Βικιπαίδεια:Υποθέστε καλή πίστη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η καλή πίστη είναι ένα βασικό στήριγμα για την Βικιπαίδεια.

Το τεκμήριο της καλής πίστης (πρόθεσης) αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την Βικιπαίδεια. Είναι η παραδοχή ότι οι επεξεργασίες και τα σχόλια των συντακτών γίνονται με καλή πίστη. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν το έργο, όχι να του κάνουν κακό. Εάν αυτό ήταν αναληθές, ένα έργο όπως η Βικιπαίδεια θα ήταν καταδικασμένο από την αρχή. Αυτή η κατευθυντήρια γραμμή δεν απαιτεί ότι οι συντάκτες εξακολουθούν να υποθέτουν την καλή πίστη με την παρουσία κάποιας προφανούς απόδειξης για το αντίθετο (βανδαλισμός). Η υπόθεση της καλής πίστης δεν απαγορεύει τη συζήτηση και την κριτική. Αντίθετα, οι συντάκτες δεν θα πρέπει να αποδίδουν τις δράσεις που επικρίνουν στον δόλο, εκτός αν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις δόλου.

Όταν υπάρχει διαφωνία, προσπαθήστε το καλύτερο των δυνατοτήτων σας να σας για εξηγήσετε και να επιλύσετε το πρόβλημα, όχι να προκαλέσετε περισσότερες συγκρούσεις, και έτσι να δώσετε στους άλλους την ευκαιρία να απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο. Εξετάστε αν η διαφορά προέρχεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες, και να αναζητήσετε τρόπους για την επίτευξη συναίνεσης.

Όταν υπάρχει αμφιβολία για την καλή πίστη, εξακολουθείτε εσείς να υποθέτετε καλή πίστη, όπου μπορείτε. Να είστε πολιτισμένος και να ακολουθήσετε τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών, αντί να επιτίθεστε ή να μπαίνετε σε διορθοπόλεμο με άλλους συντάκτες. Εάν επιθυμείτε να εκφράσετε αμφιβολίες για τη συμπεριφορά συναδέλφων Βικιπαιδιστών, παρακαλούμε να τεκμηριώσετε αυτές τις αμφιβολίες με συγκεκριμένες επεξεργασίες (diffs) και άλλη σχετική τεκμηρίωση, έτσι ώστε άλλοι να μπορούν να καταλάβουν τη βάση για τις ανησυχίες σας. Αν κακή συμπεριφορά μπορεί να φαίνεται ότι οφείλεται σε κακή πίστη, είναι συνήθως καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της συμπεριφοράς χωρίς αναφορά στα κίνητρα, κάτι που ενδέχεται να επιδεινώσει περισσότερο την δυσαρέσκεια.

Να είστε προσεκτικοί ώστε να μην επικαλείστε την αρχή πάρα πολύ επιθετικά, γιατί όπως μπορεί κανείς να κρίνει λανθασμένα ότι ένα άλλος ενεργεί με κακή πίστη, το ίδιο μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι λανθασμένα θεωρείται δεδομένη η κακή πίστη, και παραινέσεις να «υποθέσουν καλή τη πίστη" μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές υποθέσεις από άλλους αν μια αντιληπτή υπόθεση κακής πίστης δεν ήταν ξεκάθαρη.

Σχετικά με την καλή πίστη[επεξεργασία κώδικα]

Όλοι και όλες κάνουμε λάθη, τόσο συμπεριφοράς (όπως προσωπικές επιθέσεις) όσο και περιεχόμενου (όπως η προσθήκη πρωτότυπης έρευνας). Τις περισσότερες φορές, μπορούμε να διορθώσουμε τέτοια λάθη με απλές υπενθυμίσεις. Ωστόσο, θα υπάρξουν διαφωνίες σχετικά με τη Βικιπαίδεια, για τις οποίες καμία πολιτική ή κατευθυντήρια γραμμή δεν έχει εύκολη απάντηση. Όταν συμβαίνουν διαφωνίες, μπορεί να μην υπάρχει κακή πρόθεση. Μείνετε ψύχραιμοι και σκεφτείτε την επίλυση διαφορών, αν οι διαφωνίες φαίνονται δυσεπίλυτες· πολλές από αυτές δεν είναι.

Η παραβίαση πολιτικών -όπως η χρήση μαριονέτας, η παραβίαση της συναίνεσης κ.ο.κ- μπορεί να διαπραχθεί είτε με καλή, είτε με κακή πίστη. Υπάρχουν διαδικασίες για την αντιμετώπιση όλων αυτών και κυρώσεις για επανειλημμένες παραβιάσεις της πολιτικής που ισχύουν, ανεξάρτητα από το αν υπήρξε κακή πίστη ή όχι.

Καλή πίστη και νεοφερμένοι[επεξεργασία κώδικα]

Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί με τους νεοφερμένους, οι οποίοι δεν αναμένεται να είναι εξοικειωμένοι με την κουλτούρα και τους κανόνες της Βικιπαίδειας, αλλά μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμοι συνεισφέροντες.

Η συμπεριφορά ενός νέου χρήστη γι'αυτόν μοιάζει πιθανόν κατάλληλη, και ένα πρόβλημα από αυτήν την άποψη συνήθως δείχνει ότι δεν γνωρίζει ή δε γίνεται κατανοητή η κουλτούρα της Βικιπαίδειας. Δεν είναι ασυνήθιστο για έναν νεοφερμένο να πιστεύει ότι μια άγνωστη πολιτική θα πρέπει να αλλάξει, ώστε να ταιριάζει με την αντίληψή του για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα πράγματα, ειδικά αν παρατηρήσει ότι υπάρχει ήδη κάποιο επίπεδο διαφωνίας σχετικά με την ενλόγω πολιτική. Παρόμοια, πολλοί νεοφερμένοι θέλουν οι συνεισφορές τους σε λήμματα να γίνονται αποδεκτές δίχως αμφιβολίες, ειδικά εκείνες που αφορούν θέματα στα οποία έχουν βαθειά και ευρεία γνώση. Οι συμπεριφορές που προκύπτουν από αυτές τις προοπτικές, αν και ενδεχομένως εσφαλμένες, συνήθως δεν είναι κακόβουλες και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιες. Πολλοί νέοι χρήστες δεν έχουν μια διαισθητική αντίληψη των συνηθειών της Βικιπαίδειας τις αντιλαμβάνονται σταδιακά, μόλις η λογική γύρω από αυτές τις συνήθειες ξεκαθαρίζει στο μυαλό τους.

Καλή πίστη και πνευματικά δικαιώματα[επεξεργασία κώδικα]

Όταν αντιμετωπίζουμε πιθανές παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, η καλή πίστη σημαίνει ότι υποθέτουμε ότι οι συντάκτες σκοπεύουν να συμμορφωθούν με την πολιτική του κάθε ιστότοπου και το νόμο. Αυτό είναι διαφορετικό από το να υποθέσουμε ότι όντως έχουν πράγματι συμμορφωθεί με αυτές. Οι συντάκτες έχουν προληπτική υποχρέωση να τεκμηριώνουν μεταφορτώσεις εικόνων κ.λπ. και το υλικό μπορεί να διαγραφεί, εάν η τεκμηρίωση είναι εσφαλμένη ή ανεπαρκής. Η καλόπιστη διορθωτική δράση περιλαμβάνει την ενημέρωση των συντακτών σχετικά με τα προβλήματα, καθώς και παροχή βοήθειας στη βελτίωση της πρακτικής τους.

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]