Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΟΥΝΕΣΚΟ)
Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών
ΣυντομογραφίαUNESCO
Ίδρυση16 Νοεμβρίου 1945, πριν 78 έτη (1945-11-16)
ΤύποςΕξειδικευμένος οργανισμός
ΈδραΠαρίσι
ΕπικεφαλήςΟντρέ Αζουλέ
Ιστότοποςwww.unesco.org

Η Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (συντομογραφία: UNESCO) αποτελεί σημαντικό εξειδικευμένο διεθνή οργανισμό του ΟΗΕ.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1945.

Στόχος του Οργανισμού αυτού είναι η παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία των λαών δια της εκπαίδευσης, των φυσικών και κοινωνικών επιστημών και του πολιτισμού. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια η UNESCO αποτελεί ένα διεθνές κέντρο επικοινωνίας αλλά και εργαστήριο ιδεών στη δημιουργία προτύπων στη συνομολόγηση διεθνών συνθηκών σε πλείστα αναδυόμενα προβλήματα όπως ηθικής τάξης, καθώς και τον σεβασμό και τις κοινές αξίες κάθε πολιτισμού των λαών. Ο σύγχρονος ρόλος του Οργανισμού αυτού κρίνεται πολύ σημαντικός ιδιαίτερα στην αναζήτηση παγκόσμιων οραμάτων για τον αμοιβαίο σεβασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη των λαών που υπαγορεύουν σχετικές συνθήκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με απώτερο στόχο την εξάλειψη της φτώχειας ή τουλάχιστον τον περιορισμό της.[1]

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η UNESCO έχει 193 κράτη-μέλη και 11 συνδεδεμένα μέλη, τα οποία είναι σχεδόν όλα κράτη-μέλη του ΟΗΕ.[2] Στις 12 Οκτωβρίου 2017 οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τον οργανισμό στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και από τότε έχουν το καθεστώς της χώρας-παρατηρητή.[3] Την ίδια απόφαση πήρε και το κράτος του Ισραήλ και αποχώρησε στις 31 Δεκεμβρίου 2018 κατηγορώντας την UNESCO για υιοθέτηση αντιισραηλινών θέσεων.[4]

Λειτουργεί ως παγκόσμιο κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών και διάδοσης προγραμμάτων με τα οποία και υποστηρίζει τα κράτη μέλη στις δικές τους αναγκαίες θεσμοθετήσεις σε κοινούς τομείς δράσης. Τούτο επιτυγχάνεται με τις εθνικές επιτροπές του κάθε κράτους που συνδέονται με τα κεντρικά γραφεία (Γραμματεία) στο Παρίσι. Οι Εθνικές Επιτροπές αποτελούν έτσι, ως περιφερειακά γραφεία, τους συνδέσμους μεταξύ των Χωρών-μελών και του Οργανισμού υποβοηθώντας τον μέσα σε διετή προγράμματα εργασίας.

Εθνικές Επιτροπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία της UNESCO

Οι Εθνικές Επιτροπές, ως εθνικοί φορείς συνεργασίας, απαρτίζονται από διανοούμενους, ακαδημαϊκούς και επιστήμονες που συμβάλουν στην εκπόνηση, εξέλιξη και υλοποίηση των προγραμμάτων του Οργανισμού καθώς και στη διάδοση του έργου του Οργανισμού στις Χώρες τους με διαλέξεις, δημοσιεύσεις, εκθέσεις κ.λ.π, ενώ ταυτόχρονα διαδραματίζουν συμβουλευτικό ρόλο στις Κυβερνήσεις των Χωρών τους επί θεμάτων που ανάγονται στον Οργανισμό. Όλα τα κράτη μέλη και τα συνδεδεμένα μέλη έχουν δημιουργήσει Εθνικές Επιτροπές UNESCO και πολλά από αυτά διαθέτουν μόνιμες αντιπροσωπείες με επικεφαλής πρεσβευτή.[2]

Η Ελλάδα ως ιδρυτικό μέλος της UNESCO διαθέτει Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία από το 1946.[5] Με τον νόμο 1971/1991 (ΦΕΚ Α΄ 173 στις 20 Νοεμβρίου 1991) για την «Κύρωση του Καταστατικού Χάρτη των Εθνικών Επιτροπών για την UNESCO και περί συστάσεως της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO» συστάθηκε και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, η οποία είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εξωτερικών.[6]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «UNESCO in brief - Mission and Mandate». UNESCO (στα Αγγλικά). 24 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019. 
  2. 2,0 2,1 «Countries». UNESCO (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019. 
  3. «The United States Withdraws From UNESCO» (στα αγγλικά). U.S. Department of State. https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2017/10/274748.htm. Ανακτήθηκε στις 2017-10-14. 
  4. Newsroom (29 Δεκεμβρίου 2017). «Το Ισραήλ ενημέρωσε και επίσημα την Unesco για την αποχώρησή του». CNN.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019. 
  5. «Η Ελλάδα στην Ουνέσκο - Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ουνέσκο». www.mfa.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019. 
  6. «Hellenic National Commission for UNESCO». Hellenic National Commission for UNESCO (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]