Συζήτηση χρήστη:Exmc2

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γεια σου Exmc2, καλώς ήρθες στη Βικιπαίδεια![επεξεργασία κώδικα]

   Τα Πέντε Θεμέλια
   Συχνές Ερωτήσεις
   Βοήθεια
   Εγκυκλοπαιδικότητα
   Πολιτική
   Αμμοδοχείο
   Εικόνες & Πολυμέσα

Χαιρόμαστε να σε έχουμε στην παρέα μας και ελπίζουμε να βρεις ευχάριστο το χρόνο που περνάς εδώ. Η λειτουργία της Βικιπαίδειας είναι εξαιρετικά εύκολη και τα κύρια προσόντα που πρέπει να διαθέτει κανείς για να γράψει είναι η αγάπη για τη γνώση, το πνεύμα συνεργασίας και το μεράκι. Εξέφρασε τη διάθεσή σου για τη διάδοση της γνώσης με θάρρος και κέφι. Ακολουθούν λίγες χρήσιμες συμβουλές.

Ξεκινώντας τις συνεισφορές:[επεξεργασία κώδικα]

  • Κάθε λήμμα περιλαμβάνει στην κορυφή το σύνδεσμο «Επεξεργασία». Προτού αρχίσεις να δημιουργείς και να επεξεργάζεσαι άρθρα, επισκέψου αρκετές σελίδες, κάνε κλικ στο «Επεξεργασία» και πάρε πολύτιμες ιδέες για το πώς γίνεται τι. Πολύ χρήσιμοι θα φανούν οι οδηγοί για Νέους Χρήστες και Επεξεργασίας Άρθρων.
  • Μπορείς να πειραματιστείς άφοβα στο Αμμοδοχείο χωρίς καμία απολύτως επίπτωση. Ακόμη όμως κι αν κάνεις κάτι λανθασμένα στις «επίσημες σελίδες», υπάρχει πρόνοια για την αποθήκευση παλιών εκδόσεων που πολύ εύκολα μπορούν να επανέλθουν όταν χρειάζεται, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς ή να διστάζεις.
  • Αναζήτησε στην Βοήθεια την απάντηση σε ό,τι απορία έχεις, καθώς και στην Κατηγορία:Βικιπαίδεια. Αν δεν σε καλύψει αυτό μην διστάσεις να απευθυνθείς στην Αγορά της κοινότητας, ή και σε κάποιον άλλον χρήστη προσωπικά, αφήνοντας μήνυμα στην προσωπική σελίδα συζήτησής του.
  • Για ενστάσεις, απορίες και προτάσεις αναφορικά με το περιεχόμενο κάποιας σελίδας μπορείς να αφήσεις μήνυμα στη «Συζήτησή» του, κάνοντας κλικ στο σχετικό σύνδεσμο ψηλά στη σελίδα. Μπορείς να υπογράφεις τις παρατηρήσεις σου χρησιμοποιώντας τρεις περισπωμένες, έτσι: ~~~. Αν βάλεις τέσσερις θα προστεθεί και η ημερομηνία και ώρα. Πάντα να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης, ποτέ μην υπογράφεις στα άρθρα, η συνεισφορά σου σε κάθε άρθρο θα φαίνεται στο ιστορικό του.
  • Όταν νιώσεις ετοιμότητα για να δημιουργήσεις ένα λήμμα από το μηδέν, ακολούθησε τις οδηγίες του σχετικού οδηγού. Μπορείς να αντλήσεις έμπνευση από τα Προτεινόμενα Θέματα. Αν δεν σε ενδιαφέρει κάτι από εκεί, είσαι ελεύθερος να ασχοληθείς με το θέμα που επιθυμείς.
  • Ρόλος των διαχειριστών της Βικιπαίδειας είναι η επόπτευση της εύρυθμης λειτουργίας του εγχειρήματος, η διαφύλαξη της πολιτικής και η προστασία από βανδαλισμούς. Η σελίδα τους θα είναι το μέρος που θα καταφεύγεις σε περιπτώσεις όπου η βοήθεια της Αγοράς υπήρξε ανεπαρκής, ή για πολύ τεχνικά ζητήματα. Οι διαχειριστές, βάσει των καθηκόντων τους καλούνται να λάβουν πολλές δύσκολες αποφάσεις τη μέρα, π.χ. φραγή βάνδαλων χρηστών, διαγραφή σελίδων που δεν καλύπτουν τα κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας σε συμφωνία με την Πολιτική του εγχειρήματος.

