Καταδύσεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αθλήτριες σε συγχρονισμένη κατάδυση από πλατφόρμα 10 μέτρων.

Οι Καταδύσεις είναι το άθλημα του άλματος ή πτώσης στο νερό από μια πλατφόρμα ή από αναπηδητήριο (τραμπολίνο). Η κατάδυση είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο άθλημα του υγρού στίβου, το οποίο υπάγεται στην FINA και είναι μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων. Επιπλέον, οι αδόμητες και οι μη-ανταγωνιστικές καταδύσεις είναι δημοφιλές χόμπι αναψυχής στο ευρύ κοινό.

Ως άθλημα, οι καταδύσεις είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ολυμπιακά αθλήματα για τους θεατές. Οι αθλητές έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τους γυμναστές και τους χορευτές, όπως δύναμη, ευελιξία και κιναισθητική κρίση. Κάποιοι επαγγελματίες καταδύτες ήταν αρχικά γυμναστές ή χορευτές, καθώς και τα δύο αθλήματα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τις καταδύσεις.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άθλημα των καταδύσεων εντάχθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1904, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχαν και γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912.[1] Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 προστέθηκαν και οι συγχρονισμένες καταδύσεις.

Αγωνίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες περιλαμβάνονται τα παρακάτω αγωνίσματα:[2]

  • Πρόγραμμα καταδύσεων από πλατφόρμα 10μ. για άνδρες και γυναίκες.
  • Πρόγραμμα καταδύσεων από αναπηδητήριο 3μ. για άνδρες και γυναίκες.
  • Συγχρονισμένες καταδύσεις από πλατφόρμα 10μ. για άνδρες και γυναίκες,
  • Συγχρονισμένες καταδύσεις από αναπηδητήριο 3μ. για άνδρες και γυναίκες.

Στις άλλες διοργανώσεις, περιλαμβάνονται επίσης και οι καταδύσεις από αναπηδητήριο 1μ. για άνδρες και γυναίκες.

Βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατάδυση περιλαμβάνει το βηματισμό και το άλμα (ή το άλμα από στάση), την πτήση, την εκτέλεση και την είσοδο στο νερό. Οι αθλητές βαθμολογούνται από ομάδα 5 ή 7 κριτών (ανάλογα με το επίπεδο των αγώνων), με βαθμούς από 0 έως 10. Στο σύνολο των 5 κριτών, αφαιρείται η υψηλότερη και η χαμηλότερη βαθμολογία, ενώ στο σύνολο των 7 κριτών αφαιρούνται οι δύο υψηλότερες και οι δύο χαμηλότερες βαθμολογίες. Οι 3 εναπομείναντες βαθμοί, προστίθενται και το σύνολό τους πολλαπλασιάζεται με το βαθμό δυσκολίας της εκάστοτε κατάδυσης, για να βγει το τελικό αποτέλεσμα. Όποιος αθλητής συγκεντρώσει, μετά από όλες τις προσπάθειες, την υψηλότερη συνολική βαθμολογία, είναι ο νικητής της διοργάνωσης. Αν συμβεί 2 αθλητές να συγκεντρώσουν την ίδια τελική βαθμολογία, τότε θεωρούνται ισόπαλοι.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «KOE - Καταδύσεις». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2013. 
  2. ΔΟΕ - Αθλήματα Καταδύσεων
  3. «Βαθμολογία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2013.