Μάγειρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μάγειρας
Τζουζέππε Αρτσιμπόλντο, Ο Μάγειρας, 1570

Μάγειρας είναι το άτομο που ασχολείται με την προετοιμασία και το μαγείρεμα των τροφίμων. Στο χώρο της εστίασης,πρόκειται για τον ειδικό στον τομέα των τροφίμων που εργάζεται σε κουζίνες καταστημάτων (εστιατόρια,μαγειρεία που προσφέρουν ζεστά ή κρύα πιάτα), πλοία, ξενοδοχεία ή άλλες επιχειρήσεις συνεστιάσεων ή μαζικής εστίασης (καντίνες εταιριών, σχολείων και νοσοκομείων) οργανώνει το χώρο και μαγειρεύει τα εδέσματα που θα σερβίρονται στους πελάτες.

Πρόκειται για ένα επάγγελμα που απαιτεί μακροχρόνια, σκληρή περίοδο μαθητείας, με βάρδιες και ωράρια συχνά εξαντλητικά.Στην Ιταλία για τη λήψη πιστοποίησης για το επάγγελμα του μάγειρα (ή του βοηθού μάγειρα) απαιτείται παρακολούθηση συγκεκριμένων κύκλων μαθημάτων ή η αποπεράτωση συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για αυτό το είδος επαγγελματικής κατάρτισης, συνήθως σχολείο ξενοδοχειακών επαγγελμάτων.

Όταν ο όρος μάγειρας αναφέρεται στο επάγγελμα του μάγειρα, διαφέρει κατά κανόνα από τον όροσεφ, καθώς ο δεύτερος αποδίδεται στον αρχιμάγειρα φημισμένων εστιατόριων ή μεγάλων ξενοδοχείων. Η τέχνη αυτή γνώρισε τη δόξα χάρη στο έργο των αρχιμαγείρων που εργάστηκαν στις αυλές των Ευρωπαίων μοναρχών από τον δέκατο όγδοο αιώνα και μετά, και επιπλέον χαίρει μεγάλης εκτίμησης, καθώς συνδέθηκε με τη μορφή του καλλιτέχνη.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]