Καλαθοσφαίριση κωφών
Η καλαθοσφαίριση κωφών είναι η καλαθοσφαίριση που παίζεται από κωφούς. Η νοηματική γλώσσα χρησιμοποιείται για την επικοινωνία των σφυριγμάτων και την επικοινωνία μεταξύ των παικτών.
Εθνικές ομοσπονδίες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το παιχνίδι παίζεται από κωφά άτομα και είναι οργανωμένο με εθνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, συμπεριλαμβανομένων των: Καλαθοσφαίριση Κωφών Αυστραλίας, [1] Καλαθοσφαίριση Κωφών Ηνωμένου Βασιλείου [2] και Καλαθοσφαίριση Κωφών Ηνωμένων Πολιτειών.[3] [4]
Παίκτες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η καλαθοσφαίριση κωφών κέρδισε μεγάλη προβολή, λόγω αθλητών όπως ο Lance Allred, που έπαιξε καλαθοσφαίριση με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς του NBA. Ο Allred έχει απώλεια ακοής 75-80% και φοράει ακουστικό βαρηκοΐας. Αργότερα, συνέχισε να παίζει επαγγελματικά σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα καλαθοσφαίρισης.
Ένα άλλος υψηλού επιπέδου κωφός παίκτης, είναι ο Σλοβένος επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής Μίχα Ζούπαν, ο οποίος γεννήθηκε με προβλήματα παρόμοια με εκείνα του Allred, όμως αγωνίζεται ως πάουερ φόργουορντ στο υψηλότερο επαγγελματικό επίπεδο στην Ευρώπη.
Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης Κωφών
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης Κωφών είναι ένας παγκόσμιος φορέας διοίκησης για τη διεθνή καλαθοσφαίριση κωφών, με την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA) και σε συνεργασία με τη Deaflympics και τις συνομοσπονδίες της. Το Φεβρουάριο του 2003, αναγνωρίστηκε στο συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής Αθλημάτων Κωφών, κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Deaflympics στο Σούντσβαλ της Σουηδίας, ως ανεξάρτητη ένωση αποτελούμενη από τους Εθνικούς Οργανισμούς που διέπουν τη καλαθοσφαίριση κωφών. Η DIBF ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την προώθηση της καλαθοσφαίρισης κωφών σε όλους τους πολίτες του κόσμου, μέσω ενός οργανωμένου προγράμματος εκπαίδευσης και διδασκαλίας. Η Ομοσπονδία προγραμματίζει και διεξάγει όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς και πρωταθλήματα της καλαθοσφαίρισης κωφών σε συνεργασία με τους Deaflympics και τις συνομοσπονδίες της. Η DIBF διατηρεί επίσης μια τεκμηριωμένη ιστορία του αθλήματος, καταγράφοντας και αναφέροντας όλες τις σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις από την έναρξη τους μέχρι και σήμερα.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «DBA - Κωφών Μπάσκετ Αυστραλία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Οκτωβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2019.
- ↑ «DBUK - Κωπηλατικός Κλασσικός Κύκλος του Ηνωμένου Βασιλείου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2019.
- ↑ USADB - Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Κωφών μπάσκετ
- ↑ Γκάνον, Τζακ. 1981.