου και της Χρυσοθέμιδας. Σύμφωνα πάντα με τους αλληγορικούς ελληνικούς μύθους, όταν η Ροιώ κατέστη έγκυος από τον Απόλλωνα, ο πατέρας της Στάφυλος νομίζοντας ότι είχε διακορευτεί από κάποιον τυχαίο, εξοργίστηκε και για να ξεπλύνει την ντροπή του την έκλεισε μέσα σε λάρνακα, την οποία στη συνέχεια έριξε στη θάλασσα. Τελικά η λάρνακα εκβράσθηκε από τα κύματα στην ακτή της Δήλου, όπου η Ροιώ γέννησε τον γιο της Άνιον, τον οποίο και ανέθεσε στον βωμό του Απόλλωνα ευχόμενη: «Εί έστιν εξ εκείνου σώζει αυτόν».
Έτσι ο Απόλλωνας θέτοντας υπό την προστασία του το βρέφος, αφού το ανέθρεψε επιμελώς, του δίδαξε τη μαντική καθιστώντας τον μέγα ιερέα και υπέροχο μάντη του ιερού της Δήλου.

Αργότερα, ο Άνιος νυμφεύτηκε τη Δωρίππη, με την οποία και απέκτησε πολλά παιδιά καθιστάμενος γενάρχης προφητικού γένους των Κυκλάδων. Μεταξύ των παιδιών του αναφέρονται οι τρεις Νύμφες της Δήλου: η Σπερμώ, η Οινώ και η Ελαΐς, καλούμενες και οινοτρόποι ή οινοτρόφοι, ο Άνδρος, που κατέστη επώνυμος ήρωας της Άνδρου, ο Μύκονος, που κατέστη ομοίως επώνυμος ήρωας της Μυκόνου κ.ά..

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου, τόμ. 14ος, σελ. 801.
  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τόμ. Δ΄, σελ. 779.