Τιβέριος Ιούλιος Ροιμητάλκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τιβέριος Ιούλιος Ροιμητάλκης
χρυσός στατήρ τού Βοσπόρου, επιγρ. BACIΛΕΩC ΡΟΙΜΗΤΑΛΚΟΥ. (Άλλη όψη: κεφάλι τού Αδριανού, έτος ΥΛ΄ = 430 = 133/4). 19 χλστ., 7,78 γραμ.
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος153
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο του Βοσπόρου
Αρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΤιβέριος Ιούλιος Σαυρομάτης Β΄
ΓονείςΤιβέριος Ιούλιος Κότυς Β΄
ΟικογένειαΔυναστεία Τιβερίων-Ιουλίων του Βοσπόρου
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τιβέριος Ιούλιος Ροιμητάλκης (άκμασε τον 2ο αι. μ.Χ., απεβ. το 153) από τη δυναστεία Τιβερίων-Ιουλίων του Βοσπόρου ήταν βασιλιάς τού Κιμμερίου Βοσπόρου, υποτελής της Ρώμης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο Τ. Ι. Κότυς Β΄ απεβίωσε το 131, ο Ροιμητάλκης τον διαδέχθηκε ως βασιλιάς. [1] Η σχέση μεταξύ τού Ροιμητάλκη και των προηγούμενων βασιλέων δεν είναι με βεβαιότητα γνωστή· είναι πιθανό να ήταν γιος του Κότυος Β΄. [2] Ο Ροιμητάλκης κυβέρνησε ως βασιλιάς του Βοσπόρου από το 131 έως το 153. [1] Ήταν σύγχρονος της κυριαρχίας των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων Αδριανού και Αντωνίνου Πίου. Στα νομίσματα, ο βασιλικός του τίτλος είναι στα ελληνικά: ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΡΟΙΜΗΤΑΛΚΟΥ.

Σύμφωνα με την Ιστορία των Αυγούστων, σε άγνωστη ημερομηνία της βασιλείας τού Aντωνίνου Πίου, ο Ροιμητάλκης ταξίδεψε στη Ρώμη για μία ακρόαση, μία διαμάχης μεταξύ αυτού και τού αυτοκρατορικού επιτρόπου. Η φύση και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή τη διαφωνία μάς είναι άγνωστα. Αφού ολοκληρώθηκε η ακρόαση, ο Αυτοκράτορας τον έστειλε πίσω στο βασίλειο τού Βοσπόρου.

Ο Τ. Ι. Ροιμητάλκης φαίνεται ότι ήταν θρησκευόμενος και συμμετείχε στη λατρεία της Αφροδίτης. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από μία επιγραφή, που βρέθηκε σε βάση αγάλματος από τη Φαναγορία:

Δεν γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για τη βασιλεία και τη ζωή του. Τον διαδέχθηκε ο Τ. Ι. Ευπάτωρ, [1] που μπορεί να ήταν αδελφός του. [2] Ο Τ. Ι. Ροιμητάλκης είναι γνωστό ότι είχε τουλάχιστον έναν γιο, τον Τ. Ι. Σαυρομάτη Β΄, [2] που διαδέχθηκε τον Τ. Ι. Ευπάτορα ως βασιλιά τη δεκαετία του 170. [1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Mitchiner, Michael (1978). Ο Αρχαίος και ο Κλασσικός Κόσμος 600 π.Χ.-650 μ.Χ. (στα Αγγλικά). Hawkins Publications. σελ. 69. ISBN 978-0-904173-16-1. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Settipani, Christian (2006). Η συνέχεια των ελίτ στο Βυζάντιο κατά τη διάρκεια των σκοτεινών αιώνων: οι πρίγκιπες τού Καυκάσου και η Αυτοκρατορία από τον 6ο ως τον 9ο αι (στα French). Paris: De Boccard. σελ. 408. ISBN 978-2-7018-0226-8. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
Προκάτοχος
Τ. Ι. Κότυς Β΄
Βασιλιάς του Βοσπόρου
131-153
Διάδοχος
Τ. Ι. Ευπάτωρ