Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σημαία των ΛΟΑΤ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας)
Τα έξι χρώματα της πιο γνωστής σημαίας της ΛΟΑΤ κοινότητας: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και μοβ.

Η σημαία των ΛΟΑΤ ή σημαία του ουράνιου τόξου, κάποιες φορές αναφερόμενη και ως σημαία της υπερηφάνειας, χρησιμοποιείται ως σύμβολο της ΛΟΑΤ κοινότητας και των κινημάτων της από τη δεκαετία του 1970. Τα πολλά χρώματα συμβολίζουν τη διαφορετικότητα. Συχνά χρησιμοποιείται ως σύμβολο της υπερηφάνιας σε παρελάσεις και πορείες της ΛΟΑΤ κοινότητας. Η προέλευσή της είναι από τις ΗΠΑ, όμως σήμερα χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η σημαία του ουρανίου τόξου έγινε γνωστή ως σύμβολο της διαφορετικότητας και της υπερηφάνιας των ομοφυλοφίλων από τον καλλιτέχνη Τζίλμπερτ Μπέικερ, το 1978.[1] Σήμερα η σημαία αποτελείται από 6 διαφορετικά χρώματα σε ισάριθμες λωρίδες: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και μοβ. Η πιο κοινή της χρήση είναι να υψώνεται με την κόκκινη λωρίδα στην κορυφή, όπως είναι στα χρώματα του ουρανίου τόξου της φύσης.

Σημαία με επτά λωρίδες (1978–1979).
Σημαία με οκτώ λωρίδες (1978).

Η αρχική σημαία των ομοφυλοφίλων υψώθηκε για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο στις 25 Ιουνίου του 1978. Η σημαία αποτελούνταν από οκτώ λωρίδες. Ο Μπέικερ απέδωσε ειδικό συμβολισμό σε καθεμιά από αυτές ως εξής:

έντονο ροζ - σεξουαλικότητα
κόκκινο - ζωή
πορτοκαλί - θεραπεία
κίτρινο - ηλιακό φως
πράσινο - φύση
τιρκουάζ - μαγεία
μπλε - καθαρότητα
βιολετί - πνεύμα

Έπειτα από τη δολοφονία του ανοικτά ομοφυλόφιλου δημοτικού συμβούλου του Σαν Φρανσίσκο Χάρβεϊ Μιλκ, στις 27 Νοεμβρίου του 1978, αυξήθηκε η ζήτηση για τις σημαίες αυτές. Εξαιτίας όμως της μη διαθεσιμότητας σε χρώμα έντονο ροζ, ο Μπέικερ αφαίρεσε το χρώμα από τη σημαία. Το 1979 άλλαξε ξανά και αφαιρέθηκε η τιρκουάζ λωρίδα. Το 1989 η σημαία αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής διαμάχης όταν ο Τζον Στάουτ μήνυσε τους σπιτονοικοκύρηδές του επειδή τον εμπόδισαν να κρεμάσει τη σημαία του ουρανίου τόξου από το μπαλκόνι του, στο Γουέστ Χόλιγουντ της Καλιφόρνιας. Ο Στάουτ κέρδισε τη δίκη.

Το 2003 η σημαία γιόρτασε τα 25 χρόνια της και επιχειρήθηκε χωρίς επιτυχία να επαναφερθεί στην αρχική της εκδοχή, με τις οκτώ λωρίδες.

Στις 14 Ιουνίου του 2004, ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές έφτασαν με πλοίο στο ακατοίκητο έδαφος της Αυστραλίας, στα Νησιά της Θάλασσας των Κοραλλίων και ύψωσαν έκεί τη σημαία των ομοφυλοφίλων, ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία του νησιού και ονομάζοντάς το Ομοφυλοφιλικό και Λεσβιακό Βασίλειο των Νησιών της Θάλασσας των Κοραλλίων. Το Βασίλειο καταργήθηκε το 2017, όταν η Αυστραλιακή κυβέρνηση νομιμοποίησε τον ομόφυλο γάμο.

Χρησιμοποιούνται πολλές διαφορετικές εκδοχές της ΛΟΑΤ σημαίας.

Η σημαία νίκης κατά του AIDS.

Η σημαία νίκης κατά του AIDS αποτελείται από την κανονική σημαία και μια μαύρη λωρίδα που συμβολίζει τα μέλη της κοινότητας των ΛΟΑΤ που χάθηκαν από AIDS κάτω από αυτή. Ο σκοπός αυτής της λωρίδας είναι να αποκοπεί από την υπόλοιπη σημαία και να καεί όταν εξαλειφθεί ο ιός του HIV.[2]

Πράιντ σημαία του 2017

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η σημαία πράιντ του 2017.

