Λιμπρεβίλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λιμπρβίλ)

Συντεταγμένες: 0°23′24″N 9°27′16″E / 0.3901°N 9.4544°E / 0.3901; 9.4544

Λιμπρεβίλ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Λιμπρεβίλ
0°23′24″N 9°27′16″E
ΧώραΓκαμπόν Γκαμπόν
Διοικητική υπαγωγήLibreville
Ίδρυση1849
 • ΔήμαρχοςΖαν-Φρανσουά Ντουτούμ Εμάν
Πληθυσμός578.156
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λιμπρεβίλ (αγγλικά: Libreville, με πληθυσμό 541.000 -αστική περιοχή, ενώ η πόλη αριθμεί 467.000- σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2002) [1] είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Γκαμπόν. Αποτελεί λιμάνι στον ποταμό Κόμο, κοντά στον Κόλπο της Γουινέας και εμπορικό κέντρο για τη μεταφορά ξυλείας. Η πόλη έχει μεταξύ άλλων διεθνές αεροδρόμιο, πανεπιστήμιο και νοσοκομείο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή όπου βρίσκεται η Λιμπρεβίλ κατοικήθηκε από τη φυλή των Μπονγκουέ (Mpongwé- προφορά: Εμπονγκουέ) πολύ πριν κατακτηθεί από τους Γάλλους το 1839. Το 1846 το βραζιλιάνικο πλοίο L'Elizia, που μετέφερε σκλάβους προς πώληση, πιάστηκε από το γαλλικό ναυτικό κοντά στο Λοάνγκο. Οι δούλοι απελευθερώθηκαν και ίδρυσαν τη Λιμπρεβίλ (στα γαλλικά σημαίνει: «Ελεύθερη Πόλη», σε αντιστοιχία με τη Φρίταουν της Σιέρα Λεόνε) , το 1848. Η πόλη ήταν το σημαντικότερο λιμάνι στη Γαλλική Ισημερινή Αφρική την περίοδο από το 1934 ως το 1946 και το 1940 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Μάχη της Γκαμπόν. Η πόλη αναπτύχθηκε αρχικά με αργούς ρυθμούς (το πρώτο υποκατάστημα τράπεζας άνοιξε το 1930) και είχε 31.000 κατοίκους όταν η Γκαμπόν έγινε ανεξάρτητη, το 1960. Σήμερα περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού της χώρας ζουν στην πρωτεύουσα.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το βορρά ως το νότο, οι σημαντικότερες περιοχές της πόλης είναι η περιοχή Μπατερί 4 (Batterie IV), η Καρτιέ Λουί (Quartier Louis), γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή, η Μον-Μπουέ (Mont-Bouët) και η Νομπακελέ (Nombakélé), η Γκλας (Glass, ο πρώτος ευρωπαϊκός οικισμός στην Γκαμπόν), η Ολουμί (βιομηχανική περιοχή) και η Λαλαλά. Το λιμάνι και ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης στη γραμμή του Διαγκαμπονέζικου Σιδηροδρόμου βρίσκονται στην Οβέντο (Owendo) στα νότια της κυρίως περιοχής. Πιο εσωτερικά βρίσκονται οι φτωχές περιοχές.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αεροπορικές συγκοινωνίες εξυπηρετούνται από το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο στην Γκαμπόν. Βρίσκεται γύρω στα 11 χλμ. βόρεια της πόλης.

Πολιτισμός και εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αμερικανική πρεσβεία στη Λιμπρεβίλ

Στα αξιοθέατα της πόλης συμπεριλαμβάνονται το Εθνικό Μουσείο Τεχνών και Παραδόσεων, το Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο, ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Μαρίας, ο ναός του Αγίου Μιχαήλ (κατασκευασμένος από ξύλο) στο Νκέμπο και πολλά άλλα. Η κύρια αγορά βρίσκεται στη Μον-Μπουέ. Στη Λιμπρεβίλ εδρεύουν βιβλιοθήκη, ερευνητικά ινστιτούτα, σχολή δημόσιας διοίκησης, νομική σχολή και το πανεπιστήμιο Ομάρ Μπόνγκο, το οποίο ιδρύθηκε το 1970. Κοντά στον ποταμό Κόμο βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Πονγκαρά, που καλύπτει έκταση 929 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πίσω από το ακρωτήρι Εστεριάς (Cap Esterias) βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Ακαντά, όπου φωλιάζουν σμήνη μεταναστευτικών πτηνών.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη είναι κέντρο της βιομηχανίας οικοδομών, ζυθοποιίας και επεξεργασίας ξυλείας. Στα προϊόντα που εξάγονται από την Λιμπρεβίλ πρωταρχικό ρόλο κατέχει η ξυλεία[2], το καουτσούκ και το κακάο από το κύριο λιμάνι της πόλης, ενώ δευτερεύων λιμένας είναι το Οβεντό (Owendo).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Χάτσινσον Αρχειοθετήθηκε 2008-05-11 στο Wayback Machine. λήμμα για την πόλη, ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2009.
  2. «The Living Africa». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]