Τάιγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κατανομή της τάιγκας στον παγκόσμιο χάρτη
Η τάιγκα στον Καναδά
Η πανίδα της τάιγκας περιλαμβάνει διάφορα γνωστά θηλαστικά, όπως η καφέ αρκούδα, ο τάρανδος, η άλκη, ο λύκος, οι σκίουροι και άλλα τρωκτικά, καθώς και διάφορα πτηνά.
Δάσος κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη Τα δέντρα που επικρατούν είναι το έλατο, η ερυθρολεύκη και το πεύκο καθώς εμφανίζουν αντοχή στο ψύχος και στα φτωχά εδάφη

Η τάιγκα (Ρωσικά: тайга́, προφορά [tɐjˈɡa], ταταρικής αρχής[1]) είναι τύπος χερσαίου οικοσυστήματος που χαρακτηρίζεται και ως βόρειο δάσος κωνοφόρων και καλύπτει μια ευρεία ζώνη στις ψυχρές περιοχές του βορείου ημισφαιρίου, νότια του αρκτικού κύκλου. Καλύπτει περίπου το 1/3 της συνολικής δασικής έκτασης της Γης και εκτείνεται στη Σιβηρία, τον Καναδά και τη βόρεια Σκανδιναβία, φτάνοντας μέχρι τις παρυφές της αρκτικής Τούνδρας. Συνολικά, αποτελεί τις μισές δασώδεις εκτάσεις του πλανήτη (περίπου 13,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα). Αποτελείται κυρίως από κωνοφόρα, χαμηλότερα στο ύψος από τους συγγενείς τους των νοτιότερων περιοχών (όπως τα δάση των βουνών της Ευρώπης) εξ αιτίας των φτωχών εδαφών στα οποία αναπτύσσονται. Τα κωνοφόρα επικρατούν λόγω της μεγαλύτερης αντοχής τους στο κρύο, η μέση θερμοκρασία της τάιγκας είναι 0 βαθμοί και οι βροχοπτώσεις κυμαίνονται στα 250-750mm το χρόνο.

Έδαφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, η αποσάθρωση των πετρωμάτων γίνεται πολύ αργά, ενώ οι βελόνες των κωνοφόρων διασπώνται με πολύ βαρύ ρυθμό· επιπλέον η αποικοδόμηση των βελονών καθιστά το έδαφος όξινο.Τo έδαφος δεν είναι μόνιμα παγωμένο παρά μόνο σε λίγες περιπτώσεις και σε ορισμένο βάθος από την επιφάνεια.Τα εδάφη της τάιγκας δεν είναι κατάλληλα για τη γεωργία αλλά μας προμηθεύουν με τεράστιες ποσότητες ξυλείας.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα της χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα με μακρείς και πολύ ψυχρούς χειμώνες και σύντομα καλοκαίρια, ενώ η μέση ετήσια βροχόπτωση δεν ξεπερνά τα 500 χιλιοστά με αποτέλεσμα η βλάστηση να παρουσιάζει μικρότερη ποικιλότητα από εκείνη των εύκρατων φυλλοβόλων δασών και μικρότερη παραγωγικότητα.

Η τάιγκα στην κοιλάδα του ποταμού κοντά στο Βερχογιάνσκ στη Ρωσία, όπου παρατηρείται η πιο ακραία θερμοκρασία τον χειμώνα

Ζώα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ζωικά είδη είναι περιορισμένα σε σύγκριση με την τούνδρα και περιλαμβάνουν ταράνδους, αρκούδες, λύκους και ελάφια. Τα περισσότερα είδη έχουν μέτριο μέγεθος, όπως τα τρωκτικά, οι λαγοί και οι λύγκες. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία πουλιών που μετακινούνται νοτιότερα για να διαχειμάσουν και λίγα αμφίβια και ερπετά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λεξικό Νέας Ελληνικής γλώσσας Γ.Μπαμπινιώτης, λήμμα:τάιγκα, σελ:1734

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρότυπο:Χερσαία οικοσυστήματα