Βικιπαίδεια:Τι δεν είναι η Βικιπαίδεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Συντόμευση:
ΒΠ:ΟΧΙ
Yes check.svg Αυτή η σελίδα περιέχει μία επίσημη πολιτική ως προς τη λειτουργία της Βικιπαίδειας. Αποτελεί προϊόν συναίνεσης και θεωρείται πως όλοι οι χρήστες θα πρέπει να την ακολουθούν. Μπορείτε να επεξεργαστείτε το περιεχόμενο της σελίδας, αλλά παρακαλείστε να μην προβείτε σε αλλαγές της παρούσας πολιτικής, αν πρώτα δεν τις θέσετε σε συζήτηση με τη συμμετοχή όλων.
Πολιτική Βικιπαίδειας


Η Βικιπαίδεια είναι μια δικτυακή εγκυκλοπαίδεια, και ως μέσο για τον σκοπό αυτό, μια online κοινότητα ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία μιας υψηλής ποιότητας εγκυκλοπαίδειας σε ένα πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού. Επομένως, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν αρμόζουν στη Βικιπαίδεια:


Πίνακας περιεχομένων

Ύφος και μορφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια δεν τυπώνεται σε χαρτί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των θεμάτων που μπορεί να καλύψει ή το συνολικό ποσoτικό της περιεχόμενο, εκτός από την επαληθευσιμότητα και τα άλλα σημεία που παρουσιάζονται σε αυτή τη σελίδα. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διάκριση μεταξύ του τι είναι τεχνικά δυνατό να γίνει, και αυτό που λογικά θα έπρεπε να γίνει, το οποίο καλύπτεται στο παρακάτω τμήμα για το Περιεχόμενο.

Αυτή η πολιτική δεν είναι διαβατήριο για ένταξη: τα λήμματα θα πρέπει να εξακολουθούν να συμμορφώνονται με τις κατάλληλες πολιτικές περιεχομένου, ιδίως εκείνων που υπάγονται στα πέντε θεμέλια.

Υπάρχει ένα εφαρμόσιμο όριο για το μέγεθος ενός λήμματος που εξαρτάται από το μέγεθος της σελίδας όταν ανακτάται από αναγνώστες της Βικιπαίδειας μέσω dial-up συνδέσεων ή και microbrowser και εκτιμήσεις αναγνωσιμότητας για όλους. Μετά από ένα σημείο, η διάσπαση ένός λήμματος σε ξεχωριστά λήμματα αφήνοντας επαρκείς περιλήψεις είναι ένα φυσικό μέρος της ανάπτυξης για ένα θέμα.

Μερικά θέματα καλύπτονται από έντυπες εγκυκλοπαίδειες μόνο με μικρά στατικά λήμματα. Ωστόσο, επειδή η Βικιπαίδεια δεν απαιτεί χαρτί, μπορούμε να περιλαμβάνουμε περισσότερες πληροφορίες, να παρέχουμε περισσότερες εξωτερικές συνδέσεις, να τα ενημερώνουμε πιο γρήγορα, και ούτω καθεξής. Αυτό επίσης σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανακατευθύνετε ένα θέμα σε ένα ισοδύναμο θέμα πιο κοινής χρήσης. Ένα "Βλέπε επίσης" δηλώνοντας ότι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα είναι διαθέσιμες στην σελίδα ενός στενά συνδεδεμένου θέματος μπορεί να είναι καλύτερο.

Περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια δεν είναι αδιάκριτη συλλογή πληροφοριών. Το να είναι κάτι αλήθεια ή απλώς χρήσιμο δεν καθιστά αυτομάτως κάτι κατάλληλο για ένταξη σε μια εγκυκλοπαίδεια. Παρόλο που υπάρχει μια συνεχιζόμενη συζήτηση για την εγκυκλοπαιδικότητα αρκετών κατηγοριών καταχωρήσεων, η συναίνεση είναι ότι τα ακόλουθα αποτελούν καλά παραδείγματα για το τι δεν είναι η Βικιπαίδεια.

Η Βικιπαίδεια δεν είναι λεξικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια δεν είναι λεξικό ή οδηγός χρήσιμων φράσεων ή της αργκό, και τα λήμματα της δεν είναι λήμματα για όλες τις λέξεις που υπάρχουν. Αν θέλετε να προσθέσετε λήμματα λεξικού προτιμήστε το Βικιλεξικό. Τα λήμματα της δεν είναι:

 1. Ορισμοί λεξικού. Μολονότι τα λήμματα θα πρέπει να ξεκινούν με έναν ορισμό και την περιγραφή του θέματος, θα πρέπει να παρέχουν επίσης άλλες πληροφορίες σχετικά με το θέμα. Τα λήμματα που δεν περιέχουν περισσότερο από έναν ορισμό θα πρέπει να επεκταθούν με επιπλέον εγκυκλοπαιδικό περιεχόμενο, αν είναι δυνατόν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια λέξη ή φράση η ίδια μπορεί να είναι ένα εγκυκλοπαιδικό θέμα, όπως "Μακεδονία". Τα λήμματα σχετικά με την πολιτιστική ή μαθηματική σημασία συγκεκριμένων αριθμών είναι επίσης αποδεκτά. Για ένα wiki που είναι λεξικό, επισκεφθείτε το αδελφικό μας εγχείρημα Βικιλεξικό. Ορισμοί λεξικού θα πρέπει να μεταφέρονται εκεί.
 2. Οδηγοί χρήσης ή οδηγοί αργκό και ιδιωματισμών. Περιγραφικά λήμματα σχετικά με τις γλώσσες, διαλέκτους ή τύπους αργκό (όπως γλώσσα Κλίνγκον, Κόκνεϋ ή Leet) είναι επιθυμητά. Οδηγοί για υποψήφιους ομιλητές αυτών των γλωσσών δεν είναι. Βλ. Η Βικιπαίδεια δεν είναι οδηγός ή εγχειρίδιο παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες. Για ένα wiki που είναι μια συλλογή από οδηγούς, επισκεφτείτε το αδελφικό μας εγχείρημα Βικιβιβλία. Οδηγίες για υποψήφιους ομιλητές μιας γλώσσας πρέπει να μεταφέρονται εκεί.

