Άμπραχαμ Στερν (εφευρέτης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άμπραχαμ Στερν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Abraham Stern (Πολωνικά)
Γέννηση1762
Χρουμπιέσουφ[1]
Θάνατος3  Φεβρουαρίου 1842
Βαρσοβία[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία
Δουκάτο της Βαρσοβίας
Βασίλειο της Πολωνίας (1815-1915)
ΘρησκείαΙουδαϊσμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμαθηματικός
εφευρέτης
ραββίνος
ΣυγγενείςHayyim Selig Słonimski (γαμπρός) και Ludwig Slonimsky (εγγονός)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Άμπραχαμ Στερν επιδεικνύει μια από τις υπολογιστικές του μηχανές στη Βαρσοβία

Ο Άμπραχαμ Γιάκομπ Στερν (γίντις: אברהם יעקב שטערן) (1762 ή 1769 – 3 Φεβρουαρίου 1842) ήταν Πολωνοεβραίος μασκίλ, εφευρέτης, παιδαγωγός και ποιητής. Είναι περισσότερο γνωστός για τις μηχανικές αριθμομηχανές του.[2][3]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στερν γεννήθηκε στο Χρουμπιέσουφ από φτωχή εβραϊκή οικογένεια. Οι γονείς του ήταν οι Μίριαμ Λίμπα (το γένος Χάλπερν) και Μένχαεμ Μέντελ Στερν (το γένος Μόργκενστερν). Έλαβε παραδοσιακή εβραϊκή εκπαίδευση και εκπαιδεύτηκε ως ωρολογοποιός. Η φυσική του ικανότητα στη μελέτη της φιλοσοφίας, των γλωσσών και των μαθηματικών ανακαλύφθηκε από τον μεταρρυθμιστή Στανίσουαφ Στάσιτς, ο οποίος τον κάλεσε στη Βαρσοβία για να συνεχίσει τις σπουδές του.

Η πρώτη του σημαντική εφεύρεση ήταν μια μηχανική αριθμομηχανή, την οποία τελειοποίησε το 1817, η οποία μπορούσε να υπολογίσει τις τετραγωνικές ρίζες των αριθμών. Αυτό τράβηξε μεγάλη προσοχή και οδήγησε στην εκλογή του το 1817 ως το πρώτο Εβραίο μέλος της Εταιρείας Φίλων Μάθησης της Βαρσοβίας. Το 1816, και ξανά το 1818, παρουσιάστηκε στον Τσάρο Αλέξανδρο Α΄ της Ρωσίας, ο οποίος του χορήγησε ετήσια σύνταξη 350 ρουβλίων από το κρατικό ταμείο, υποσχόμενος, σε περίπτωση θανάτου του, να πληρώσει το μισό από αυτό το ποσό στη χήρα του. Ενθαρρυμένος από τους φίλους του, ο Στερν ανέπτυξε ένα τοπογραφικό βαγόνι για τη μέτρηση των επιφανειών, μια εφεύρεση μεγάλης αξίας τόσο για τους πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς μηχανικούς. Η επιτροπή που ορίστηκε από την ακαδημία για να εξετάσει αυτή την εφεύρεση, αξιολόγησε πολύ ευνοϊκά για αυτήν. Ο Στερν πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στη γεωργία με τις βελτιώσεις του στην κατασκευή αλωνιστικών μηχανών και συγκομιδής, καθώς και με την εφεύρεση μιας νέας μορφής δρεπανιού.

Ο Στερν παρέμεινε πάντα Ορθόδοξος Εβραίος, φορούσε ένα κίπα παρουσία των επιφανών φίλων του και όταν έμενε στο κάστρο του Άνταμ Γέζι Τσαρτορίσκι ένας Εβραίος μάγειρας ετοίμαζε τα γεύματά του. Ήταν επίσης γνωστός αντίπαλος του Χασιδικού Ιουδαϊσμού.[4] Ο Στερν έδειξε ενεργό ενδιαφέρον για τις εκπαιδευτικές υποθέσεις και αποδέχτηκε τη θέση του επιθεωρητή των εβραϊκών σχολείων και του λογοκριτή των εβραϊκών κειμένων. Η ραβινική σχολή στη Βαρσοβία οργανώθηκε σύμφωνα με το σχέδιο που πρότεινε ο ίδιος ενώ ήταν μέλος του Komitet Starozakonnych (Εβραϊκό Συμβουλευτικό Συμβούλιο στην Επιτροπή για τις Εβραϊκές Υποθέσεις).[5]

Τα επίσημα καθήκοντά του, ωστόσο, δεν τον εμπόδισαν να συνεισφέρει στην εβραϊκή λογοτεχνία. Έγραψε μια ωδή προς τιμήν της στέψης του Νικολάου Α΄, η οποία εμφανίστηκε στα εβραϊκά με τον τίτλο "Rinnah u-tefillah" («Τραγούδι και προσευχή», 1925) και μεταφράστηκε στα πολωνικά από τον Γ. Γκλούεγκενμπεργκ (Βαρσοβία, 1829). Έγραψε επίσης το "Shirim" («Ποιήματα»), το οποίο εμφανίστηκε στη συλλογή Shire musar haskel (Βαρσοβία, 1835).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 psb.32064.1.
  2. Goldstine, Herman H. (2 Σεπτεμβρίου 2008). The Computer from Pascal to von Neumann. Princeton University Press. σελ. 8. ISBN 978-1-4008-2013-9. 
  3. James, Ioan Mackenzie (2009). Driven to Innovate: A Century of Jewish Mathematicians and Physicists. Peter Lang. σελίδες 55–56. ISBN 978-1-906165-22-2. 
  4. Dynner, Glenn (30 Δεκεμβρίου 2008). Men of Silk: The Hasidic Conquest of Polish Jewish Society. Oxford University Press. σελ. 216. ISBN 978-0-19-538265-5. 
  5. Guesnet, François (2008). «Stern, Abraham». Στο: Χούντερτ, Γκέρσον, επιμ. The YIVO Encyclopedia of Jews in Eastern Europe. Νιού Χέβεν: Yale University Press. https://yivoencyclopedia.org/article.aspx/Stern_Abraham.