Κύπελλο Κύπρου (ποδόσφαιρο ανδρών)
Διοργανωτής | Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου |
---|---|
Ίδρυση | 1934 |
Πρώτη περίοδος | Κύπελλο Κύπρου ποδοσφαίρου ανδρών 1934-35 |
Χώρα | Κύπρος |
Αριθμός ομάδων | 30 |
Προκρίνει σε | ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ |
Τρέχων κάτοχος | Παφος FC (1 τίτλος) (2023-24) |
Περισ. κατακτήσεις | ΑΠΟΕΛ (21 τίτλοι) |
Τηλεοπτική κάλυψη | CytaVision Cablenet Alpha Κύπρου |
Ιστοσελίδα | cfacup.com.cy |
2024-25 | |
Πολυμέσα σχετικά με τη διοργάνωση | |
Το Κύπελλο Κύπρου, γνωστό και ως Κύπελλο Coca-Cola για εμπορικούς λόγους, αποτελεί ποδοσφαιρική διοργάνωση της Κύπρου. Διοργανώνεται από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ). Στη διοργάνωση συμμετέχουν οι ομάδες των πρωταθλημάτων της Α΄ κατηγορίας και της Β΄ κατηγορίας. Παλαιότερα στη διοργάνωση συμμετείχαν και οι ομάδες της Γ΄ κατηγορίας και της Δ΄ κατηγορίας. Πολυνίκης του θεσμού είναι ο ΑΠΟΕΛ με 21 κατακτήσεις.
Ιστορικά στοιχεία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Κύπελλο Κύπρου ξεκίνησε το 1934 όταν είχε ιδρυθεί η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ). Ήταν η πρώτη διοργάνωση που διεξήγαγε η ΚΟΠ αφού το Κύπελλο Κύπρου 1934-35 προηγήθηκε της διεξαγωγής του πρωταθλήματος Α΄ κατηγορίας 1934-35.[1] Από το 1934 το κύπελλο διεξάγεται συνεχώς με μοναδικές εξαιρέσεις:
- Το διάστημα 1941 έως 1944 όταν δεν διεξήχθη κύπελλο (και πρωτάθλημα) λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί Κύπριοι κατετάγησαν εθελοντικά στον ελληνικό και αγγλικό στρατό, ενώ σχηματίστηκε και κυπριακό σύνταγμα. Τα πλείστα σωματεία ανέλαβαν εθνικό έργο συγκεντρώνοντας χρήματα και ρουχισμό τα οποία αποστέλλονταν στην Ελλάδα προς αρωγής του ελληνικού λαού και στρατού. Επιπλέον, πολλοί Έλληνες πρόσφυγες κατέφυγαν στην Κύπρου. Λόγω των πολεμικών συνθηκών που επικρατούσαν η ΚΟΠ αποφάσισε να διακόψει όλες τις διοργανώσεις της.[2][3][4]
- Τις περιόδους 1955-58 και 1959-61 όταν το κύπελλο δεν διεξήχθη λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Κύπρο ως αποτέλεσμα του αγώνα της ΕΟΚΑ. Διεξήχθη ενδιάμεσα την περίοδο 1958-59. Την περίοδο αυτή η ΚΟΠ ακύρωσε τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος λόγω της κατάστασης στην Κύπρο. Όταν τελείωσαν οι εχθροπραξίες και όλα έδειχναν ότι η Κύπρος θα αποκτούσε την ανεξαρτησία της, αποφάσισε να ενεργοποιήσει τις ομάδες που ήταν αδρανείς για αρκετούς μήνες αποφάσισε να προκηρύξει ειδικό κύπελλο με την ονομασία Κύπελλο Ανεξαρτησίας. Η διοργάνωση θεωρήθηκε επίσημη και η νικήτρια της περιλαμβάνεται στη λίστα των κυπελλούχων Κύπρου.[2][5][6]
Επιπλέον, την περίοδο 2019-20 το κύπελλο διακόπηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στην Κύπρο το 2020.[7][8]
Από την περίοδο 1961-62 αθλοθέτης του θεσμού έγινε η εταιρεία Αδελφοί Λανίτη Λτδ (Coca-Cola Κύπρου). Η αθλοθέτηση του Κυπέλλου Coca-Cola συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Την περίοδο 1998-99 μετονομάζεται επίσημα σε Κύπελλο Coca-Cola.[9][2][10][11]
Συμμετέχουσες ομάδες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο κύπελλο Κύπρου αρχικά συμμετείχαν μόνο οι ομάδες της Α΄ κατηγορίας. Η Β΄ κατηγορία είχε δημιουργηθεί παράλληλα με την Α΄ κατηγορία αλλά η διεξαγωγή της ήταν ανεπίσημη, αφού σε αυτήν συμμετείχαν οι αναπληρωματικές ομάδες των ομάδων Β΄ κατηγορίας και κάποιες άλλες ομάδες.
