Άγιος Αντίπας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άγιος Αντίπας
Rousanu19.jpg
Το μαρτύριο του Αγίου Αντίπα
Ιερομάρτυρας, Επίσκοπος Περγάμου
Γέννησηάγνωστο
Κοίμησηπερ. 92 κατά την παράδοση
Πέργαμος
Τιμάται απόΑνατολική Ορθόδοξη Εκκλησία
Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εορτασμός11 Απριλίου[1][2]
Σύμβολαάμφια επισκόπου με ωμοφόριο, ευαγγέλιο και δεξί χέρι σε ευλογία, απεικονιζόμενος στο καζάνι του μαρτυρίου του.
Προστάτηςεναντίον του πονόδοντου[3][4]

Πολλές Χριστιανικές παραδόσεις πιστεύουν ότι ο Άγιος Αντίπας είναι ο Αντίπας που αναφέρεται στο Βιβλίο της Αποκάλυψης, Κεφάλαιο 2:13, καθώς ο στίχος λέει: "Ξέρω πού κατοικείς: εκεί όπου είναι ο θρόνος του Σατανά. και όμως κρατάς το όνομά μου και δεν αρνήθηκες την πίστη μου ακόμα και κατά τις ημέρες που ζούσε ο Αντίπας, ο μάρτυράς μου ο πιστός μου, ο οποίος σκοτώθηκε κοντά σας, εκεί όπου ο Σατανάς κατοικεί"[5].

Σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση, ο Απόστολος Ιωάννης έχρισε επίσκοπο Περγάμου τον Αντίπα, κατά τη βασιλεία του Δομιτιανού. Η παράδοση συνεχίζει ότι ο Αντίπας μαρτύρησε περίπου το 92, αφού ρίχθηκε σε πυρακτωμένο ομοίωμα ταύρου (μέσο βασανιστηρίων και εκτέλεσης) επειδή εξέβαλε δαιμόνια στα οποία πίστευε ο τοπικός πληθυσμός, και επειδή αρνήθηκε να απαρνηθεί την πίστη του και να λατρέψει τα είδωλα. Μέσα εκεί, πάντα κατά την Ορθόδοξη παράδοση, προσευχήθηκε για διάφορα, και ιδιαίτερα για την ανακούφιση εκείνων που υποφέρουν από πονόδοντο. Στην δε Ακολουθία που συνέγραψε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, αναφέρεται μάλιστα ως "σωτήρας και ιατρός της οδονταλγίας" και "οδοντοσώστης"[6].

Υπάρχει η (δυτική) παράδοση ότι το λάδι από τα λείψανα του Αγίου Αντίπα είναι ιερό[7].

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 11 Απριλίου.

Ταύρῳ παλαίεις, καλλιμάρτυς, Ἀντίπα, Ὃς σε φλογίζειν, οὐ κερατίζειν ἔχει. (Χάλκεον ἑνδεκάτῃ βληθεὶς φλέγῃ, Ἀντίπα, εἰς βοῦν).

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Antipas of Pergamum της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μηνιαία Εκκλησίας
  2. «St Antipas of Pergamon». Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2007. 
  3. Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού
  4. James, M. R. (1898). «Antipas». Στο: James Hastings, επιμ. A Dictionary of the Bible. I, σσ. 107. http://www.ccel.org/ccel/hastings/dictv1/Page_107.html. «Σύμφωνα με μια μορφή των Πράξεών του (αναφερόμενη από τους Βολλανδιστές από ένα Συναξάρι), προσευχήθηκε ώστε όσοι υποφέρανε από πονόδοντο να μπορούνε να ανακουφιστούν στο τάφο του.». 
  5. οἶδα τὰ ἔργα σου καὶ ποῦ κατοικεῖς· ὅπου ὁ θρόνος τοῦ σατανᾶ· καὶ κρατεῖς τὸ ὄνομά μου, καὶ οὐκ ἠρνήσω τὴν πίστιν μου καὶ ἐν ταῖς ἡμέραις αἷς Ἀντίπας ὁ μάρτυς μου ὁ πιστός, ὃς ἀπεκτάνθη παρ' ὑμῖν, ὅπου ὁ σατανᾶς κατοικεῖ
  6. Aναπλήρωσις της Aκολουθίας του Aγίου Iερομάρτυρος Aντίπα
  7. From "Oil of Saints" in Catholic Encyclopedia: "ακολούθως είναι ένας κατάλογος των αγίων τα λείψανα των οποίων έχουν μυροβλήσει κατά καιρούς: 1) Άγιος Αντίπας, Επίσκοπος Περγάμου, μαρτυρήσας επί Αυτοκράτορα Δομιτιανού ("Acta SS.," April, II, 4)." Ανάκτηση 18 Ιανουαρίου 2007.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]