Άγιος Παρθένιος Λαμψάκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Άγιος Παρθένιος ήταν Επίσκοπος Λαμψάκου. Ο τάφος του αναδείχθηκε για αιώνες ένα μεγάλο και σπουδαίο προσκύνημα και έτσι παραμένει ακόμα μέχρι σήμερα για τους Τούρκους.


Άγιος Παρθένιος Λαμψάκου
Γενικές πληροφορίες
Αιτία θανάτουφυσιολογική
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΕπίσκοπος

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άγιος Παρθένιος έζησε τον τέταρτο μ.Χ. αι., την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο πατέρας του ήταν διάκονος στην Εκκλησία της Μελιτοπόλεως. Ασχολείτο με την αλιεία και με τα ψάρια που έπιανε βοηθούσε αυτούς που είχαν ανάγκη. Αν και εντελώς αγράμματος, υπήρξε τόσο ενάρετος που το Άγιο Πνεύμα τον κατέστησε θαυματουργό. Μάλιστα, σε γεροντική ηλικία έμαθε να διαβάζει την Αγία Γραφή κ.α, οπότε απέκτησε θεωρητική και θεολογική μόρφωση και παράλληλα πρόκοβε στην αρετή, γι' αυτό και ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως τον χειροτόνησε Πρεσβύτερο και λίγο αργότερα ο Επίσκοπος Κυζίκου τον χειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου, όπου έγινε γνωστός για τα πολλά θαύματα Του. Θεράπευε ασθενείς κυρίως που έπασχαν από καρκίνο, ανέστησε κάποιον που από την κακία του πονηρού έπεσε κι έχασε αδίκως τη ζωή του, βοήθησε τους ψαράδες στην αλιεία τους, όταν τους εμπόδιζε ο δαίμονας, θεράπευσε έναν νεαρό δαιμονισμένο, που ο ίδιος δεν γνώριζε ότι έχει μέσα του δαιμόνιο. Πολλά και άλλα θαυμαστά έργα επιτέλεσε ο Άγιος Παρθένιος με τη Χάρη του Θεού. Οργάνωσε όσο το δυνατόν καλύτερα την Εκκλησία της Λαμψάκου και αφού προείπε τα μέλλοντα που θα συμβούν εξεδήμησε ειρηνικά προς Κύριο.Η μνήμη Του τιμάται από την Εκκλησία στις 7 Φεβρουαρίου. Θεωρείται προστάτης των καρκινοπαθών.

Θαύματά Του "εν ζωή"[1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Παρθενίου στην Αθήνα συνέχεια ο Θαυματουργός Άγιος χαρίζει θαύματα σε ασθενείς συνανθρώπους τα οποία δεν γίνονται γνωστά από σεβασμό στον συνάνθρωπο και προς αποφυγή σκανδαλισμό των πιστών. Να προσθέσουμε ότι είναι ο πρώτος προσκυνηματικός Ναός του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου παγκόσμιος Λιοσίων 301Β, Αθήνα

Μερικά από αυτά, που αναφέρονται στο Συναξάρι του Μηναίου της 7/2, είναι τα εξής:

  • Θεράπευσε το μάτι ενός άνδρα, που τον είχε χτυπήσει με το κέρατό του ένας ταύρος.
  • Απονέκρωσε με το φύσημά του ένα λυσσασμένο σκυλί, που όρμησε καταπάνω του κι ανέβηκε στον ώμο του.
  • Ανέστησε κάποιον που έχασε τη ζωή του, γιατί τον καταπάτησε μία άμαξα που διέρρηξε την κοιλιά του.
  • Απάλλαξε τη σύζυγο του Επιτρόπου της περιοχής από ακάθαρτο πνεύμα που τη βασάνιζε.
  • Θεράπευσε μία γυναίκα που έπασχε από ΚΑΡΚΙΝΟ.
  • Βοήθησε κάποιους ΒΑΦΕΙΣ να επιτελούν ανεμπόδιστα και σωστά τις εργασίες τους, απομακρύνοντας τον δαίμονα που φώλιαζε στο εργαστήρι τους.

Ι. Λείψανά Του[2][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως αναφέρεται στον Ορθόδοξο Συναξαριστή, η Ι. Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους, ενώ τμήμα αυτής φυλάσσεται στην Ι. Μονή Μακρυμάλλης (Παναγίας Γοργοϋπηκόου), στα Ψαχνά της Εύβοιας. Αποτμήματα του Ι. Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων, Ροβελίστας Άρτας και Κύκκου Κύπρου. Επίσης στο Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου προστάτου των καρκινοπαθών και κατά της μαγείας στην Αθήνα φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου και απότμημα Ιερού Λειψάνου της δεξιάς χείρας του. Κάθε Τετάρτη 19:00 Ιερά Παράκληση στον Θαυματουργό Άγιο Παρθένιο και ανάγνωση των ευχών για πάσα ασθένεια και κατά της μαγείας

Υμνογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απολυτίκιον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε.

Τω μύρω του Πνεύματος, ποιμήν Λαμψάκου οφθείς, την θείαν ενέργειαν, παρά Θεού δαψιλώς, θαυμάτων επλούτησας, δαίμονας απελαύνειν, ασθενούντας ιάσθαι, νόσους αποδιώκειν και πληρών τας αιτήσεις, Παρθένιε Ιεράρχα, των προσιόντων Σοι.

Μεγαλυνάριον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νόσους θεραπεύεις οδυνηράς, και ΚΑΡΚΙΝΟΥ πάθος, ιασάμενος συμπαθώς, δίδου ημίν ρώσιν, εν βίω και υγείαν, ΠΑΡΘΕΝΙΕ παμμάκαρ, τη αντιλήψει Σου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Συναξάρι Μηναίου 7/2
  2. Ορθόδοξος Συναξαριστής: http://www.saint.gr/3625/saint.aspx

https://youtube.com/channel/UC_83BmBVfRVwGxHIH1wGGDQ