Από την περίοδο 1952-53 οι ομάδες του πρωταθλήματος Β΄ κατηγορίας συμμετέχουν στο Κύπελλο Κύπρου, με μοναδική εξαίρεση την περίοδο 1963-64. Σε μερικές διοργανώσεις των δεκαετιών ΄60 και ΄70 συμμετείχαν μόνο οι πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος (ή μόνο η πρωταθλήτρια). Από την περίοδο 1975-76 συμμετέχουν όλες οι ομάδες της Β΄ κατηγορίας στο κύπελλο Κύπρου. Η μεγαλύτερη επιτυχία ομάδων του πρωταθλήματος Β΄ κατηγορίας στο θεσμό του κυπέλλου είναι η συμμετοχή στην ημιτελική φάση σε τέσσερις περιπτώσεις (Νέα Σαλαμίνα 1953-54, Ορφέας Λευκωσίας 1983-84, ΠΑΕΕΚ 1984-85, ΑΕΠ 2005-06).
Από την περίοδο 1971-72 έως και την περίοδο 2007-08 στο Κύπελλο Κύπρου συμμετείχαν και οι ομάδες του πρωταθλήματος Γ΄ κατηγορίας. Από την περίοδο 2008-09 οι ομάδες του πρωταθλήματος Γ΄ κατηγορίας δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο Κύπρου, μπορούν όμως να συμμετέχουν (προαιρετικά) στο Κύπελλο Γ΄ κατηγορίας και Επίλεκτης κατηγορίας ΣΤΟΚ (παλαιότερη ονομασία: Κύπελλο Κύπρου Γ΄ – Δ΄ κατηγορίας). Η καλύτερη πορεία ομάδας του πρωταθλήματος Γ΄ κατηγορίας στο κύπελλο Κύπρου ήταν η πορεία του Χαλκάνορα την περίοδο 1987-88 όταν έφτασε μέχρι τα προημιτελικά.
Οι ομάδες του πρωταθλήματος Δ΄ κατηγορίας συμμετείχαν στο Κύπελλο Κύπρου από την περίοδο 1986-87 έως και την περίοδο 2007-08. Από την περίοδο 2008-09 οι ομάδες του πρωταθλήματος Δ΄ κατηγορίας δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο Κύπρου, μπορούσαν όμως να συμμετάσχουν (προαιρετικά) στο Κύπελλο Κύπρου Γ΄ – Δ΄ κατηγορίας.
Δομή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η δομή του κυπέλλου έχει διαφοροποιηθεί στην πορεία των ετών.
- Από την περίοδο 1934-35 έως και την περίοδο 1983-84 το κύπελλο διεξαγόταν με το σύστημα νοκ-άουτ όπου οι αγώνες ήταν μονοί και διεξάγονταν στην έδρα της ομάδας που είχε κληρωθεί ως γηπεδούχος. Σε περίπτωση ισοπαλίας διεξαγόταν επαναληπτικός στην έδρα της άλλης ομάδας. Εξαίρεση αποτελούν οι περίοδοι 1958-59 και 1973-74 όπου οι αγώνες ήταν διπλοί, ένας στην έδρα κάθε ομάδας.
- Από την περίοδο 1984-85 έως την περίοδο 2001-02 το κύπελλο διεξαγόταν με το σύστημα νοκ-άουτ όπου οι αγώνες των προκριματικών φάσεων ήταν μονοί ενώ από τον Α΄ γύρο και μετά οι αγώνες ήταν διπλοί, ένας στην έδρα κάθε ομάδας.
- Από την περίοδο 2002-03 έως και την περίοδο 2005-06 το κύπελλο διεξαγόταν με το σύστημα νοκ-άουτ όπου οι αγώνες των προκριματικών φάσεων ήταν μονοί ενώ από τον Α΄ γύρο και μετά οι αγώνες ήταν διπλοί, ένας στην έδρα κάθε ομάδας. Εξαίρεση αποτελούσε η φάση των 16 ομάδων όπου οι ομάδες χωρίζονταν σε 4 ομίλους των τεσσάρων ομάδων έκαστος. Οι ομάδες κάθε ομίλου αναμετρήθηκαν αναμεταξύ τους από δύο φορές, μία εντός και μία εκτός έδρας. Οι δύο ομάδες που συγκέντρωσαν τους περισσότερους βαθμούς σε κάθε όμιλο προκρίθηκαν στην προημιτελική φάση.