Η Βικιπαίδεια δεν είναι εκδότης πρωτότυπης σκέψης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντόμευση:
ΒΠ:ΟΧΙ#ΠΕ
ΒΠ:ΟΧΙ#FORUM
Κύριο λήμμα: Βικιπαίδεια:Όχι πρωτότυπη έρευνα

Η Βικιπαίδεια δεν είναι τόπος για να δημοσιεύσετε τις δικές σας σκέψεις και αναλύσεις ή να δημοσιεύσετε νέες πληροφορίες που δεν έχουν δημοσιευθεί προηγουμένως. Σύμφωνα με την πολιτική μας για την πρωτότυπη έρευνα, σας παρακαλούμε να μην χρησιμοποιείτε την Βικιπαίδεια, για οτιδήποτε από τα ακόλουθα:

 1. Πρωτογενής (πρωτότυπη) έρευνα όπως η πρόταση θεωριών και λύσεων, πρωτότυπες ιδέες, καθορισμός όρων, επινόηση νέων λέξεων κ.λπ. Αν έχετε κάνει πρωτογενή έρευνα σχετικά με ένα θέμα, δημοσιεύστε τα αποτελέσματά της σε άλλους χώρους όπως έχουν αξιολογηθεί από κριτικά περιοδικά, άλλα έντυπα ή αξιοσέβαστες ηλεκτρονικές τοποθεσίες, και η Βικιπαίδεια θα αναφερθεί στην εργασία σας τη στιγμή που θα γίνει μέρος της παραδεκτής γνώσης. Δεν είναι απαραίτητο όλες οι πληροφορίες που προστίθενται στην Βικιπαίδεια να προέρχονται από επιστημονικά αξιολογημένα περιοδικά, αλλά σας παρακαλούμε να αγωνιστείτε για να βεβαιωθείτε ότι η πληροφόρηση είναι αξιόπιστη και επαληθεύσιμη. Για παράδειγμα, παραπέμποντας σε βιβλία, έντυπες δημοσιεύσεις ή αξιόπιστους δικτυακούς αποδεικνύει ότι το υλικό είναι επαληθεύσιμο και δεν είναι απλώς η άποψη του συντάκτη.
 2. Πρωτότυπες εφευρέσεις. Αν εσείς ή ένας φίλος σας εφεύρατε την λέξη σουμουτου, ένα παιχνίδι με ποτά ή ένα νέο τύπο χορευτικής κίνησης, δεν είναι αρκετά εγκυκλοπαιδικό ώστε να είναι υλικό για λήμμα της Βικιπαίδειας, εώς να αναφέρεται σε πολλαπλές, ανεξάρτητες και αξιόπιστες δευτερογενείς πηγές.
 3. Προσωπικά δοκίμια που αναφέρουν τα ιδιαίτερα αισθήματα για ένα θέμα (και όχι την ομοφωνία των εμπειρογνωμόνων). Δεν είναι ένα όχημα για να κάνετε τις προσωπικές απόψεις να γίνουν μέρος της ανθρώπινης γνώσης. Στην ασυνήθιστη κατάσταση όπου οι γνώμες ενός ατόμου είναι αρκετά σημαντικές για συζήτηση, είναι προτιμότερο να αφήσουμε άλλους ανθρώπους να γράψουν για αυτές. Προσωπικά δοκίμια πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τη Βικιπαίδεια είναι ευπρόσδεκτα στον χώρο σελίδων χρήστη ή στο Meta-wiki. Υπάρχει μια παραλαγή της Βικιπαίδειας, το Wikinfo που ενθαρρύνει τις προσωπικές απόψεις σε λήμματα (στα αγγλικά).
 4. Φόρουμ συζητήσεων. Παρακαλείσθε να προσπαθήσετε να παραμείνετε στην αποστολή της δημιουργίας μιας εγκυκλοπαίδειας. Μπορείτε να συνομιλείτε με άλλους για θέματα σχετικά με την Βικιπαίδεια στις σελίδες συζήτησης των χρηστών, και να συζητάτε προβλήματα σχετικά με τα λήμματα στις σελίδες συζήτησης των λημμάτων, αλλά στο χώρο των λημμάτων μείνετε επί του θέματος και για τίποτα μην κάνετε συζήτηση μέσα στα λήμματα. Επιπλέον, έχετε κατά νου ότι οι σελίδες συζήτησης υπάρχουν για το σκοπό του να συζητούμε πώς μπορεί να βελτιωθεί ένα λήμμα. Δεν είναι απλές σελίδες γενικής συζήτησης σχετικά με το θέμα του λήμματος, δεν είναι ένα helpdesk για οδηγίες ή τεχνική βοήθεια. Βικιπαιδιστές που επιθυμούν να κάνουν άλλες συζητήσεις με συναδέλφους Βικιπαιδιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κανάλια IRC, όπως το #wikipedia-el. Σημειώστε ότι αυτό είναι ένα κανάλι IRC, όχι πίνακας ανακοινώσεων.
 5. Δημοσιογραφία. Η Βικιπαίδεια δεν θα πρέπει να προσφέρει ειδήσεις από πρώτο χέρι σχετικά με τρέχοντα θέματα. Η Βικιπαίδεια δεν είναι πρωτογενής πηγή. Η Βικιπαίδεια έχει πολλά εγκυκλοπαιδικά λήμματα σχετικά με θέματα ιστορικής σημασίας που είναι σήμερα στα δελτία ειδήσεων, και μπορεί να ενημερωθεί πρόσφατα με εξακριβωμένες πληροφορίες.

Η Βικιπαίδεια δεν είναι βάθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια δεν είναι βάθρο ομιλιών, πεδίο μάχης ή ένα όχημα για προπαγάνδα και διαφήμιση. Αυτό ισχύει για τα λήμματα, τις κατηγορίες, τα πρότυπα, τις σελίδες συζητήσεων, καθώς και τις σελίδες χρηστών. Ως εκ τούτου, το περιεχόμενο που φιλοξενείται στην Βικιπαίδεια δεν είναι:

 1. Προπαγάνδα, υπεράσπιση ή στρατολόγηση πάσης φύσεως, εμπορική, πολιτική, θρησκευτική ή άλλη. Φυσικά, ένα λήμμα μπορεί να αναφέρεται αντικειμενικά σε τέτοια πράγματα, όσο η προσπάθεια γίνεται για να περιγραφεί το θέμα από μια ουδέτερη άποψη. Ίσως θέλετε να ξεκινήσετε ένα ιστολόγιο ή να επισκεφθείτε ένα forum, εάν θέλετε να πεισθούν οι πολίτες για τα πλεονεκτήματα των αγαπημένων σας απόψεων.
 2. Γνώμη για τρέχοντα ζητήματα ή την πολιτική. Αν και τρέχοντα ζητήματα και η πολιτική μπορεί να ανασκαλεύουν πάθη και να δελεάζουν τους ανθρώπους να υποστηρίξουν με πάθος την οπτική τους γωνία, η Βικιπαίδεια δεν είναι το μέσο για αυτό. Τα λήμματα πρέπει να είναι ισορροπημένα σε καταχωρίσεις, ιδίως για θέματα της επικαιρότητας, σε μια λογική προοπτική, και να αντιπροσωπεύουν μια ουδέτερη οπτική γωνία. Επιπλέον, οι συντάκτες της Βικιπαίδειας πρέπει να προσπαθήσουν να γράφουν λήμματα που δεν θα πέσουν γρήγορα σε αχρηστία. Τα Βικινέα (Wikinews), ωστόσο, επιτρέπουν τα σχόλια στα άρθρα τους.
 3. Σκανδαλοθηρία ή κουτσομπολιό. Αν και λεπτομέρειες σχετικά με την προσωπική ζωή των ανθρώπων και σκέψεων μπορεί περιστασιακά να παρέχουν σημαντικές ή σχετικές πληροφορίες με το θέμα, πιο συχνά οι συντάκτες τις συμπεριλαμβάνουν ως σκανδαλιστικές ή διασκεδαστικές προτάσεις, ή γιατί προσωπικά βρίσκουν το κουτσομπολιό πιο ενδιαφέρον από το πραγματικό αντικείμενο του λήμματος. Κουτσομπολίστικες πληροφορίες θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά: αξιόπιστες δευτερογενείς πηγές πρέπει να τις αντιμετωπίζουν ως σημαντικές για την κατανόηση του θέματος ή το πρόσωπο που εμπλέκεται.
 4. Αυτοπροβολή. Μπορεί να είναι δελεαστικό να γράψετε για τον εαυτό σας ή τις δράσεις στις οποίες έχετε ισχυρή προσωπική συμμετοχή. Ωστόσο, να θυμάστε ότι τα πρότυπα για τα εγκυκλοπαιδικά λήμματα ισχύουν σε τέτοιες σελίδες ακριβώς όπως σε κάθε άλλη, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να διατηρείτε μια ουδέτερη άποψη, το οποίο είναι δύσκολο όταν γράφετε για εσάς. Το να δημιουργείτε υπερβολικά άφθονου δεσμούς και αναφορές σε αυτοβιογραφικά λήμματα είναι απαράδεκτο. Δείτε Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα και Βικιπαίδεια:Σύγκρουση ενδιαφέροντος.
 5. Διαφήμιση. Άρθρα για εταιρείες και προϊόντα είναι γραμμένα σε μια αντικειμενική και αμερόληπτη μορφή. Τα θέματα λημμάτων πρέπει να είναι επαληθεύσιμα από τρίτους, ώστε λήμματα σχετικά με το πολύ μικρές ή τις τοπικές εταιρείες είναι τυπικά απαράδεκτα. Εξωτερικοί σύνδεσμοι σε εμπορικούς οργανισμούς είναι αποδεκτοί, εφόσον αφορούν σημαντικούς οργανισμούς που συνδέονται με ένα θέμα. Η Βικιπαίδεια δεν προωθεί οργανώσεις ούτε τρέχει εταιρικά προγράμματα. Δείτε Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα (οργανισμοί και εταιρείες) για κριτήρια ένταξης λημμάτων σχετικά με οργανισμούς και εταιρείες. Όσοι κάνουν προώθηση σκοπών ή γεγονότων, ή εκδίδουν ανακοινώσεις και δελτία τύπου, ακόμη και αν είναι μη εμπορική, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα φόρουμ εκτός της Βικιπαίδειας για να το πράξουν. Μη παρενοχλητικές δηλώσεις γνώμης σχετικά με τις εσωτερικές πολιτικές και κατευθυντήριες γραμμές της Βικιπαίδειας μπορούν να γίνονται στις σελίδες χρήστη, εφόσον έχουν σχέση με την τρέχουσα και μελλοντική λειτουργία του εγχειρήματος.

Η Βικιπαίδεια δεν είναι αποθήκη ή αρχείο συνδέσμων, εικόνων ή αρχείων πολυμέσων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια δεν ούτε αποθήκη αντιγράφων, ούτε αρχείο για συνδέσμους, εικόνες ή αρχεία πολυμέσων. Τα λήμματα της Βικιπαίδειας δεν είναι:

 1. Απλές συλλογές εξωτερικών συνδέσμων ή κατάλογος του διαδικτύου. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με την προσθήκη ενός ή περισσοτέρων χρήσιμων και σχετικών προς το περιεχόμενο συνδέσμων σε ένα λήμμα. Ωστόσο, υπερβολικοί κατάλογοι μπορεί να μειώνουν τα λήμματα και απομακρύνουν από τον σκοπό της Βικιπαίδειας. Με λήμματα για θέματα με πολλά fansites, για παράδειγμα, η συμπερίληψη μιας σύνδεσης προς ένα μεγάλο fansite μπορεί να είναι κατάλληλη. Βλέπε Βικιπαίδεια:Εξωτερικοί σύνδεσμοι για ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές.
 2. Απλές συλλογές εσωτερικών συνδέσμων, εκτός από τις σελίδες αποσαφήνισης όταν ένας τίτλος λήμματος είναι ασαφής, και για τις λίστες που βοηθούν με την οργάνωση των λημμάτων και την πλοήγηση.
 3. Απλές συλλογές υλικού που είναι κοινό κτήμα ή άλλες πηγές, όπως ολόκληρα βιβλία ή πηγαίος κώδικας, αυθεντικά ιστορικά κείμενα, επιστολές, νόμοι, διακηρύξεις, και άλλο πηγαίο υλικό που είναι χρήσιμο μόνο όταν παρουσιάζεται με την αρχική τους, μη τροποποιημένη διατύπωσή του. Πλήρη αντίγραφα των πρωτογενών πηγών μπορούν να πηγαίνουν στην Βικιθήκη, αλλά όχι στην Βικιπαίδεια.
 4. Απλές συλλογές φωτογραφιών ή αρχείων πολυμέσων χωρίς κείμενο στα ίδια τα λήμματα. Αν ενδιαφέρεστε να παρουσιάσετε μια εικόνα, παρακαλούμε να δώσετε το εγκυκλοπαιδικό πλαίσιο, ή μπορείτε να την προσθέσετε στο Wikimedia Commons.

