Στέφανος Ματακούλιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μητροπολίτης Τριφυλίας Στέφανος
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκέμβριος 1915
Αθήνα
Θάνατος25  Δεκεμβρίου 2007
Κυπαρισσία Μεσσηνίας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχριστιανός ιερέας
πρεσβύτερος (1942–1960)
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμητροπολίτης (1960–2006, Ιερά Μητρόπολις Τριφυλίας και Ολυμπίας)

Ο Στέφανος (κατά κόσμον Στυλιανός Ματακούλιας) ήταν Έλληνας θεολόγος και ιεράρχης, Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας από το 1960 ως το 2006.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατά κόσμον Στυλιανός Ματακούλιας του Ευστράτιου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1915. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1939 και πρεσβύτερος το 1942. Υπηρέτησε ως εφημέριος και ιεροκήρυκας στην Αθήνα, καθώς επίσης και ως διευθυντής του Πνευματικού Φροντιστηρίου Κληρικών Πεντέλης. Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε εφημέριος της Αγίας Αικατερίνης Πλάκας. Το 1960 εξελέγη Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας και το ίδιο έτος χειροτονήθηκε επίσκοπος.

Ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Στέφανος

Ως Μητροπολίτης ανέπτυξε πλούσια φιλανθρωπική, κοινωνική και εκκλησιαστική δράση μεταξύ των οποίων ίδρυσε ορφανοτροφείο, αναδιοργάνωσε και επέκτεινε τα φιλόπτωχα ταμεία, ίδρυσε πνευματικό κέντρο και εκκλησιαστική στέγη. Με τη βοήθεια των πιστών ανήγειρε πολλούς ναούς και πρωτοστάτησε σε σύγκληση ιερατικών συνεδρίων. Φρόντισε για την αναστήλωση και την ανακαίνιση των Ιερών Μονών της μητροπολιτικής του περιφερείας. Είχε πλούσιο συγγραφικό και υμνογραφικό έργο. Τιμήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία, τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Ιεροσολύμων και από τις Εκκλησίες Ρωσίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Στις 27 Δεκεμβρίου του 2006, ανήμερα της εορτής του, ανακοίνωσε την παραίτησή του[1] και έκτοτε διέμεινε στην Κυπαρισσία. Πέθανε το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου 2007, σε ηλικία 92 ετών. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως και ετάφη στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, όπως ήταν και η τελευταία του επιθυμία[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]