Τέμενος Νουρουοσμανιγιέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°0′37″N 28°58′13″E / 41.01028°N 28.97028°E / 41.01028; 28.97028

Τέμενος Νουρουοσμανιγιέ
Το τέμενος Νουρουοσμανιγιέ
Χάρτης
Είδοςτζαμί και αξιοθέατο
ΑρχιτεκτονικήΟθωμανική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°0′37″N 28°58′13″E
ΘρήσκευμαΙσλάμ
Διοικητική υπαγωγήΚωνσταντινούπολη
ΧώραΤουρκία
Έναρξη κατασκευής1755
ΧρηματοδότηςΜαχμούτ Α΄ και Οσμάν Γ΄
Προστασίαενδεικτικός κατάλογος Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς (από 2016)
Commons page Πολυμέσα

Το Τέμενος Νουρουοσμανιγιέ (τουρκικά: Nuruosmaniye Camii) είναι οθωμανικό τέμενος σε στυλ μπαρόκ και βρίσκεται στο Μεγάλο Παζάρι στην συνοικία Φατίχ, στην Κωνσταντινούπολη.

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τέμενος Νουρουοσμανιγιέ είναι ένα από τα κλασικότερα οθωμανικά τζαμιά, και είναι χτισμένο σε στυλ μπαρόκ. Το τζαμί χτίστηκε από τους αρχιτέκτονες Μουσταφά αγά και Σιμόν Κάλφα με εντολή του Σουλτάνου Μαχμούτ Α΄, όμως ο ίδιος πέθανε κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και έτσι το ολοκλήρωσε ο αδερφός και διάδοχός του, Οσμάν Γ΄. Το όνομα Νουρουσμανιγιέ σημαίνει «Φως της Οθωμανικής Δυναστείας» (οθωμανικά τούρκικα: Nur-u Osmanı). Οι αρχιτέκτονες κατασκεύασαν το τέμενος με στοιχεία μπαρόκ. Το τέμενος επίσης είναι γνωστό για την απουσία σιντριβανιού. Το τζαμί βρίσκεται στην είσοδο του μεγάλου παζαριού, δίπλα στη στήλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου και δίπλα στο ιστορικό Τέμενος Ατίκ Αλή Πασά.

Η αίθουσα προσευχής καλύπτεται από έναν μεγάλο τρούλο με ύψος 43,50 μέτρα και διάμετρο 25 μέτρα, επίσης υπάρχουν 2 μιναρέδες με 2 μπαλκόνια ο καθένας. Η περίστυλη στοά έχει μισό κυκλικό σχέδιο, πράγμα ασυνήθιστο για οθωμανικό τέμενος. Στον κήπο βρίσκεται ο τουρμπές του σουλτάνου Οσμάν Γ΄. Το τζαμί είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος (κουλιγιέ) που αποτελείται από ένα συντριβάνι, έναν μεντρεσέ που αποτελείται από 20 θολωτά δωμάτια και μία μεγάλη ιμαρέτ (αίθουσα για συσσίτια). Τέλος υπάρχει η βιβλιοθήκη που περιέχει προσωπικά έγγραφα του σουλτάνου Μαχμούτ Α΄ και του Οσμάν Γ΄. Συνολικά η βιβλιοθήκη περιέχει 7600 τόμους από τους οποίους τα 5052 είναι χειρόγραφα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]