Τρεις σημαντικοί κανόνες:[επεξεργασία κώδικα]

(de) Willkommen
(en) Welcome
(es) Bienvenido
(fr) Bienvenue
(ru) Добро пожаловать

Καθολικός Λογαριασμός
Single User Login

Ακολουθούν τρεις πολύ σημαντικοί κανόνες στους οποίους δίνεται ιδιαίτερη προσοχή:

  • Κάθε νέο λήμμα ή επεξεργασία πρέπει να τεκμηριώνεται αναφέροντας τις Πηγές των πληροφοριών που προστέθηκαν. Αυτό συμβάλλει στην αξιοπιστία του εγχειρήματος και διευκολύνει την περαιτέρω έρευνα των αναγνωστών.
  • Διαγράφονται άμεσα λήμματα που αποτελούν πιστή αντιγραφή ή ελαφρά παράφραση περιεχομένου άλλων ιστοσελίδων, βιβλίων και άλλων εντύπων. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που ο ίδιος ο κάτοχος της ιστοσελίδας-πηγής διαθέσει το περιεχόμενό της προς κοινή χρήση ή ενημερώσει τους διαχειριστές με e-mail. Ωστόσο επιτρέπεται ελεύθερα η μετάφραση κειμένων από ξενόγλωσσα άρθρα της Βικιπαίδειας (με σχετική αναφορά της πηγής στο τέλος).
  • Τα καινούρια άρθρα πρέπει να καλύπτουν κάποια ελάχιστα κριτήρια Εγκυκλοπαιδικότητας. Αυτά είναι προϊόν συζήτησης της ελληνόφωνης Βικιπαίδειας, επιδέχονται αμφισβήτηση με ώριμη συζήτηση στη σελίδα τους ή στην Αγορά και δεν συνάδουν πάντα με εκείνα της αγγλόφωνης ή άλλης βικιπαίδειας. Την εγκυκλοπαιδικότητα των άρθρων ενισχύει η παράθεση έγκριτων πηγών. Άρθρα που κρίνονται μη-εγκυκλοπαιδικά τίθονται σε συζήτηση για Διαγραφή.

Μετά από αυτή την εισαγωγή σου εύχομαι καλές συνεισφορές! Φιλικά, Atlantia talk 21:54, 22 Δεκεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]


Ειδοποίηση για το λήμμα Σαντορίνη

Επέκτεινες το λήμμα Σαντορίνη, χρησιμοποιώντας όμως κείμενο από αυτή τη σελίδα. Κείμενα που προέρχονται από άλλες ιστοσελίδες και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη Βικιπαίδεια.

