Συντρίμμια του Έρωτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συντρίμμια του Έρωτα
ΣκηνοθεσίαΓουίλιαμ Γουάιλερ
ΠαραγωγήΓουίλιαμ Γουάιλερ
Λέστερ Κένιγκ
ΣενάριοΑουγκούστους Γκετς
Ρουθ Γκετς
Θίοντορ Ντράιζερ (Μυθιστόρημα)
ΠρωταγωνιστέςΛόρενς Ολίβιε
Τζένιφερ Τζόουνς
Μίριαμ Χόπκινς
Έντι Άλμπερτ
ΜουσικήΝτέιβιντ Ράσκιν
ΦωτογραφίαΒίκτορ Μίλνερ
ΜοντάζΡόμπερτ Σουίνκ
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 17 Ιουλίου 1952
Διάρκεια118 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά

Το Συντρίμμια του Έρωτα (Πρωτότυπος τίτλος: Carrie) είναι αμερικανικό ρομαντικό δράμα παραγωγής 1952 σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλερ, με πρωταγωνιστές τους Λόρενς Ολίβιε, Τζένιφερ Τζόουνς (στον ρόλο του αγγλικού τίτλου της ταινίας) και Μίριαμ Χόπκινς. Η ταινία, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θίοντορ Ντράιζερ Αδελφή Κάρι (Sister Carrie) του 1900, προτάθηκε για δυο βραβεία Όσκαρ, χωρίς ωστόσο να κερδίσει κάποιο.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κάρι Μίμπερ (Τζένιφερ Τζόουνς) μια πανέμορφη νεαρή κοπέλα από την αμερικάνικη επαρχία και εργάτρια εργοστασίου, γύρω στο έτος 1900 παίρνει το τρένο με προορισμό το Σικάγο, σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Στο τρένο γνωρίζεται με έναν έμπορο, τον Τσαρλς Ντρουέ (Έντι Άλμπερτ), ο οποίος προσπαθεί να την κατακτήσει, παρά το γεγονός ότι η κοπέλα προσπαθεί να τον αποφύγει. Στο Σικάγο μένει με την αδερφή της και τον άνδρα της, και πιάνει δουλειά σε τσαγκαράδικο. Ο σύζυγος της αδερφής της παίρνει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού της για τη στέγη και το φαγητό που της παρέχει. Ένα ατύχημα στη δουλειά προκαλεί την απόλυση της κοπέλας, την οποία προθυμοποιείται να βοηθήσει ο Ντρουέ. Ο Ντρουέ της δίνει χρήματα και εκείνη τον συναντάει σε ένα εστιατόριο για να του τα επιστρέψει. Στο εστιατόριο εκείνο γνωρίζεται με έναν παντρεμένο άνδρα τον Τζορτζ Χέρστγουντ (Λόρενς Ολίβιε), ο οποίος την ερωτεύεται. Η Κάρι αναγκάζεται να μείνει με τον Ντρουέ και όταν εκείνος λείπει δέχεται την επίσκεψη του Χέρστγουντ, ο οποίος τη φλερτάρει. Η Κάρι ενδίδει στο φλερτ του Χέρστγουντ μη γνωρίζοντας ότι είναι παντρεμένος. Όταν το μαθαίνει ζητάει από τον Χέρστγουντ εξηγήσεις, ο οποίος της λέει ότι είναι παντρεμένος με μια γυναίκα που δεν αγαπά και θέλει να χωρίσει. Ο Χέρστγουντ ζητά διαζύγιο από τη σύζυγό του, Τζούλι (Μίριαμ Χόπκινς), αλλά εκείνη τον απειλεί ότι θα του πάρει όλη την περιουσία.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα με τίτλο «Αδελφή Κάρι» του 1900, του Αμερικανού λογοτέχνη Θίοντορ Ντράιζερ (συγγραφέα επίσης και του Αμερικανική τραγωδία που είχε μεταφερθεί ένα χρόνο πρωτύτερα στη μεγάλη οθόνη με τίτλο Μια θέση στον ήλιο (A Place In The Sun, 1951). Την ταινία σκηνοθέτησε ο Γουίλιαμ Γουάιλερ, ο οποίος συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με τον Ολίβιε μετά την πρώτη τους συνεργασία για την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος της Έμιλι Μπροντέ, Ανεμοδαρμένα Ύψη, που έκανε πρεμιέρα το 1939 ως επίσης Wuthering Heights (Ανεμοδαρμένα Ύψη, γνωστό και ως Ο Πύργος των Καταιγίδων). Ο Ολίβιε δέχτηκε το ρόλο προκειμένου να είναι κοντά στη σύζυγό του Βίβιαν Λι, που εκείνη την περίοδο γύριζε το Λεωφορείον ο Πόθος (A Streetcar Named Desire, 1951) του Ελία Καζάν και βρισκόταν στην Αμερική.