Η Βικιπαίδεια δεν είναι ένα blog, πάροχος χώρου ιστοσελίδων ή ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Βικιπαίδεια:Σελίδα χρήστη

Η Βικιπαίδεια δεν είναι κοινωνικό δίκτυο όπως το MySpace και το Facebook. Δεν μπορείτε να φιλοξενήσετε τη δική σας ιστοσελίδα, blog, ή wiki στη Βικιπαίδεια. Οι σελίδες της Βικιπαίδειας δεν είναι:

 1. Προσωπικές ιστοσελίδες. Οι Βικιπαιδιστές έχουν τις δικές τους σελίδες χρηστών, αλλά μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν μόνο για να παρουσιάσουν πληροφορίες σχετικά με την εργασία τους για την εγκυκλοπαίδεια. Άν ψάχνετε για να κάνετε μια προσωπική ιστοσελίδα ή blog ή να δημοσιεύσετε το βιογραφικό σας, παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε έναν από τους πολλούς παρόχους δωρεάν υπηρεσιών Διαδικτύου ή οποιοδήποτε φιλοξενία ιστοσελίδων περιλαμβάνεται στον λογαριασμό σας σύνδεσης στο διαδίκτυο. Το επίκεντρο των σελίδων χρήστη δεν θα πρέπει να είναι η κοινωνική δικτύωση, αλλά να παρέχουν βάση για αποτελεσματική συνεργασία. Ωστόσο χιουμοριστικές σελίδες που αναφέρονται στη Βικιπαίδεια κατά κάποιο τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν σε ένα κατάλληλο namespace.
 2. Αποθήκη αρχείων. Μεταφορτώστε μόνο αρχεία που χρησιμοποιούνται (ή θα χρησιμοποιηθούν) σε εγκυκλοπαιδικά λήμματα ή σελίδες του εγχειρήματος. Οτιδήποτε άλλο θα διαγράφεται. Αν έχετε επιπλέον σχετικές εικόνες, υπολογίστε να τις ανεβάσετε στο Wikimedia Commons, από όπου μπορούν να συνδεθούν από την Βικιπαίδεια.
 3. Υπηρεσίες γνωριμιών. Η Βικιπαίδεια δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για σχέσεις ή τη συνουσία. Σελίδες χρηστών που προχωρούν πέρα από μια ευρεία εκδήλωση σεξουαλικής προτίμησης είναι απαράδεκτες.
 4. Μνημόσυνα. Η Βικιπαίδεια δεν είναι ο κατάλληλος τόπος για να τιμήσετε εκλιπόντες φίλους και συγγενείς. Τα θέματα εγκυκλοπαιδικών λημμάτων πρέπει να είναι αξιοσημείωτα εκτός από συμπαθείς αναμνήσεις.

Εάν σας ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία wiki για μια συλλογική προσπάθεια σε κάτι άλλο, ακόμα κι αν είναι μόνο μία σελίδα, υπάρχουν πολλές τοποθεσίες που παρέχουν φιλοξενία wiki (δωρεάν ή επί πληρωμή). Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε το λογισμικό wiki στο διακομιστή σας. Δείτε το βικιβιβλίο Wiki Science για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αυτό. Το Scratchpad Wiki Labs επιτρέπει επίσης προσωπικά wiki.

Η Βικιπαίδεια δεν αποτελεί κατάλογο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντόμευση:
ΒΠ:ΟΧΙ#Κ
ΒΠ:ΟΧΙ#ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Η Βικιπαίδεια δεν αποτελεί κατάλογο των πάντων που υπάρχουν ή υπήρξαν.

Τα λήμματα της Βικιπαίδειας δεν είναι:

 1. Λίστες ή εναποθετήρια χαλαρά συνδεδεμένων θεμάτων, όπως (μη περιοριστικά) αποφθεγμάτων, αφορισμών ή προσώπων (πραγματικών ή φανταστικών). Αν θέλετε να καταχωρήσετε καταλόγους αποφθεγμάτων, βάλτε τους στο αδελφικό μας εγχείρημα Βικιφθέγματα. Η Βικιπαίδεια περιλαμβάνει επίσης πίνακες αναφοράς και πληροφορίες σε πίνακες για γρήγορη αναφορά. Συγχωνεύσεις ομάδων μικρών λημμάτων με βάση ένα κεντρικό θέμα είναι βέβαια επιτρεπτές.
 2. Γενεαλογικές εγγραφές ή καταχωρήσεις τηλεφωνικού καταλόγου. Τα βιογραφικά λήμματα θα πρέπει να είναι μόνο για άτομα με κάποια φήμη, επιτυχία, ή ίσως κακή φήμη. Ένα μέτρο αυτών είναι αν κάποιος έχει παρουσιαστεί σε αρκετές εξωτερικές πηγές. Λιγότερο γνωστοί άνθρωποι μπορεί να αναφέρονται στο πλαίσιο άλλων λημμάτων. Δείτε m:Wikipeople για ένα προτεινόμενο εγχείρημα γενεαλογικού/βιογραφικού λεξικού. Η Βικιπαίδεια δεν είναι τηλεφωνικός κατάλογος.
 3. Βάσεις δεδομένων, καταχωρήσεις καταλόγου, ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος, ή ένας κατάλογος για την επικοινωνία με επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, ένα λήμμα για ένα ραδιοφωνικό σταθμό γενικά δεν πρέπει να καταγράφει μελλοντικά γεγονότα, τρέχουσες προσφορές, αριθμούς τηλεφώνων, τα τρέχοντα προγράμματα, κλπ. Επιπλέον, οι σελίδες συζήτησης που συνδέονται με ένα λήμμα είναι για να μιλάμε για το λήμμα, δεν προορίζονται για την επικοινωνία με την επιχείρηση που αποτελεί το θέμα του λήμματος. Η Βικιπαίδεια δεν είναι ο Χρυσός Οδηγός.
 4. Κατάλογοι πωλήσεων, ως εκ τούτου τιμές προϊόντων δεν θα πρέπει να αναφέρονται σε ένα λήμμα αν δεν μπορεί να πιστοποιηθούν και αν δεν υπάρχει τεκμηριωμένος λόγος για να αναφέρονται. Παραδείγματα για βάσιμους λόγους περιλαμβάνουν αξιοσημείωτες πωλήσεις σπάνιων συλλεκτικών αντικειμένων, τιμές που σχετίζονται με την ανάλυση ενός τιμολογιακού πολέμου, και ιστορική ανάλυση για τον οικονομικό πληθωρισμό. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές λιανικής είναι ασήμαντες και μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά από τόπο σε τόπο και στο χρόνο. Ως εκ τούτου, κατάλογοι προϊόντων που επί του παρόντος διατίθενται προς πώληση δεν θα πρέπει να αναφέρουν τιμές. Επιπλέον, η Βικιπαίδεια δεν είναι οδηγός σύγκρισης τιμών ανταγωνιστικών προϊόντων, ή τιμών ενός προϊόντος σε διάφορες χώρες ή περιοχές.
 5. Μη εγκυκλοπαιδική διασταυρούμενη κατηγοριοποίηση, όπως οι "πρόσωπα από την εθνοτική/πολιτισμική/θρησκευτική ομάδα X που απασχολούνται από την οργάνωση Ψ" ή "εστιατόρια που ειδικεύονται στο είδος τροφίμων X στην πόλη Ψ". Διασταύρωση κατηγοριών, όπως αυτές, δεν θεωρούνται επαρκής βάση για τη δημιουργία ενός λήμματος, εκτός αν η διασταύρωση αυτών των κατηγοριών είναι κατά κάποιον τρόπο ένα πολιτιστικά σημαντικό φαινόμενο.
 6. Μια πλήρης έκθεση κάθε πιθανής λεπτομέρειας. Αντίθετα, ένα λήμμα είναι μια σύνοψη αποδεκτής γνώσης σχετικά με το θέμα του. Μεταχειριστείτε επαληθεύσιμες και πληροφορίες με παραπομπές με το ανάλογο βάρος.

