Campari

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα μπουκάλι Campari

Το Campari ή Καμπάρι αποτελεί ιταλικό αλκοολούχο λικέρ, που θεωρείται απεριτίφ (20,5%, 21%, 24%, 25% ή 28,5% ABV, ανάλογα με τη χώρα στην οποία πωλείται), που παράγεται από την έγχυση βοτάνων και φρούτων (συμπεριλαμβανομένου του μυρτόφυλλου νερατζιού και του κασκαρίλα) σε αλκοόλ και νερό. Είναι πικρό ποτό που χαρακτηρίζεται από το σκούρο κόκκινο χρώμα του.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Campari χρησιμοποιείται συχνά σε κοκτέιλ και συνήθως σερβίρεται με σόδα ή χυμό εσπεριδοειδών (συνήθως ροζ χυμός γκρέιπφρουτ), συχνά γαρνιρισμένο με φέτα πορτοκαλιού ή λάιμ (κυρίως στην Αυστραλία) ή αναμεμειγμένο με προσέκο ως σπριτς. Παράγεται από τον όμιλο Davide Campari, μια πολυεθνική εταιρεία με έδρα την Ιταλία.

Το Campari είναι ένα απαραίτητο συστατικό στο κλασικό κοκτέιλ Νεγκρόνι, το Γκαριμπάλντι, το Αμερικάνο (το οποίο ονομάστηκε σε μια εποχή που λίγοι Αμερικανοί γνώριζαν το Campari) και το σπριτς (ένα απεριτίφ δημοφιλές στη βόρεια Ιταλία).

Στην ιταλική αγορά, Campari αναμεμειγμένο με σόδα πωλείται σε ατομικές φιάλες ως σόδα Campari (10% αλκοόλη κατ' όγκο). Συσκευάζεται σε ένα χαρακτηριστικό μπουκάλι που σχεδιάστηκε από τον Φορτουνάτο Ντέπερο το 1932.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Campari επινοήθηκε το 1860 από τον Γκασπάρε Καμπάρι στη Νοβάρα της Ιταλίας. Αρχικά ήταν χρωματισμένο με βαφή καρμίνης, που προερχόταν από θρυμματισμένα έντομα κοχενίλης, που έδωσαν στο ποτό το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του. Διέκοψε τη χρήση της καρμίνης το 2006.[1]

Το 1904, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής της Campari άνοιξε στο Σέστο Σαν Τζοβάνι, κοντά στο Μιλάνο, Ιταλία. Υπό τη διεύθυνση του Νταβίντε Καμπάρι, γιου του Γκασπάρε, η εταιρεία άρχισε να εξάγει το ποτό, πρώτα στη Νίκαια στην καρδιά της Γαλλικής Ριβιέρας και μετά στο εξωτερικό.

Η μάρκα Campari διανέμεται πλέον σε περισσότερες από 190 χώρες. Το Campari είναι σήμα κατατεθέν της Davide Campari Milano SPA,[2][3] που αποτελεί μέρος του Gruppo Campari.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Schaffer, Karen (1 Ιουνίου 2007). «Campari changes carmine to artificial color?». Chowhound. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2018. 
  2. «CAMPARI - Trademark Details». Justia. Justia Corporate Center. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2019. 
  3. D’Ascenzo, Monica (15 Μαρτίου 2016). «Campari controlla il 45% dei marchi globali» [Campari controls 45% of global brands]. Finanza & Mercati (στα Ιταλικά). Il Sole 24 Ore. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2020.