Ράινα Καμπάιβανσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ράινα Καμπάιβανσκα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15  Δεκεμβρίου 1934[1][2][3]
Μπουργκάς[4][5][6]
Χώρα πολιτογράφησηςΒουλγαρία
Ιταλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΒουλγαρικά[7]
Ιταλικά
ΣπουδέςΕθνική Ακαδημία Μουσικής
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδίστρια όπερας
Περίοδος ακμής1957
Οικογένεια
ΓονείςYacho Kabaivanski
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα του Αίμου
Μεγάλος ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ράινα Καμπάιβανσκα (βουλγαρικά: Райна Кабаиванска, αληθινό όνομα: Ράινα Γιακίμοβα [Якимова]) (15 Δεκεμβρίου 1934) είναι Βουλγάρα τραγουδίστρια της όπερας, μία από τις κορυφαίες λίρικο-σπίντο σοπράνο της γενιάς της, ιδιαίτερα συνδεδεμένη με τον Τζουζέπε Βέρντι και τον Τζάκομο Πουτσίνι, αν και τραγούδησε ένα ευρύ φάσμα ρόλων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καμπάιβανσκα γεννήθηκε στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, σπούδασε στη Σόφια με την Προκόποβ και τον Γοσίνοφ και έκανε το ντεμπούτο της στην Εθνική Όπερα της Βουλγαρίας στη Σόφια ως Tatjana στο Eugene Onegin του Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι το 1957. Το επόμενο έτος, έφυγε για την Ιταλία για περαιτέρω σπουδές με τη Ζίνα Φουμαγκάλι-Ρϊβα στο Μιλάνο και με τη Τζούλια Τες στο Βερτσέλλι. Δύο χρόνια αργότερα έκανε μια σημαντική πρόοδο στο Φάνο της Ιταλίας, ως Nedda στο Οι Παλιάτσοι του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο. Το 1961, έδωσε την πρώτη της παράσταση στη Σκάλα του Μιλάνου, ως Agnese στο Beatrice di Tenda του Βιντσέντζο Μπελίνι, δίπλα στη Νταμ Τζόαν Σάδερλαντ. Τραγούδησε ευρέως στην Ιταλία, τη Γένοβα, τη Βενετία, την Πάρμα και κυρίως στο Τορίνο το 1973, ως Έλενα στο I vespri siciliani, στη μόνη παραγωγή που σκηνοθέτησε ποτέ η Μαρία Κάλλας.

Το 1962, έκανε το ντεμπούτο της τόσο στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, ως Desdemona στο Οθέλος του Τζουζέπε Βέρντι και στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, ως Nedda. Στη συνέχεια έπαιξε στο Θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα, στο Teatro Colón στο Μπουένος Άιρες, στην Οπερά Γκαρνιέ του Παρισιού, στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, στην Κρατική Όπερα της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη, στη Λυρική Όπερα του Σικάγου, στην Όπερα του Σαν Φρανσίσκο, στην Όπερα του Ντάλας, στην Όπερα της Ρώμης, κ.λπ..

Εμφανίστηκε επίσης σε μερικές ταινίες όπερας, ιδίως το Οι Παλιάτσοι, δίπλα στον Τζον Βίκερς το 1968, το Τροβατόρε, δίπλα στον Φράνκο Μπονισόλι, το 1975 και την Τόσκα, δίπλα στον Πλάθιντο Ντομίνγκο, το 1976.

Μια πολυτάλαντη τραγουδίστρια με όμορφη φωνή και εξαιρετική μουσικότητα, είναι επίσης τραγουδίστρια-ηθοποιός με μεγάλη ικανότητα.

Η Καμπάιβανσκα έχει λάβει τα ακόλουθα διεθνή βραβεία όπερας: Bellini (1965), Viotti d'Oro (1970), Puccini (1978), Illica (1979), Monteverdi (1980), το Βραβείο της Ακαδημίας «Medici» - Lorenzo il Magnifico, Φλωρεντία (1990), το Grand Prix «Μια ζωή αφιερωμένη στη μουσική», Βενετία (2000).[8]

Επί του παρόντος, η Καμπάιβανσκα είναι καθηγήτρια στην Accademia Musicale Chigiana, στη Σιένα της Ιταλίας. Έχει ένα Master Class για ερμηνευτές των έργων του Πουτσίνι, καθώς και master class στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Είναι επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής για πολλούς διακεκριμένους διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο.

Η Καμπάιβανσκα παρουσίασε μια συναισθηματική παράσταση της «Ave Maria» από την όπερα Οθέλος από τον Τζουζέπε Βέρντι για να ανοίξει την κηδεία για τον Λουτσιάνο Παβαρόττι στη Μόντενα της Ιταλίας στις 8 Σεπτεμβρίου 2007.

Η Καμπάιβανσκα πρόσθεσε πρόσφατα έναν άλλο ρόλο στο σημαντικό ρεπερτόριό της: την Comtesse στη Βασίλισσα των Μπαστουνιών του Τσαϊκόφσκι, σε μια σειρά πέντε παραστάσεων (31 Ιανουαρίου - 19 Φεβρουαρίου 2008) στο Καπιτώλιο της Τουλούζης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) SNAC. w60d53ht. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) AllMusic. mn0001486603.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 13  Δεκεμβρίου 2014.
  5. www.novinite.com/view_news.php?id=39618.
  6. last.fm. Kabaivanska Raina Kabaivanska.
  7. CONOR.SI. 105433699.
  8. Premio "Una vita nella musica", given by Associazione "Omaggio a Venezia" and "Gran Teatro La Fenice".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]