Η Βικιπαίδεια δεν είναι οδηγός ή εγχειρίδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια είναι μια εγκυκλοπαίδεια, δεν αποτελεί εγχειρίδιο χρήσης ή οδηγό. Τα λήμματα της Βικιπαίδειας δεν θα πρέπει να είναι:

 1. Εγχειρίδια οδηγιών. Ενώ η Βικιπαίδεια έχει περιγραφές ανθρώπων, τόπων, και πραγμάτων, ένα λήμμα της Βικιπαίδειας δεν θα πρέπει να διαβάζεται σαν ένα εγχειρίδιο οδηγιών, συμβουλών (νομικών, ιατρικών, ή άλλων) ή προτάσεις, ή να περιέχουν οδηγίες. Αυτό περιλαμβάνει tutorials, walkthroughs, εγχειρίδια, οδηγούς παιχνιδιών, και συνταγές. Εάν ενδιαφέρεστε για εγχειρίδια και οδηγίες, μπορεί να θέλετε να δείτε το wikiHow ή το αδελφικό μας εγχείρημα Wikibooks.
 2. Ταξιδιωτικοί οδηγοί. Ένα λήμμα για το Παρίσι θα πρέπει να αναφέρει ορόσημα όπως τον Πύργο του Eiffel και το Μουσείο του Λούβρου, αλλά όχι το τηλέφωνο ή την διεύθυνση του αγαπημένου σας ξενοδοχείου ή την τιμή του café au lait στην Champs-Elysées. Η Βικιπαίδεια δεν είναι ο τόπος για να δημιουργήσετε εκ νέου περιεχόμενο που ταιριάζει περισσότερο με καταχωρήσεις σε οδηγούς ξενοδοχείων, οδηγούς μαγειρικής, ταξιδιωτικά ημερολόγια, και άλλα παρόμοια. Αξιοσημείωτες τοποθεσίες μπορεί να πληρούν τα κριτήρια ένταξης, αλλά η Βικιπαίδεια δεν περιλαμβάνει σε καταλόγους κάθε τουριστικό αξιοθέατο, εστιατόριο, ξενοδοχείο, τόπο, κλπ. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να είναι ευπρόσδεκτα στο αδελφό εγχείρημα Βικιταξίδια.
 3. Οδηγοί διαδικτύου. Τα λήμματα της Βικιπαίδειας δεν θα πρέπει να υπάρχουν μόνο για να περιγράψουν τη φύση, την εμφάνιση ή τις υπηρεσίες που προσφέρει μία ιστοσελίδα, αλλά πρέπει να περιγραφεί το site με ένα εγκυκλοπαιδικό τρόπο, προσφέροντας λεπτομέρειες για τα επιτεύγματα του δικτυακού τόπου , την επιρροή ή την ιστορική σημασία, κάτι στο οποίο μπορεί να είναι πολύ πιο ενημερωμένα σε σχέση με τις περισσότερες πηγές αναφοράς, δεδομένου ότι μπορούμε να ενσωματώσουμε τις νέες εξελίξεις και τα γεγονότα αμέσως μόλις έχουν γίνει γνωστά.
 4. Διδακτικά συγγράμματα και σχολιασμένα κείμενα. Η Βικιπαίδεια είναι μια εγκυκλοπαίδεια, όχι σχολικό βιβλίο. Ο σκοπός της Βικιπαίδειας είναι να παρουσιάσει γεγονότα, όχι να διδάξει θέματα. Δεν είναι σκόπιμο να δημιουργήσετε ή να επεξεργαστείτε λήμματα που διαβάζονται σαν διδακτικά εγχειρίδια, που οδηγούν με ερωτήσεις και συστηματικές λύσεις προβλημάτων ως παραδείγματα. Αυτά ανήκουν στα αδελφικά μας εγχειρήματα Βικιβιβλία και Βικιθήκη. Άλλα είδη παραδειγμάτων, ειδικά εκείνα που έχουν σκοπό την ενημέρωση και όχι την διδασκαλία, μπορεί να είναι κατάλληλα για να περιληφθούν σε ένα λήμμα στη Βικιπαίδεια.
 5. Επιστημονικά περιοδικά και ερευνητικές εργασίες. Ένα λήμμα της δεν πρέπει να παρουσιάζεται με βάση την παραδοχή ότι ο αναγνώστης είναι πολύ έμπειρος στον τομέα του θέματος. Επεξηγηματική γλώσσα στην εισαγωγή και τις αρχικές ενότητες του λήμματος πρέπει να συντάσσεται με απλούς όρους και έννοιες που μπορούν να γίνουν κατανοητοί από κάθε εγγράμματο αναγνώστη της Βικιπαίδειας, χωρίς καμία γνώση στο συγκεκριμένο τομέα πριν να προωθηθούν σε πιο λεπτομερείς εξηγήσεις για το θέμα. Ενώ βικισύνδεσμοι θα πρέπει να παρέχονται για προηγμένους όρους και έννοιες στον τομέα αυτό, τα λήμματα θα πρέπει να συντάσσονται με βάση την παραδοχή ότι ο αναγνώστης δεν θα ακολουθήσει αυτές τις συνδέσεις, αλλά αντίθετα ότι θα προσπαθούν να συνάγουν το νόημά τους από το κείμενο.
 6. Περιπτωσιολογίες. Πολλά θέματα βασίζονται στη σχέση του παράγοντα X προς τον παράγοντα Ψ, που προκύπτουν σε ένα ή περισσότερα πλήρη λήμματα. Αυτό θα μπορούσε να αναφερθεί, για παράδειγμα, η κατάσταση X στην τοποθεσία Y, ή έκδοση X του αντικειμένου Ψ. Αυτό είναι απολύτως αποδεκτό, όταν οι δύο μεταβλητές μαζί αντιπροσωπεύουν κάποιο σημαντικό πολιτιστικό φαινόμενο ή κάποιο άλλο αξιοσημείωτο ενδιαφέρον. Συχνά, ξεχωριστά λήμματα είναι απαραίτητα για ένα θέμα μέσα σε ένα φάσμα διαφόρων χωρών λόγω των σημαντικών διαφορών μεταξύ των διεθνών συνόρων. Άρθρα όπως η Φαλαινοθηρία στην Ιαπωνία μπορεί να είναι αποδεκτά. Αλλά λήμματα σχετικά με τις Βελανιδιές στην Βόρεια Καρολίνα ή ένα μπλε φορτηγό είναι πιθανό να αποτελούν άποψη, πρωτότυπη έρευνα, ή κάτι διαφορετικά κάτι ανόητο.