Αν είσαι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του κειμένου και επιθυμείς τη δημοσίευσή του (ή αν έχεις εξασφαλίσει άδεια για τη χρήση του) στη Βικιπαίδεια ώστε να διακινηθεί υπό την άδεια CC-BY-SA 4.0, παρακαλούμε ενημέρωσε σχετικά τη Βικιπαίδεια με ένα email στο permissions-el@wikipedia.org (δες ένα ενδεικτικό e-mail). Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στη σελίδα Βικιπαίδεια:Προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων.--Vagrand (Συζήτηση) 07:44, 23 Δεκεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Οι διαχειριστές θα σας απαντήσουν σύντομα, αλλά λόγω των εορτών μπορεί να καθυστερήσουν. Παρόλα αυτά η απάντηση θα είναι πιθανότητα αρνητική, καθώς πιθανώς ψεύδεστε ότι το κείμενο είναι δικό σας, αφού υπάρχει ήδη σε 3 ιστοσελίδες [1] Παρακαλώ μην αντιγράφετε οποιοδήποτε κείμενο που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα. Ως εκπαιδευτικός θα πρέπει να γνωρίζεται πόσο σημαντική είναι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των συγγραφέων. Και πόσο εσείς ο ίδιος ως εκπαιδευτικός δεν θα ανεχόσασταν κάποιος μαθητής σας να αντιγράφει από κάποιον άλλον. Καλές γιορτές.--Vagrand (Συζήτηση) 00:08, 28 Δεκεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]
Τι σεμινάριο εκπαιδευτικών είναι αυτό που συμμετέχετε; Σας λένε ότι μπορεί να ανεβάζετε αβέρτα εικόνες και κείμενα που παραβιάζουν πνευματικά;--Vagrand (Συζήτηση) 00:35, 28 Δεκεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]
Εντόπισα ένα cache του κειμένου που μου στείλατε με email [2] γιατί το wikispace δεν είναι ανοικτό ώστε να προβληθεί η σελίδα. Οι συγκεκριμένες προτάσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κείμενο αφού αναφέρουν "Creative Commons Attribution Share-Alike 3.0 License", αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή, σύμφωνα με Βικιπαίδεια:Αξιόπιστες πηγές και Βικιπαίδεια:Εξωτερικοί σύνδεσμοι ως προσωπική σελίδα, καθώς δεν μπορούν να επαληθεύσουν τα γραφόμενα, ιδιαίτερα αν δεν αναφέρονται οι πηγές όπου βασιστήκατε για να γράψετε το κείμενο. Επίσης το κείμενο έχει προβλήματα που αφορούν την ουδετερότητα, που αποτελεί ουσιώδη πολιτική της βικιπαίδειας. Η βικιπαίδεια είναι εγκυκλοπαίδεια, όπως κάθε εγκυκλοπαίδεια σπίτι σας, και δεν μπορεί σε αυτήν να υπάρχουν εκφράσεις όπως "Όλο το θέαμα είναι καταπληκτικό !! Χιλιάδες τουρίστες κατακλύζουν το νησί, και αυτήν την περίοδο, για να απολαύσουν αυτό το συναρπαστικό θέαμα". Εκτός βέβαια από το κείμενο των εθίμων, από αυτό το diff βλέπουμε ότι το κείμενο της εισαγωγής προέρχεται από το "παμεσαντορινη" [3], το κείμενο με τον καιρό το καλοκαίρι και τον χειμώνα από "ecyclades.com" [4], την ναυτική παράδοση πάλι από το "παμεσαντορινη", την εδαφολογία του νησιού από την οινοποιία Μπουτάρη [5], η προσθήκη για τις υπηρεσίες είναι στα όρια της εγκυκλοπαιδικότητας αφού η βικιπαίδεια δεν είναι κατάλογος, η δε εικόνα παραβιάζει πνευματικά [6]. Μπορώ να επαναφέρω το κείμενο με τα έθιμα λόγω αδείας, αλλά ακόμα και έτσι θα το αφαιρούσα αφού πρόκειται για κείμενο που δεν στηρίζεται σε πηγές. Επίσης, επιτρέψτε ακόμα και καλή την πίστη που πρέπει να έχουμε για νέους χρήστες, μου να έχω αμφιβολίες, ως χρήστης της βικιπαίδειας όπως εσείς, για τις συνεισφορές σας όταν όλες οι υπόλοιπες προσθήκες παραβίαζαν πνευματικά δικαιώματα. Παρόλα αυτά, μην διστάσετε να συνεχίσετε τις συνεισφορές στην βικιπαίδεια και εύχομαι καλή συνέχεια στις συνεισφορές σας. Όλοι οι χρήστες στην αρχή των επεξεργασιών μας κάναμε λάθη αλλά στην πορεία μάθαμε. Καλή Πρωτοχρονιά.--Vagrand (Συζήτηση) 15:21, 29 Δεκεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]
Μπορείτε να μου πείτε σε ποιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών αναφέρεστε; Ευχαριστώ.--Vagrand (Συζήτηση) 15:22, 29 Δεκεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]
