Σπάρτοκος Γ΄ του Βοσπόρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπάρτοκος Γ΄ του Βοσπόρου
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος284 π.Χ.
Βασίλειο του Βοσπόρου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΠαιρισάδης Β΄ του Βοσπόρου
ΓονείςΕύμηλος του Βοσπόρου
ΟικογένειαΣπαρτοκίδαι

Ο Σπάρτοκος Γ΄ ήταν βασιλιάς του Βοσπόρου από το 304 έως το 284 π.Χ. Ανέβηκε στον θρόνο μετά το θάνατο του πατέρα του Ευμήλου σε ατύχημα με άμαξα.

Η βασιλεία του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σπάρτοκος Γ΄ κληρονόμησε τον θρόνο από τον πατέρα του το 304 π.Χ., μετά τον απροσδόκητο θάνατο τού πατέρα του κατά την επιστροφή του από τη Σινδία.[1] Με την ανάληψη τού θρόνου, έγινε ο πρώτος ηγεμόνας τού Βοσπόρου, που πήρε τον τίτλο τού βασιλιά[2], πιθανότατα ακολουθώντας το παράδειγμα των σύγχρονων ελληνιστικών βασιλέων, όπως οι Αντιγονίδες, οι Λυσιμαχίδες, οι Σελευκίδες και οι Πτολεμαίοι. Μόλις το αθηναϊκό εμπόριο απελευθερώθηκε από τον Δημήτριο Α΄ της Μακεδονίας, ο Σπάρτοκος προσπάθησε να ανανεώσει τη σχέση του με την Αθήνα,[3][4] που ήταν ήδη εμπορικοί εταίροι με το βασίλειο του Βοσπόρου κατά τη βασιλεία τού προπάππου του Λεύκωνα. Ο Σπάρτοκος έλαβε αθηναϊκές τιμές, όταν η πόλη ευχαρίστησε τον ίδιο και τους προκατόχους του για τη διατήρηση καλών σχέσεων με την Αθήνα.[5]

Η διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σπάρτοκος Γ΄ απεβίωσε το 284 μετά από 20 χρόνια διακυβέρνησης.[6] Τον διαδέχθηκε ο Παιρισάδης Β΄, ο οποίος μπορεί να ήταν ο ομώνυμος γιος τού Σάτυρου Β΄, που δραπέτευσε και επέζησε από τη σφαγή της οικογένειας από τον Εύμηλο,[7] αλλά μπορεί επίσης να ήταν γιος τού ίδιου του Σπάρτοκου Γ΄. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Diodorus Siculus. Book 22.24. 
  2. Deligiannis, Periklis. The Battle of the River Thatis. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2022. followed the example of Alexander’s generals, who at that time nominated themselves as ‘kings’ – and did the same, retaining only the first title for all his subjects. 
  3. G. J. Oliver (6 Σεπτεμβρίου 2007). War, Food, and Politics in Early Hellenistic Athens. ISBN 9780199283507. 
  4. Rostovzeff. 1998, vol. I, p. 216 22.23. Soon after the liberation of the athenian trade from Demetrius of Macedonia, Spartocus III hastened to renew his relations with Athens and to contract with her 289/8 BC a regular συμμαχία, indicating the importance of the business relations between them. 
  5. Sylloge Inscriptionum Graecarum: 370. 
  6. Diodorus Siculus. Book 10. and his son Spartacus succeeded to the throne and reigned for twenty years. 
  7. Diodorus Siculus. Book 22.24. the only one to escape him was Parysades, the son of Satyrus, who was very young