Η Βικιπαίδεια δεν είναι μια κρυστάλλινη σφαίρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντόμευση:
ΒΠ:ΟΧΙ#ΚΣ
ΒΠ:ΟΧΙ#ΜΕΛΛΟΝ

Η Βικιπαίδεια δεν είναι μια συλλογή από ανεξέλεγκτες εικασίες. Όλα τα λήμματα σχετικά με αναμενόμενα γεγονότα πρέπει να είναι επαληθεύσιμα, και το θέμα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλου ενδιαφέροντος, που θα άξιζε ένα λήμμα αν το γεγονός είχε ήδη συμβεί. Είναι σκόπιμο να αναφέρονται συζητήσεις και επιχειρήματα για τις προοπτικές επιτυχίας μελλοντικών προτάσεων και σχεδίων ή αν θα προκύψει κάποια εξέλιξη, αν αυτές οι συζητήσεις αναφέρονται με κατάλληλες παραπομπές. Δεν είναι αποδεκτό για τους συντάκτες να τοποθετούν τις δικές τους απόψεις ή ανάλυση. Σε λήμματα για το μέλλον ανέκδοτων προϊόντων, όπως ταινίες και παιχνίδια, πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη προσοχή για να αποφευχθεί η διαφήμιση και ανεπιβεβαίωτοι ισχυρισμοί. Ειδικότερα:

 1. Ξεχωριστά προγραμματισμένα ή αναμενόμενα μελλοντικά γεγονότα θα πρέπει να περιλαμβάνονται μόνον εάν το συμβάν είναι αξιοσημείωτο και σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβει χώρα. Αν η προετοιμασία για την περίπτωση δεν είναι ήδη σε εξέλιξη, σχετικές εικασίες για αυτήν πρέπει να είναι καλά τεκμηριωμένες. Παραδείγματα κατάλληλων θεμάτων περιλαμβάνουν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές 2008 και οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2012. Συγκριτικά, οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές 2040 και οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2040 δεν θεωρούνται κατάλληλα θέματα για λήμμα, μια και δεν μπορεί να πει κανείς κάτι για αυτά που να είναι επαληθεύσιμο και να μην είναι πρωτότυπη έρευνα. Αποφύγετε προβλέψεις για αθλητικές ομάδες, που από τη φύση τους είναι μη επαληθεύσιμες εικασίες. Ένα χρονοδιάγραμμα μελλοντικών γεγονότων μπορεί να είναι κατάλληλο εάν μπορεί να επαληθευτεί.
 2. Επιμέρους στοιχεία από έναν προκαθορισμένο κατάλογο ή ένα συστηματικό τρόπο επιλογής ονομάτων, προεπιλεγμένα για μελλοντικά γεγονότα ή ανακαλύψεις, δεν είναι κατάλληλα για θέματα λημμάτων, αν μόνο γενικές πληροφορίες είναι γνωστές για το στοιχείο. Κατάλογοι με ονόματα για τροπικούς κυκλώνες είναι εγκυκλοπαιδικοί. Ένα λήμμα "Τροπική καταιγίδα Alberto (2012)" δεν είναι, αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θύελλα με αυτό το όνομα θα παρουσιαστεί στο Βόρειο Ατλαντικό και θα έχει φορά αντίθετη του ρολογιού. Ομοίως, λήμματα σχετικά με λέξεις που σχηματίζονται σε ένα προβλέψιμο αριθμητικό σύστημα (όπως "septenquinquagintillion") δεν είναι εγκυκλοπαιδικά εάν δεν ορίζονται από μια αρχή, ή είναι πραγματικά σε χρήση. Ορισμένοι επιστημονικοί υπολογισμοί, όπως χημικά στοιχεία που τεκμηριώνονται από την IUPAC, πριν από την απομόνωσή τους στο εργαστήριο, συνήθως θεωρούνται εγκυκλοπαιδικά.
 3. Άρθρα που παρουσιάζουν υπολογισμό, εικασία, και "μελλοντική ιστορία" είναι πρωτότυπη έρευνα και επομένως ακατάλληλα. Παρότι τα επιστημονικά και πολιτιστικά θέσμια εξελίσσονται συνεχώς, δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εξέλιξη, αλλά πρέπει να περιμένουμε να συμβεί. Φυσικά, έχουμε και θα πρέπει να έχουμε λήμματα σχετικά με αξιοσημείωτα καλλιτεχνικά έργα, δοκίμια, ή αξιόπιστη έρευνα που ενσωματώνουν προβλέψεις. Ένα λήμμα για το «Star Trek» είναι κατάλληλο, ένα λήμμα για τα «Όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο» όχι. Η "μελλοντική ιστορία" είναι ευπρόσδεκτη στο Future Wikia, όπου πρωτότυπη έρευνα επιτρέπεται σε κάποιο βαθμό και εικασίες με βάση γεγονότα είναι ευπρόσδεκτες.