- Την περίοδο 2006-07 και την περίοδο 2007-08 το κύπελλο διεξαγόταν με το σύστημα νοκ-άουτ όπου οι αγώνες των προκριματικών φάσεων ήταν μονοί ενώ από τον Α΄ γύρο και μετά οι αγώνες ήταν διπλοί, ένας στην έδρα κάθε ομάδας. Εξαίρεση αποτελούσε η προημιτελική φάση όπου οι 8 ομάδες χωρίζονταν σε 2 ομίλους των τεσσάρων ομάδων έκαστος. Οι ομάδες κάθε ομίλου αναμετρήθηκαν αναμεταξύ τους από δύο φορές, μία εντός και μία εκτός έδρας. Οι δύο ομάδες που συγκέντρωσαν τους περισσότερους βαθμούς σε κάθε όμιλο προκρίθηκαν στην ημιτελική φάση.
- Από την περίοδο 2008-09 έως την περίοδο 2010-11 το κύπελλο διεξαγόταν με το σύστημα νοκ-άουτ όπου όλοι οι αγώνες ήταν διπλοί, ένας στην έδρα κάθε ομάδας. Εξαίρεση αποτελούσε ο τελικός που ήταν μονός. Από την περίοδο 2011-12 το κύπελλο διεξάγεται με το σύστημα νοκ-άουτ όπου οι αγώνες της προκριματικής φάσης είναι μονοί ενώ στις επόμενες φάσεις οι αγώνες είναι διπλοί, ένας στην έδρα κάθε ομάδας. Ο τελικός είναι μονός.
Ευρωπαϊκές συμμετοχές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Από την περίοδο 1962-63 ο κυπελλούχος Κύπρου εξασφάλιζε συμμετοχή σε μία διοργάνωση της UEFA. Αρχικά συμμετείχε στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.[12][13] Σε περίπτωση που ο κυπελλούχος Κύπρου ήταν παράλληλα και πρωταθλητής Κύπρου (οπόταν είχε εξασφαλίσει συμμετοχή στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ), στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης συμμετείχε ο φιναλίστ του κυπέλλου.[12][13] Το 1999 το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης καταργήθηκε. Ο κυπελλούχος Κύπρου συμμετείχε πλέον στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και την περίοδο 2009-2022 στο Γιουρόπα Λιγκ.[14][15][16][17][18] Από το 2023 θα συμμετέχει στο Γιουρόπα Κόνφερνσε Λιγκ.
Σε όλες τις περιόδους ο Κυπελλούχος Κύπρου εξασφάλιζε την καλύτερη θέση που δικαιούται η Κύπρος στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λιγκ (έως το 2020) και από το 2021 στο ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ (ο κυπελλούχος Κύπρου μπορεί να ξεκινήσει σε μεταγενέστερο προκριματικό γύρο, αν η Κύπρος το δικαιούται με βάση τη θέση της, σε σχέση με τις άλλες ομάδες που εξασφαλίζουν συμμετοχή στην ίδια διοργάνωση μέσω πρωταθλήματος). Παλαιότερα, αν ο κυπελλούχος Κύπρου ήταν παράλληλα και πρωταθλητής Κύπρου (οπόταν είχε εξασφαλίσει συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ), στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λιγκ συμμετείχε ο φιναλίστ του κυπέλλου. Από το 2015, μετά από απόφαση της UEFA, αν ο κυπελλούχος Κύπρου είναι παράλληλα και πρωταθλητής Κύπρου, τότε η θέση που δικαιούται ο κυπελλούχος Κύπρου στο Γιουρόπα Λιγκ ή στο Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ δίνεται στη δεύτερη (ή στην τρίτη αν η δεύτερη ομάδα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ[19]) ομάδα του πρωταθλήματος Α΄ κατηγορίας, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ευρωπαϊκή συμμετοχή στη διοργάνωση και η ομάδα που τερματίζει στην τέταρτη θέση (ή στην πέμπτη θέση[20][19]).[21][22][19]
Έδρα τελικού
