Ναός του Βάκχου στο Μπάαλμπεκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναός του Βάκχου στο Μπάαλμπεκ
Χάρτης
ΕίδοςΡωμαϊκός ναός[1], αρχαία ρωμαϊκή κατασκευή, ναός[2], αρχαιολογική θέση και ερείπια
Αρχιτεκτονικήκλασική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες34°0′22″N 36°12′14″E
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο της Μπεκάα[3]
ΧώραΛίβανος[4]
Commons page Πολυμέσα
Εξωτερική άποψη του ναού

Ο Ναός του Βάκχου (Διονύσου) είναι ένας ελληνορωμαϊκός ναός στο Μπάαλμπεκ του Λιβάνου.[5] Θεωρείται ένας εξαιρετικός αρχαιολογικός και καλλιτεχνικός χώρος της ελληνορωμαϊκής αρχιτεκτονικής και, από το 1984, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. [5]Ο Ναός του Βάκχου είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους και μεγαλοπρεπείς ελληνορωμαϊκούς ναούς. Η ηλικία του δεν είναι εξακριβωμένη, όμως υπολογίζεται από τη λεπτή του διακόσμηση ότι μπορεί να χρονολογηθεί στον 2ο αιώνα μ.Χ.

Ο ναός έχει μήκος 66 μέτρα, πλάτος 35 μέτρα και 31 μέτρα ύψος, διαστάσεις που τον καθιστούν λίγο μικρότερο από τον γειτονικό Ναό του Δία.[6] Το βάθρο πάνω στο οποίο βρίσκεται ο ναός έχει χτιστεί στον άξονα Ανατολής-Δύσης. Ο περιμετρικός τοίχος κοσμείται από μια κιονοστοιχία σαράντα δύο κιόνων ιωνικού ρυθμού, από τους οποίους οι δεκαεννέα παραμένουν όρθιοι.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανέγερση του ναού ανατέθηκε πιθανώς από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Αντωνίνο τον Ευσεβή (βασ. 138-161 μ.Χ.). Καμία πληροφορία, ωστόσο, δεν καταγράφηκε για την περιοχή μέχρι τον 4ο αιώνα, οπότε ο ναός πιθανότατα θα είχε κλείσει λόγω της δίωξης των παγανιστών στην ύστερη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μετά το κλείσιμό του φαίνεται να θάφτηκε από τα ερείπια των υπόλοιπων μνημείων της περιοχής.

Την περίοδο 1898-1903 μια γερμανική αποστολή ξεκίνησε ανασκαφικές εργασίες στο σημείο του ναού, καθώς και εργασίες αναστήλωσης. Το 1920, ύστερα από τη σύσταση του κράτους του Μεγάλου Λιβάνου, την ευθύνη της προστασίας και αναστήλωσης του μνημείου ανέλαβε η λιβανική κυβέρνηση.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, λόγω του Εμφυλίου Πολέμου, η περιοχή πέρασε στον έλεγχο των Παλαιστινίων, της Χεζμπολάχ και των συριακών δυνάμεων.[7] Το 1984 ο ναός και η ευρύτερη περιοχή των ελληνορωμαϊκών μνημείων του Μπάαλμπεκ χαρακτηρίστηκαν ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης του ναού ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1990, μετά το τέλος του πολέμου.[5]

Η είσοδος του Ναού του Βάκχου τη δεκαετία του 1870.

Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από αρχαιολογικές ανασκαφές και έρευνες στο Ναό του Βάκχου και σε ολόκληρο το μνημειακό συγκρότημα της περιοχής.[8] Η τελευταία διερευνάται και αξιολογείται συνεχώς, όπως για παράδειγμα με την τεκμηρίωση αναγλύφων και γλυπτών, την αρχαιολογική έρευνα στην πανίδα των ερειπίων, την αστική ανάπτυξη και τη σχέση της με το Μπάαλμπεκ. Όλες οι τρέχουσες έρευνες για τον Βάκχο και το Μπάαλμπεκ από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο βρίσκονται στην ιστοσελίδα του οργανισμού.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 17465. Ανακτήθηκε στις 23  Αυγούστου 2018.
  2. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 17465. Ανακτήθηκε στις 22  Φεβρουαρίου 2024.
  3. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 17465. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  4. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 17465. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2018.
  5. 5,0 5,1 5,2 UNESCO World Heritage Site
  6. Sear, σελ. 247.
  7. Britannica Baalbeck
  8. «German Archaeological Institute». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2019. 
  9. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2019.