Η Βικιπαίδεια δεν είναι αδιάκριτη συλλογή πληροφοριών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περισσότερα: Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα

Όπως εξηγείται στην εισαγωγή της πολιτικής, απλώς το ότι είναι αλήθεια, ή ακόμη και επαληθεύσιμο, δεν καθιστά αυτομάτως κάτι κατάλληλο ώστε να περιληφθεί στην εγκυκλοπαίδεια. Σύμφωνα με την τρέχουσα συναίνεση τα λήμματα της Βικιπαίδειας δεν είναι:

Συντόμευση:
ΒΠ:ΟΧΙ#ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ
ΒΠ:ΟΧΙ#ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 1. Συχνές Ερωτήσεις (FAQ). Τα λήμματα της Βικιπαίδειας δεν θα πρέπει να έχουν κατάλογους Συχνών Ερωτήσεων. Αντίθετα, μορφοποιήστε τις πληροφορίες που παρέχονται ως ουδέτερο πεζό κείμενο εντός του αντίστοιχου λήμματος.
 2. Περιλήψεις πλοκής. Η Βικιπαίδεια αντιμετωπίζει την μυθοπλασία με ένα εγκυκλοπαιδικό τρόπο, αναλύοντας την αποδοχή, την επίδραση και τη σημασία αξιοσημείωτων έργων. Μια συνοπτική περίληψη πλοκής είναι κατάλληλη ως μέρος της ευρύτερης κάλυψης ενός μυθοπλαστικού έργου.
 3. Βάσεις δεδομένων στίχων. Οι περισσότεροι στίχοι τραγουδιών προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι στίχοι των παραδοσιακών τραγουδιών μπορεί να είναι κοινό κτήμα. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση αυτή, το λήμμα δεν μπορεί να αποτελείται μόνο από τους στίχους, αλλά πρέπει κυρίως να περιέχει πληροφορίες σχετικά με την πατρότητα, ημερομηνία δημοσίευσης, τον κοινωνικό αντίκτυπο, κλπ. Πηγές κειμένων ανήκουν γενικά στην Βικιθήκη. Αποσπάσματα των στίχων μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα σε ένα λήμμα, με σκοπό τον άμεσο σχολιασμό αναφορικά με το περιεχόμενο αυτών.
 4. Στατιστικές. Μακροσκελείς και χαλαροί κατάλογοι στατιστικών μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στους αναγνώστες και να μειώσουν την αναγνωσιμότητα και την καθαρότητα των λημμάτων μας. Επιπλέον, τα λήμματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν επαρκές επεξηγηματικό κείμενο ώστε να βάλουν τις στατιστικές του λήμματος στο κατάλληλο πλαίσιο για ένα γενικό αναγνώστη. Σε περιπτώσεις όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε κουτιά πληροφοριών ή πίνακες για να ενισχυθεί η αναγνωσιμότητα των μακρών καταλόγων δεδομένων.
 5. Ειδήσεις. Η Βικιπαίδεια λαμβάνει υπόψη την ιστορική σπουδαιότητα των προσώπων και γεγονότων. Η ειδησεογραφική κάλυψη μπορεί να είναι χρήσιμη πηγή για εγκυκλοπαιδικά θέματα, αλλά δεν δικαιολογούν όλα τα γεγονότα ένα λήμμα εγκυκλοπαίδειας από μόνα τους. Τακτική ειδησεογραφική κάλυψη πραγμάτων όπως ανακοινώσεις, αθλητικά, και σκανδαλοθηρική δημοσιογραφία δεν είναι επαρκής βάση για ένα λήμμα. Ακόμα και όταν ένα συμβάν είναι αξιοσημείωτο, τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτό μπορεί να μην είναι. Εκτός αν η ειδησεογραφική κάλυψη ενός ατόμου υπερβαίνει το πλαίσιο ενός ενιαίου γεγονότος, η δική μας κάλυψη του εν λόγω ατόμου, θα πρέπει να περιορίζεται στο λήμμα για αυτό το γεγονός, ανάλογα με τη σημασία του για το συνολικό θέμα. Παρότι η προσθήκη πληροφοριών για πρόσφατες εξελίξεις να είναι κάποιες φορές αποδεκτή, έκτακτες ειδήσεις δεν θα πρέπει να τονίζονται ή να έχουν μεταχείριση διαφορετική από άλλες πληροφορίες. Επίκαιρα ειδησεογραφικά θέματα που δεν είναι κατάλληλα για την Βικιπαίδεια μπορεί να είναι κατάλληλα για το αδελφικό μας εγχείρημα τα Βικινέα.

Η Βικιπαίδεια δεν λογοκρίνεται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια μπορεί να περιλαμβάνει υλικό που μερικοί αναγνώστες να θεωρούν απρεπές ή προσβλητικό ακόμα και καθ' υπερβολήν (Δείτε Βικιπαίδεια:Αποποίηση ευθυνών). Οποιοσδήποτε μπορεί να επεξεργαστεί κάποιο λήμμα και οι αλλαγές που πραγματοποιούνται παρουσιάζονται απευθείας, συνεπώς η Βικιπαίδεια δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι το υλικό που υπάρχει είναι αποδεκτό από όλους τους χρήστες, πολιτισμούς ή θρησκείες.

Προφανώς το ανάρμοστο περιεχόμενο (όπως ένα λινκ για μια ιστοσελίδα με απαράδεκτο υλικό ή σε περιπτώσεις βανδαλισμού) συνήθως αφαιρείται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το περιεχόμενο που φαίνεται να παραβιάζει τις πολιτικές της Βικιπαίδειας ή τους νόμους της πολιτείας της Φλόριντα στην οποία βρίσκονται οι σέρβερ της Βικιπαίδειας επίσης θα αφαιρείται. Ωστόσο μερικά λήμματα μπορεί να περιλαμβάνουν "απρεπές" κείμενο, εικόνες ή εξωτερικές συνδέσεις όταν αυτές είναι χρήσιμες για το περιεχόμενο (όπως στα λήμματα για το πέος ή το αιδοίο). Η συζήτηση για πιθανόν απρεπές περιεχόμενο δεν θα πρέπει να εστιάζεται στην προσβλητικότητά του αλλά στο εάν είναι κατάλληλο να περιληφθεί στο εκάστοτε λήμμα. Πέρα από αυτό το «είναι απρεπές» δεν είναι βάση για αφαίρεση περιεχομένου.

Κοινότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραπάνω πολιτική εφαρμόζεται στο περιεχόμενο της Βικιπαίδειας. Αυτή η πολιτική εφαρμόζεται στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στη Βικιπαίδεια.

