Πύλη:Ωκεανία/Επιλεγμένο λήμμα/07

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένας μπλέ αστερίας (Linckia laevigata), από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

Η Θάλασσα των Κοραλλίων (Coral Sea) βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Αυστραλίας και περιλαμβάνει πολλά ακατοίκητα νησιά τα οποία ανήκουν στην Αυστραλία. Στη Θάλασσα αυτή υπάρχει ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (great barrier reef) ο οποίος έχει ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ το 1981. Στην περιοχή διεξάγονται δημοφιλείς ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως το σερφ και οι καταδύσεις.

Η Θάλασσα των Κοραλλίων οριοθετείται στα ανατολικά από τον Ειρηνικό ωκεανό και τα νησιά Βανουάτου, της Νέας Καληδονίας και των νήσων του Σολομώντα. Στο Βορρά από το αρχιπέλαγος Λουισιάντε και την Παπούα Νέα Γουινέα, δυτικά από το στενό Τόρες και βόρεια από το ακρωτήριο Υόρκη. Στα νότια συναντά τη Θάλασσα της Τασμανίας. Τα ανατολικά μέρη της θάλασσας είναι επιρρεπή σε σεισμούς που δημιουργούν Τσουνάμι.

Στις 4-8 Μαΐου του 1942 στη Θάλασσα των Κοραλλίων έγινε μια από τις πιο ιστορικές ναυμαχίες του Β΄παγκοσμίου πολέμου ανάμεσα στο Αμερικανικό και Ιαπωνικό ναυτικό. (περισσότερα)