Μεταποσειδώνιο αντικείμενο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Μεταποσειδώνεια ή υπερποσειδώνεια ονομάζονται τα αντικείμενα που βρίσκονται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα. Χωρίζονται στα αντικείμενα της Ζώνης του Κάιπερ, τα Αντικείμενα Διασκορπισμένου Δίσκου και στο Νέφος του Όορτ.

Το πρώτο που ανακαλύφθηκε ήταν ο Πλούτωνας το 1930, ενώ το επόμενο ήταν το (15760) 1992 QB1, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1992. Μεσολάβησε η ανακάλυψη του δορυφόρου του Πλούτωνα, Χάροντα, το 1978. Έως τώρα έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 1000 αντικείμενα με διαφορετικά μεγέθη, τροχιές και σύσταση. Τα υπερποσειδώνεια σώματα έχουν συντονισθεί βαρυτικά με τον πλανήτη Ποσειδώνα, που τα επηρεάζει σημαντικά με την βαρύτητά του. Τα υπερποσειδώνεια σώματα μένουν στις συντονισμένες τροχιές διότι είναι ευσταθείς τροχιές και έτσι δεν επηρεάζονται πολύ για να αλλάξουν τροχιά. Οι πλέον ευσταθείς συντονισμοί είναι 1/2, 2/3 (Πλούτων) και 2/5. Το μεγαλύτερο υπερποσειδώνειο σώμα είναι η Έρις με διάμετρο 2500 χιλιόμετρα. Άλλα μεγάλα μεταποσειδώνια αντικείμενα είναι ο Μακεμάκε, η Χαουμέια και η Σέντνα.

Μεγαλύτερα Μεταποσειδώνια αντικείμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μεγαλύτερα Μεταποσειδώνεια αντικείμενα.

Τα μεγαλύτερα Μεταποσειδώνεια αντικείμενα είναι: ο Πλούτωνας, η Χαουμέια, η Έριδα, ο Μακεμάκε, ο 50000 Κουάοαρ, ο 90482 Όρκος και η Σέντνα. Ο Πλούτωνας, η Χαουμέια, ο Μακεμάκε, ο 50000 Κουάοαρ και ο 90482 Όρκος είναι πλανήτες νάνοι.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]