Η Βικιπαίδεια δεν είναι δημοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια δεν είναι εγχείρημα δημοκρατίας ή οποιουδήποτε άλλου πολιτικού συστήματος. Η πρωταρχική μέθοδος καθορισμού της γενικής συναίνεσης επιτυγχάνεται μέσω συζητήσεων και επεξεργασιών, όχι μέσω ψηφοφοριών. Παρόλο που οι χρήστες περιστασιακά χρησιμοποιούν ψηφοφορίες στην προσπάθεια τους να διακρίνουν την συναίνεση, οι ψηφοφορίες και οι στατιστικές μπορούν στην πραγματικότητα να εμποδίσουν αντί να βοηθήσουν τη συζήτηση. Οι ψηφοφορίες πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, αν χρησιμοποιηθούν, και δεν είναι δεσμευτικές.

Η Βικιπαίδεια δεν εξουσιάζεται από νόμους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι οδηγίες και οι πολιτικές της Βικιπαίδειας είναι παραστατικές, όχι κανονιστικές. Απεικονίζουν μια αναπτυσσόμενη κοινοτική συναίνεση και δεν είναι "νομοθεσίες", μπορούν να αλλάξουν. Οι συντάκτες και οι διαχειριστές πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες και τις πολιτικές μόνο όταν πρόκειται να προσφέρουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα για την εγκυκλοπαίδεια και όχι επειδή είναι "κανονισμοί".

Η Βικιπαίδεια δεν είναι γραφειοκρατική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια δεν είναι δικαστήριο και οι κανονισμοί δεν είναι ο σκοπός της κοινότητας. Να ακολουθείτε το πνεύμα και όχι τα γράμματα, οποιωνδήποτε κανονισμών, οδηγιών ή πολιτικών αν αισθάνεστε ότι συγκρούονται. Αν οι κανόνες σας εμποδίζουν από το να βελτιώσετε την εγκυκλοπαίδεια τότε αγνοήστε τους. Οι διαφωνίες πρέπει να λύνονται μέσω συναίνεσης και συζητήσεων και όχι με το να κολλάμε σε κανονισμούς και διαδικασίες.

Η Βικιπαίδεια δεν είναι πεδίο μάχης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια δεν είναι μέρος για φθόνο, προσωπικές συγκρούσεις ή μέρος για την ανάπτυξη φόβου και μίσους. Το να υπάρχουν συγκρούσεις έξω απο τις συζητήσεις της Βικιπαίδειας είναι ενάντια στους κανονισμούς και τους στόχους μας.

Κάθε χρήστης αναμένεται να επικοινωνεί με τους άλλους κόσμια, ήρεμα και σε πνεύμα συνεργασίας. Μην προσβάλλετε, μην παρενοχλείτε και μην εκφοβίζετε εκείνους με τους οποίους έχετε διαφωνίες. Προσεγγίστε το θέμα με νοημοσύνη και συζητήστε το ευγενικά. Εάν ένας χρήστης είναι αγενής, μη συνεργάσιμος ή εκφοβιστικός δεν σημαίνει πως έχετε το δικαίωμα να φερθείτε με τον ίδιο τρόπο. Είτε απαντήστε στα σημεία που αφορούν το θέμα αγνοώντας την απρεπή συμπεριφορά του χρήστη ή αγνοήστε τελείως το σχόλιο. Μπορείτε επίσης να υπενθυμίσετε στον χρήστη την πολιτική της Βικιπαίδειας Βικιπαίδεια:Όχι προσωπικές επιθέσεις σε αυτές τις περιπτώσεις.

Επίσης μην δημιουργείτε ή επεξεργάζεστε λήμματα για να αποδείξετε κάτι. Μην χρησιμοποιείτε την Βικιπαίδεια για να κάνετε νομικές ή άλλες απειλές ενάντια στην Βικιπαίδεια, στους Βικιπαιδιστές ή στο Ίδρυμα Wikimedia. Οι απειλές δεν γίνονται ανεκτές και μπορεί να αποτελέσουν λόγο για φραγή.

Η Βικιπαίδεια δεν είναι αναρχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια είναι ελεύθερη και ανοικτή, αλλά περιορίζει την ελευθερία όταν έρχεται σε αντίθεση με την δημιουργία εγκυκλοπαίδειας. Η Βικιπαίδεια δεν είναι φόρουμ για ανεξέλεγκτη ελευθερία του λόγου. Το γεγονός ότι η Βικιπαίδεια είναι μια ανοικτή, ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια δεν σημαίνει πως οποιοδήποτε μέρος του σκοπού της είναι να εξερευνήσει την βιωσιμότητα μιας αναρχικής κοινότητας. Ο σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια εγκυκλοπαίδεια και όχι να εξερευνήσουμε τα όρια του αναρχισμού.

Η Βικιπαίδεια δεν είναι χώρος για την ιστοσελίδα σας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί από τους περιορισμούς περιεχομένου που καταγράφονται παραπάνω ισχύουν και για την σελίδα χρήστη σας. Η σελίδα χρήστη σας δεν είναι η προσωπική σας ιστοσελίδα, ούτε είναι ένα ιστολόγιο. Ακόμη περισσότερο, η σελίδα χρήστη σας δεν είναι δική σας. Είναι μέρος της Βικιπαίδειας, και υπάρχει για να κάνει ευκολότερη την συνεργασία μεταξύ Βικιπαιδιστών, όχι για αυτοπροβολή. Δείτε την Βικιπαίδεια:Σελίδα χρήστη για οδηγίες σχετικά με τις σελίδες χρηστών.

Και τέλος...[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια δεν είναι οτιδήποτε από ένα μακρύ κατάλογο ακραίων ιδεών. Δεν ελπίζουμε να προεξοφλήσουμε κάθε κακή ιδέα που μπορεί να έχει ένας από τους χιλιάδες συντάκτες. Σχεδόν οτιδήποτε σε αυτή την σελίδα έφτασε μέχρι εδώ επειδή κάποιος κατάφερε να εμφανιστεί με κάποια νέα κακή ιδέα που δεν είχαμε προεξοφλήσει προηγουμένως. (ΜΗΝ προσπαθήσετε να τις προεξοφλήσετε και τους δίνετε ιδέες!) Γενικά, το "είναι μια απαίσια ιδέα" είναι συνήθως ικανή συνθήκη για να αποφευχθεί να γίνει κάτι, με δεδομένο ότι υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο είναι κακή ιδέα.

Όταν αναρωτιέσαι τι να κάνεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν αναρωτιέσαι τι πρέπει και τι δεν πρέπει να βρίσκεται σε ένα λήμμα, ρώτησε τον εαυτό σου τι θα περίμενε να βρει κάποιος αναγνώστης κάτω από την ίδια επικεφαλίδα σε μια εγκυκλοπαίδεια.