Λάθος μου συγγνώμη που ανέφερα συνεισφορές και τις επιφορτώσεις άλλων που δεν ανήκουν σε εσάς, αλλά έχω απογοητευτεί από έναν μεγάλο αριθμό παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων που μπορούν να φέρουν σε κίνδυνο αυτό το ελεύθερο εγχείρημα. Όσον αφορά το αν μια προσωπική σελίδα ή ιστολόγιο για το αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την βικιπαίδεια, έχω να σημειώσω τα εξής: Κάθε ιστοσελίδα έχει κάποιους κανονισμούς ή πολιτική, άλλες εφιστούν την προσοχή τους στις πολιτισμένες χωρίς βωμολοχίες αναρτήσεις, ενώ άλλες στην τεκμηριωμένη άποψη των συντακτών του. Η βικιπαίδεια, ως συλλογικό εγχείρημα διαμορφώθηκε σύμφωνα με την πολιτική που έχουν αναπτύξει οι χρήστες της σε βάθος χρόνου και πρέπει να την θέτουμε ως βάση ήμασταν δεν ήμασταν παρόντες, και όταν διαφωνούμε με αυτήν, μπορούμε να ζητήσουμε την τροποποίησή της στον κατάλληλο χρόνο. Η βικιπαίδεια για να είναι αξιόπιστη, πρέπει όπως αναφέρει και η πολιτική της να είναι ουδέτερη από έξωθεν παρεμβάσεις, με αντικειμενική γραφή που τεκμηριώνεται από πηγές, που μπορεί να είναι έντυπες εκδόσεις ή ιστοσελίδες, με συγγραφείς-συντάκτες αυτών με σχέση με τον χώρο τους. Όπως και οι έντυπες εγκυκλοπαίδειες, έτσι και οι ηλεκτρονικές όπως η βικιπαίδεια, για να είναι αξιόπιστες πρέπει να είναι τεκμηριωμένες. Ακόμα δηλαδή και αν γνωρίζουμε ότι η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστο αν δεν στηριχθεί σε κάποια πηγή και κάθε πρόταση σύμφωνα με την επαληθευσιμότητα της βικιπαίδειας, πρέπει να είναι σε θέση να επαληθεύεται από οποιονδήποτε που θα μπορεί να προστρέξει στην αναφερόμενη πηγή και το το επιβεβαιώσει. Η άποψη επίσης ότι το χωριό τάδε είναι παραδοσιακό δεν είναι αντικειμενικό αν δεν αναγνωρίζεται ως "παραδοσιακός οικισμός" από κάποιον επίσημο ή επιστημονικό φορέα. Δεν μπορούν όλα τα χωριά στην Ελλάδα να είναι όμορφα και γραφικά, αν δεν υπάρχει πηγή που να επιβεβαιώνει την μοναδικότητα του κάθε χωριού, όπως ένα τοπίο στην Ελλάδα για να είναι "όμορφο" πρέπει να στηρίζεται σε κάποια αναφορά όπως "ιδιαίτερο τοπίο φυσικού κάλλους" όπως αναγνωρίζεται από τις αποφάσεις επίσημων φορέων που βασίστηκαν σε επιστημονικές γνωμοδοτήσεις. Η φράση "χιλιάδες τουρίστες κατακλύζουν το νησί" δεν μπορεί να είναι αντικειμενική όταν υπάρχουν στον κόσμο με καλύτερο τουριστικό κεφάλαιο. Καμιά υποκειμενική άποψη δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή όταν θέλεις ως εγχείρημα να είσαι αξιόπιστο. Ακόμα και αν στη Θήρα αναφέρονται αυτά τα έθιμα, πρέπει να αναφέρεται τις πηγές που διαβάσατε και βασιστήκατε για να επιβεβαιώνονται τα γραφόμενά σας. Εσείς ο ίδιος, θα θεωρούσατε αξιόπιστο ένα κείμενο ανυπόγραφο ή από κάποιον που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο που δεν αναφέρει τις πηγές του; Μάλλον όχι. Η βικιπαίδεια όπως κάθε εγκυκλοπαίδεια δεν έχει σκοπό να "πουλήσει" το τουριστικό "προϊόν" οποιασδήποτε περιοχής, αλλά να παρέχει παιδεία, δηλαδή γνώση, και μάλιστα τεκμηριωμένη. Μπορείτε να πείτε ότι υπάρχουν λήμματα χωρίς πηγές, αλλά αυτό δεν είναι αιτιολογία για να μην προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, έστω και αν δεν έχουμε σπουδάσει, να μπορούμε βασιζόμενοι σε πηγές να γράψουμε ή να επεκτείνουμε ένα λήμμα εγκυκλοπαιδικά. Σας προκαλώ να ανοίξετε μια εγκυκλοπαίδεια σπίτι σας, δεν θα εντοπίσετε κοσμιτικά επίθετα, γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός της. Παρακαλώ να διαβάσετε την πολιτική και τις οδηγίες της βικιπαίδειας. Σας εύχομαι καλή πρωτοχρονιά με θερμές ευχές για ένα ευτυχισμένο νέο έτος !.--Vagrand (Συζήτηση) 02:57, 31 Δεκεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Καλημέρα. Θα μπορούσατε να προσθέσετε σας παρακαλώ στην εικόνα Αρχείο:Ampelonas.JPG την φράση "Own work" στην πηγή, εφόσον η φωτογραφία είναι δική σας; Ευχαριστώ.--Vagrand (συζήτηση) 08:49, 24 Φεβρουαρίου 2013 (UTC)[απάντηση]