Τέμενος Γιαβούζ Σελίμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζαμί Σουλτάνου Σελίμ Α΄
Το τέμενος Γιαβούζ Σελίμ
Χάρτης
Είδοςτζαμί
ΑρχιτεκτονικήΟθωμανική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°1′36″N 28°57′5″E
ΘρήσκευμαΣουνιτισμός
Διοικητική υπαγωγήΚωνσταντινούπολη
ΧώραΤουρκία
Έναρξη κατασκευής1527
Υλικάdimension stone, γρανίτης και μάρμαρο
Commons page Πολυμέσα

Το Τέμενος Γιαβούζ Σελίμ (τούρκικα:Yavuz Selim Camii) είναι ένα οθωμανικό τζαμί που βρίσκεται πάνω στον πέμπτο λόφο της Κωνσταντινούπολης με θέα τον Κεράτιο Κόλπο. Το μέγεθός του και η γεωγραφική θέση του το καθιστούν ένα γνωστό ορόσημο στην Κωνσταντινούπολη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τέμενος Γιαβούζ Σελίμ είναι το δεύτερο πιο παλιό τζαμί στην Κωνσταντινούπολη. Το τζαμί χτίστηκε υπό διαταγή του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ προς τιμήν του πατέρα του, Σελίμ Α΄. Ο αρχιτέκτονας του ήταν ο Ατσέμ Αλισί. Το τζαμί ολοκληρώθηκε την περίοδο 1527/8. Ωστόσο ο διάσημος αρχιτέκτονας Μιμάρ Σινάν έφτιαξε έναν από τους τρεις τάφους (τούρκικα:Türbe).

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τζαμί χτίστηκε απέναντι από το Υδραγωγείο της Ασπάρ η οποία ήταν η μεγαλύτερη ρωμαϊκή δεξαμενή της Κωνσταντινούπολης. Η μεγάλη αυλή έχει μία περίστυλη στοά με κίονες διαφόρων ειδών μαρμάρου και γρανίτη. Το τζαμί έχει διακοσμηθεί με πρώιμα δείγματα πλακιδίων Νίκαιας και έχει 2 μιναρέδες.

Εσωτερικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εσωτερικό σχέδιο του τζαμιού είναι ένα απλό τετραγωνικό δωμάτιο με 24,5 μέτρα μήκος σε κάθε πλευρά, που καλύπτεται από έναν θόλο ύψους 32,5 μέτρων. Όπως και με την Αγία Σοφία ο θόλος είναι πολύ μικρότερος από το πλήρες ημισφαίριο. Τα παράθυρα είναι διακοσμημένα με πλακίδια Νίκαιας. Στα βόρεια και στα νότια της κύριας αίθουσας υπάρχουν θολωτές δίοδοι που οδηγούν σε τέσσερις μικρές θολωτές αίθουσες που είχαν ως κύριο σκοπό να φιλοξενούν τους δερβίσηδες.

Ο Τουρμπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίσω από το τζαμί βρίσκεται ο τουρμπές (τάφος) του Σελίμ Α΄ και της συζύγου του,Αϊσέ Χαφσά Σουλτάν. Ο τουρμπές εξωτερικά είναι οκταγωνικός και έχει μία βεράντα διακοσμημένη με πίνακες των πλακιδίων με μοναδικό σχεδιασμό.

Ένας δεύτερος οκταγωνικός τουρμπές, με μεγάλη επιγραφή στην τοιχοποιία του εξωτερικού τοίχου, περιέχει τους τάφους τεσσάρων παιδιών του Σουλεϊμάν Α΄. Ο δεύτερος τουρμπές χρονολογείται γύρω στο 1556 και χτίστηκε από τον Μιμάρ Σινάν. Ο τρίτος τουρμπές ανήκει στον σουλτάνο Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και χτίστηκε λίγο πριν τον θάνατό του το 1861.