Η Τζένιφερ Τζόουνς και ο Λόρενς Ολίβιε σε φωτογραφία από τα γυρίσματα της ταινίας, που ελήφθη τον Φεβρουάριο του 1951.

Η Paramount Pictures, εταιρεία παραγωγής της ταινίας, αποφάσισε να μη χρησιμοποιηθεί ο αυθεντικός τίτλος του μυθιστορήματος του Ντράιζερ Αδελφή Κάρι (Sister Carrie), παρά μόνο Carrie σκέτο, καθώς υπήρξε φόβος ότι θα δημιουργούσε στο κοινό την εντύπωση ότι η ταινία πραγματευόταν τη ζωή κάποιας μοναχής. Ωστόσο, η αρχική καρτέλα με τον τίτλο της ταινίας, αναφέρει επίσης και ότι η ταινία βασίστηκε στο μυθιστόρημα Sister Carrie.

Το μυθιστόρημα του Ντράιζερ που πραγματεύεται θέματα ταμπού για την κοινωνία του 1900, όπως τον αγοραίο έρωτα και τη μοιχεία, αποτέλεσε φιλόδοξο στόχο για κινηματογραφική παραγωγή ήδη από τη δεκαετία του 1930 για πολλές εταιρείες του Χόλυγουντ, κυρίως της Warner Bros. και η οποία αγόρασε τα δικαιώματα του μυθιστορήματος στα μέσα της δεκαετίας του 1930, αλλά ο ηθικός κώδικας Χέιζ που θεσπίστηκε τον Μάρτιο του 1930 έβαζε τότε φραγμούς στην οπτικοποίησή του. Οι καιροί είχαν πλέον αλλάξει το 1950, όταν τα δικαιώματα του μυθιστορήματος απέκτησε η Paramount Pictures και ανέθεσε τη σκηνοθεσία στον Γουίλιαμ Γουάιλερ και τη συγγραφή του σεναρίου στο ζεύγος Ρουθ και Αουγκούστους Γκετς, που είχαν ξανασυνεργαστεί με τον σκηνοθέτη το 1949 για τη μεταφορά του μυθιστορήματος του Χένρι Τζέιμς Πλατεία Ουάσινγκτον, το οποίο προβλήθηκε στους κινηματογράφους με τίτλο Η κληρονόμος (The Heiress).

Η ταινία Carrie γυρίστηκε στα Paramount Studios του Χόλυγουντ και έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη στις 17 Ιουλίου 1952. Τον επόμενο μήνα, η ταινία παρουσιάστηκε στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, ενώ σύντομα ακολούθησαν οι πρεμιέρες και στις άλλες χώρες διεθνώς. Ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες έκανε εισπράξεις ύψους 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων, έναντι κόστους 2 εκατομμυρίων δολαρίων,[1] αλλά τελικώς με την προσθήκη και των διεθνών εισπράξεων απέβη κερδοφόρα. Οι κριτικές ήταν ανάμικτες, και ενώ κάποιοι επαίνεσαν τις ερμηνείες, οι περισσότεροι αντιμετώπισαν την ταινία αρνητικά, πιθανώς λόγω των θεμάτων που απεικόνιζε και για το καταθλιπτικό ύφος της. Μάλιστα ο ίδιος ο σκηνοθέτης Γουίλιαμ Γουάιλερ τελικά παραδέχτηκε ότι η ταινία ήταν πολύ καταθλιπτική σε μια εποχή που το αμερικανικό κοινό ήθελε ψυχαγωγία διαφυγής για να πάρει το μυαλό του από τον Ψυχρό Πόλεμο.[2]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία προτάθηκε για δυο βραβεία Όσκαρ (Κοστουμιών και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης), χωρίς όμως να κερδίσει κάποιο, ενώ ο Ολίβιε έλαβε υποψηφιότητα για Βραβείο BAFTA καλύτερης ανδρικής ερμηνείας.

Υποψηφιότητα:

  • Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης - Χαλ Περέιρα, Ρόλαντ Άντερσον & Εμίλ Κιουρί
  • Κοστουμιών - Ίντιθ Χεντ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 'Top Box-Office Hits of 1952', Variety, January 7, 1953.
  2. Miller, Frank. 0/Carrie.html "Carrie (1952)", TCM.com, accessed 17 July 2015.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]