Άγιος Σεραφείμ Σπάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Σεραφείμ Σπάτων
Agios Serafeim Artemida.jpg
Ιερός Ναός Αγίου Σεραφείμ Σπάτων
ΧώραΕλλάδα
Η πλατεία με το πηγάδι - Άγιος Σεραφείμ Σπάτων

Ο Άγιος Σεραφείμ είναι συνοικία αγροτικής μορφής στα δυτικά του σύγχρονου πολεοδομικού συγκροτήματος της Αρτέμιδας/Λούτσας η οποία έως το 2010 ανήκε στην Δημοτική Κοινότητα Σπατών -Λούτσας. Μετά το 2010 αποτελεί τμήμα του ευρύτερου Καλλικρατικού δήμου Σπάτων - Αρτέμιδας , της περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής, στην περιφέρεια Αττικής.[1].

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άγιος Σεραφείμ σήμερα αποτελεί δυτική επέκταση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Λούτσας, αν και μέχρι το 2010 ανήκε στην Δημοτική Κοινότητα Σπατών -Λούτσας δηλαδή στα Σπάτα μπήκε μέσα στο Σχέδιο Πόλης της Αρτέμιδας και αποτελεί την Πολεοδομική Ενότητα 5. Η εκκλησία του Αγίου Σεραφείμ είναι έδρα ενορίας που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής - Β' Αρχιερατική Περιφέρεια Αρτέμιδος. Συνορεύει στα βόρεια με την Αγία Κυριακή Σπάτων, στα νότια με την Νεάπολη Σπάτων με όριο την οδό Καραΐσκάκη, στα ανατολικά με την συνοικία Υπαπαντής της Λούτσας με όριο την οδό Σωτήρως και στα δυτικά με την συνοικία Βελανιδιά Σπάτων με όριο την οδό Αγίας Κυριακής.[2][3][4]

Η μορφολογία της περιοχής είναι ίδια με την γειτονική Αγία Κυριακή, βρίσκεται σε υψόμετρο 61 μέτρα αλλά είναι περισσότερο αραιοκατοικημένος με περισσότερους αμπελώνες και πολλούς στενούς δρόμους. Διασχίζεται από την οδό Πεντηκοστής η οποία είναι συνέχεια της οδού Αγίας Κυριακής στον βορινότερο οικισμό καταλήγοντας σε μια μικρή γραφική στρογγυλή πλατεία με ένα πηγάδι στο κέντρο η οποία βρίσκεται στην διασταύρωση των οικισμών της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Σεραφείμ και της Βελανιδιάς. Από την πλατεία με το πηγάδι στην συνέχεια ξεκινά η οδός Κιάφας η οποία διασχίζει στην αρχή την Βελανιδιά και περνώντας μέσα από την πεδιάδα με τους αμπελώνες καταλήγει στην εξωτερική περιφερειακή Λεωφόρο των Σπάτων. Ο άλλος δρόμος η οδός Αγίας Κυριακής που δεν έχει σχέση με τον βορινότερο ξεκινά από την πλατεία με το πηγάδι χωρίζει αρχικά τους οικισμούς Αγίου Σεραφείμ - Βελανιδιάς, περνάει από την Νεάπολη και καταλήγει στην Λεωφόρο Σπατών - Λούτσας ή Λεωφόρο Καραμανλή σε διασταύρωση στην εκκλησία του Αγίου Κοσμά λίγο ανατολικότερα του αεροδρομίου.

Δημιουργία του οικισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός του Αγίου Σεραφείμ αν και μικρός είναι από τους περισσότερο ιστορικούς στην ευρύτερη περιοχή των Σπάτων λόγω της ονομαστής ομώνυμης εκκλησίας που οικοδομήθηκε το 1923. Τον 19ο αιώνα ήταν περιοχή αμπελώνων που καλλιεργούσαν οι κάτοικοι των Σπάτων, σταδιακά άρχισε να αποκτά μόνιμους αγρότες που έγιναν περισσότεροι μετά την ανέγερση της εκκλησίας λόγω ενός γεγονότος που το θεώρησαν θεϊκή επέμβαση παρ'όλα αυτά η αύξηση του μόνιμου πληθυσμού ήταν πολύ μικρή. Η απογραφή του 2001 κατέγραψε στον οικισμό του Αγίου Σεραφείμ 220 κατοίκους, από το 2011 αποτελεί τμήμα του ευρύτερου Καλλικρατικού δήμου Σπατών Αρτέμιδας.

Ο ναός του Αγίου Σεραφείμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία του Αγίου Σεραφείμ ανεγέρθη το 1923 ύστερα από κάποιο περιστατικό που θεωρήθηκε από τους αγρότες σαν θεϊκή επέμβαση. Η περιοχή ήταν γεμάτη αμπελώνες, την συγκεκριμένη χρονιά μεγάλη επίθεση από ακρίδες κατέστρεψε την σοδειά, οι απελπισμένοι αγρότες αποφάσισαν να κάνουν τάμα στον Άγιο Σεραφείμ προστάτη των αμπελουργών γι'αυτό πήγαν σε κάποιο χωριό έξω από την Θήβα προκειμένου να μεταφέρουν στην περιοχή την κάρα και την εικόνα του αγίου. Μετά την λιτανεία οι ακρίδες έπεσαν νεκρές τότε οι αγρότες αποφάσισαν να οικοδομήσουν ναό προκειμένου να τιμήσουν τον άγιο για την σωτηρία τους, η ανέγερση του ναού του Αγίου Σεραφείμ έγινε στην θέση παλιότερου πρωτοχριστιανικού ναού. Ο ναός ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής στην Β' Αρχιερατική Περιφέρεια Αρτέμιδας, είναι έδρα ενορίας που περιλαμβάνει ολόκληρο τον οικισμό και βρίσκεται δίπλα στην Οδό Πεντηκοστή λίγο βόρεια από την πλατεία με το πηγάδι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. statistics.gr
  2. Εκδόσεις «Ελλάδα»
  3. Δομή
  4. Χάρτες «ROAD»

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, 1978, 2006
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς, εκδ. 1963
  • Εγκυκλοπαίδεια Δομή, 2002-4
  • Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΣΑ)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]