Άγιος Κωνσταντίνος ο εξ Αγαρηνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Κωνσταντίνος ο εξ Αγαρηνών
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος2 Ιουνίου 1819
Κωνσταντινούπολη
Αιτία θανάτουαπαγχονισμός
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική
ΘρησκείαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταοπωροπόλης

Ο Άγιος Κωνσταντίνος[1] καταγόταν από το χωριό Υψηλομέτωπο της Μυτιλήνης από γονείς Μουσουλμάνους. Απαγχονίστηκε από τους Τούρκους στις 2 Ιουνίου 1819 στην Κωνσταντινούπολη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ηλικία δεκαπέντε ετών τον δηλητηρίασε μια Τουρκάλα και έμεινε τυφλός και κατάκοιτος επί τρία έτη. Θεραπεύτηκε όμως, όταν πλύθηκε σε ένα αγίασμα, όπως μια Χριστιανή πρότεινε στη μητέρα του. Κατόπιν πήγε στη Σμύρνη, για να εργαστεί σε ένα οπωροπωλείο. Συχνά, λόγω του επαγγέλματός του, πήγαινε στη Μητρόπολη, όπου παρακολουθούσε ωφέλιμες συζητήσεις και χριστιανικά αναγνώσματα. Έτσι άναψε στην καρδιά του η επιθυμία να γίνει Χριστιανός. Πήγε στο Άγιον Όρος και εκμυστηρεύτηκε το σχέδιο του σε μοναχούς, οι οποίοι όμως τον παρέπεμψαν στον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε', εξόριστο τότε στη Μονή Ιβήρων. Με την καθοδήγηση του Πατριάρχη, αφού ετοιμάστηκε στη Σκήτη των Καυσοκαλυβίων, βαπτίστηκε.

Το μαρτύριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εν συνεχεία, μετέβη στη Μαγνησία της Μ. Ασίας για να μεταστρέψει και τα άλλα αδέλφια του. Περνώντας από το Αϊβαλί, αναγνωρίστηκε από έναν Τούρκο, συνελήφθη και οδηγήθηκε στον αγά. Ομολόγησε ότι ήταν τουρκικής καταγωγής και είχε βαπτιστεί χριστιανός. Τον μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη, όπου και εκεί, αφού συνέχισαν να τον βασανίζουν, τον απαγχόνισαν στις 2 Ιουνίου 1819.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Άγιος Κωνσταντίνος ο εξ Αγαρηνών». Ορθόδοξος Συναξαριστής.