Στις αρχές του 2017 ο Τζίλμπερτ Μπέικερ ανασχεδίασε την αρχική σημαία του 1977, προσθέτωντας μία ακόμα λωρίδα, αυτή τη φορά με το χρώμα λιλά.[3]

Πράιντ της Φιλαδέλφιας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η σημαία του Pride της Φιλαδέλφιας (2017).

Η σημαία Πράιντ της Φιλαδέλφιας δημιουργήθηκε το 2017 ως μέρος ενός μεγαλύτερου αντι-ρατσιστικού αγώνα ανάμεσα στη ΛΟΑΤ κοινότητα. Αποτελείται από την κανονική πράιντ σημαία, με δύο λωρίδες χρώματος μαύρου και καφέ, με σκοπό την αναγνώριση της αφροαμερικανικής κοινότητας και των θυμάτων του AIDS.[4]

Η Progress Pride σημαία (2018).

Η Progress Pride σημαία δημιουργήθηκε από το Ντάνιελ Κουέιζαρ το 2018. Η σημαία συνδυάζει την κανονική ΛΟΑΤ σημαία, την Τρανς πράιντ σημαία και τη σημαία του πράιντ της Φιλαδέλφιας, τοποθετώντας τις δύο τελευταίες στην αριστερή πλευρά σε σχήμα τριγώνου που δείχνει προς τα δεξιά. Έτσι συμβολίζεται το πώς αν και υπάρχει πρόοδος όσον αφορά την κοινωνία σε τέτοια θέματα, χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια για την επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης.[5]

Η Progress Pride σημαία (2021).

Το 2021 η σημαία ανασχεδιάστηκε από τη Βαλεντίνα Βετσιέττι, η οποία πρόσθεσε σε αυτή το σύμβολο της ίντερσεξ κοινότητας (Μώβ κύκλος σε κίτρινο φόντο) στο σημείο που πριν βρίσκονταν ένα λευκό τρίγωνο.[6]

Ελληνική πράιντ σημαία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η Ελληνική έκδοση της Pride σημαίας.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μία Ελληνική έκδοση της πράιντ σημαίας, στην οποία οι εννιά λωρίδες της Ελληνικής σημαίας αντικαθίσταται από τις έξι λωρίδες της πράιντ σημαίας.[εκκρεμεί παραπομπή]

Σημαία του Πατσακούτικ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Το έμβλημα του κόμματος "Πατσακούτικ".
Η σημαία Βιφάλα.
Η σημαία της πόλης του Κούσκο.

Στον Ισημερινό, στη Βολιβία και στο Περού, μία εκδοχή της ΛΟΑΤ σημαίας χρησιμοποιείται από αυτόχθονα κινήματα, πιο συγκεκριμένα το πολιτικό κόμμα του Ισημερινού "Πατσακούτικ", τη δεύτερη σημαία της Βολιβίας, Βιφάλα, και τη σημαία πόλης του Περού, Κούσκο.

Η κουίρ-αναρχική σημαία.
Η γκάντσντεν πράιντ σημαία

Κάποιες έχουν πολιτική χροιά, όπως η κουίρ-αναρχική, χωρισμένη χιαστί σε ένα ροζ τρίγωνο που συμβολίζει την ομοφυλοφιλία και ένα μαύρο, που συμβολίζει τον αντικρατισμό, ή η γκάντσντεν πράιντ σημαία, η οποία αντικαθιστά το κίτρινο φόντο με τις έξι λωρίδες της ΛΟΑΤ σημαίας, και χρησιμοποιείται από ελευθεριακά και συντηρητικά κινήματα στις ΗΠΑ.

  1. The Rainbow Flag. http://www.cs.cmu.edu/afs/cs.cmu.edu/user/scotts/bulgarians/rainbow-flag.html. Ανακτήθηκε στις 2007-08-21. 
  2. «Out in all directions : the almanac of gay and lesbian America». Internet Archive. 1995. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2024. 
  3. «Our Enduring LGBTQ Symbols». San Francisco Bay Times. 9 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2024. 
  4. «Philly's Pride Flag to Get Two New Stripes: Black and Brown». Philadelphia Magazine. 6 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2024. 
  5. «Designer gives Pride flag an inclusive makeover». Pink News. 12 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2024. 
  6. «Progress Pride flag gets 2021 redesign to better represent intersex people». Pink News. 7 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]