Σιβύλλα του Ανζού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιβύλλα του Ανζού
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Sibylle d'Anjou (Γαλλικά)
Γέννηση1112
Θάνατος1165
Βηθανία
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
female crusader
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓουλιέλμος Κλίτο (από 1123)[1]
Τιερί της Αλσατίας (από 1134)[2][1]
ΤέκναΦίλιππος της Αλσατίας
Ματθαίος της Αλσατίας
Μαργαρίτα Α΄ της Φλάνδρας
Γερτρούδη της Φλάνδρας[3]
Πέτρος της Φλάνδρας
Matilda de Flandre[3]
ΓονείςΦούλκων της Ιερουσαλήμ και Ερμενγάρδη του Μαιν
ΑδέλφιαΜατθίλδη του Ανζού
Γοδεφρείδος Ε΄ του Ανζού
Βαλδουίνος Γ΄ της Ιερουσαλήμ
Αμωρί Α΄ της Ιερουσαλήμ
Ηλίας Β΄ του Μαιν
ΟικογένειαΟίκος του Ανζού
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σιβύλλα του Ανζού, γαλλ.: Sibylle d'Anjou, (απεβ. 1165) από τον Οίκο του Ανζου ήταν κόμισσα της Φλάνδρας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Φούλκωνος Ε΄ του Ανζού και της Ερμενγκάρδης του Μαίν, αδελφή του Γοδεφρείδου E΄ του Ανζού, ιδρυτή της δυναστείας των Πλανταγενετών της Αγγλίας.

Παντρεύτηκε (1123) τον Γουλιέλμο Κλίτο γιό του Νορμανδού Ροβέρτου Κάρθοουζ και μελλοντικού κόμη της Φλάνδρας, προσφέροντας του παράλληλα την κομητεία του Μαίν. Την επόμενη χρονιά ο γάμος ακυρώθηκε απο τον πάπα Ονώριο Β΄ ύστερα απο αίτημα του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Α΄, που ήταν θείος του μνηστήρα Γουλιέλμου. Ο πατέρας της Σιβύλλης, Φούλκων, δυσαρεστημένος απο την απόφαση του Ονώριου, αρνήθηκε να ακυρώσει τον γάμο, κάτι που έκανε τον Ονώριο να αφορίσει τον Φούλκωνα και μαζί με αυτόν ολόκληρη την κομητεία του Ανζού. Στην συνέχεια η Σιβύλλη συνόδευσε τον χήρο πατέρα της στην Σταυροφορία που έκανε στους Αγίους Τόπους, όπου παντρεύτηκε την δεύτερη σύζυγο του, Μελισσάνθη. Παντρεύτηκε (1139) σε δεύτερο γάμο τον Τιερί, κόμη της Φλάνδρας, που την είχε ακολουθήσει στο προσκύνημα στους Αγίους Τόπους.

Επέστρεψε στην Φλάνδρα με τον δεύτερο σύζυγο της και ήταν αντιβασιλιάς την εποχή που ο σύζυγος της απουσίαζε στην Β΄ Σταυροφορία ενώ ήταν έγκυος. Εκείνη την εποχή ο Βαλδουίνος Δ΄ του Αινώ αποφάσισε να επιτεθεί στην Φλάνδρα, αλλά η Σιβύλλη με δική της πρωτοβουλία οργάνωσε αντεπίθεση συντρίβοντας τον στρατό του. Ο Βαλδουίνος ως απάντηση λεηλάτησε το Αρτουά, αλλά επενέβη ο αρχιεπίσκοπος της Ρενς να τους συμφιλιώσει.

Το 1149, ο σύζυγος της, Ντίτριχ, που επέστρεψε τον εκδικήθηκε σκληρά. Συνόδευσε τον σύζυγο της (1157) στο τρίτο προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, αλλά όταν έφθασε στα Ιεροσόλυμα εγκατέλειψε τον σύζυγο της, αρνούμενη να επιστράψει μαζί του στην Φλάνδρα. Έγινε μοναχή στο μοναστήρι του Αγίου Λαζάρου στη Βηθανία, όπου ήταν ηγουμένη η θεία της, Ιοβέτα της Βηθανίας. Υποστήριξε την βασίλισσα Μελισσάνθη όπως και τον Αμαλρίκ του Νεσλέ στην εκλογή του στον Λατινικό πατριαρχικό θρόνο των Ιεροσολύμων.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Τιερί του Οίκου της Λωρραίνης κόμη της Φλάνδρας και είχε τέκνα:

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 p10250.htm#i102496. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. Charles Cawley: «Medieval Lands». (Αγγλικά) Charles Cawley, "Medieval Lands", 2006-2020. Ανακτήθηκε στις 28  Ιανουαρίου 2016.
  3. 3,0 3,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.