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο τελικός του κυπέλλου έχει διεξαχθεί σε 6 διαφορετικά στάδια. Από την περίοδο 1934-35 έως και την περίοδο 1974-75 ο τελικός διεξαγόταν στη Λευκωσία, στο παλιό ΓΣΠ, ανεξαρτήτως αν το στάδιο αυτό αποτελούσε έδρα μόνο μίας εκ των δύο φιναλίστ. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η περίοδο 1970-71 όπου χρειάστηκε επαναληπτικός αγώνας αφού ο πρώτος τελικός μεταξύ Ομόνοιας Λευκωσίας και Ανόρθωσης Αμμοχώστου, που είχε διεξαχθεί στο παλιό ΓΣΠ (που ήταν και η έδρα της Ομόνοιας), τελείωσε ισόπαλος. Ο επαναληπτικός έγινε στην έδρα της Ανόρθωσης στην Αμμόχωστο, το στάδιο ΓΣΕ. Η επιλογή του παλιού ΓΣΠ ως η έδρα του τελικού οφειλόταν κυρίως στη δυνατότητα του σταδίου να φιλοξενεί περισσότερους φιλάθλους σε σχέση με τα υπόλοιπα στάδια της Κύπρου.[23] Την περίοδο 1937-38 η ΑΕΛ Λεμεσού είχε γίνει η πρώτη ομάδα εκτός Λευκωσίας που συμμετείχε σε τελικό κυπέλλου. Αντίπαλος ήταν ο Τραστ Λευκωσίας και η έδρα του τελικού ήταν το παλιό ΓΣΠ, το οποίο ήταν και έδρα του Τραστ. Νικητής αναδείχθηκε ο Τραστ. Την επόμενη περίοδο στον τελικό συμμετείχαν η ΑΕΛ Λεμεσού και ο ΑΠΟΕΛ. Παρόλο που ο τελικός είχε οριστεί να διεξαχθεί στο παλιό ΓΣΠ (έδρα του ΑΠΟΕΛ) η ΑΕΛ αντέδρασε και ζήτησε όπως ο τελικός διεξαχθεί στη Λεμεσό, στο στάδιο ΓΣΟ, που ήταν η δική της έδρα. Πραγματοποιήθηκε κλήρωση μεταξύ των δύο σταδίων με το παλιό ΓΣΠ να κληρώνεται ως η έδρα του τελικού.[24][25][26][27]
Το 1975 ολοκληρώθηκε το Τσίρειο Στάδιο και έτσι ο τελικός της περιόδου 1975-76 έγινε στο στάδιο αυτό. Οι επόμενοι 2 τελικοί έγιναν στο παλιό ΓΣΠ. Ο τελικός ήταν περιόδου 1977-78 ήταν ο τελευταίος που έγινε στο παλιό ΓΣΠ. Ο τελικός της περιόδου 1978-79 έγινε στο νεόκτιστο Μακάρειο Στάδιο στη Λευκωσία.[23]
Από το 1981, όταν η Κύπρος διέθετε πλέον κατάλληλα στάδια για διεξαγωγή τέτοιων αγώνων, η ουδετερότητα της έδρας του τελικού ήταν πάντα το ζητούμενο, δηλαδή αν οι ομάδες προέρχονταν από διαφορετική πόλη ο τελικός να διεξάγεται σε τρίτη πόλη. Αρχικά υπήρχαν στάδια μόνο σε Λευκωσία (Μακάρειο) και Λεμεσό (Τσίρειο). Μέχρι το 1989 που εγκαινιάστηκε το νέο ΓΣΖ στη Λάρνακα, όταν αντιμέτωπες στον τελικό ήταν ομάδες από Λευκωσία και Λεμεσό η έδρα του τελικού καθοριζόταν μετά από κλήρωση.[23] Αυτό χρειάστηκε σε τρεις περιπτώσεις (1981-82 Ομόνοια-Απόλλων, 1985-86 Απόλλων-ΑΠΟΕΛ, 1987-88 Ομόνοια-ΑΕΛ) με το Τσίρειο Στάδιο να κληρώνεται και στις 3.[23][26] Βάσει της προκήρυξης αν ο τελικός τελείωνε ισόπαλος, διεξαγόταν επαναληπτικός στην έδρα της άλλης ομάδας. Αυτό έγινε την περίοδο 1981-82 που ο πρώτος τελικός έγινε στο Τσίρειο, τελείωσε ισόπαλος και ο επαναληπτικός διεξήχθη στο Μακάρειο. Το 1989 διαθέσιμο για τελικό ήταν και το νέο ΓΣΖ το οποίο φιλοξένησε για πρώτη φορά τελικό την περίοδο 1992-93.[23]
Το 1999 ολοκληρώθηκε το νέο ΓΣΠ, το οποίο φιλοξένησε τον τελικό της περιόδου 1999-2000 μεταξύ Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ. Το νέο ΓΣΠ ήταν και είναι η κοινή έδρα των δύο αυτών ομάδων. Λόγω της μεγάλης χωρητικότητας και των σύγχρονων εγκαταστάσεων του, το νέο ΓΣΠ αποτελεί την πρώτη επιλογή για τελικούς κυπέλλου, αν και δεν αποτελεί ουδέτερη έδρα αφού είναι συχνή η παρουσία ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας στον τελικό.[23] Σε περίπτωση που η αντίπαλος ομάδα (με έδρα εκτός Λευκωσίας) έφερνε αντιρρήσεις, διεξαγόταν κλήρωση μεταξύ των εδρών των δύο ομάδων.[23] Αυτό έγινε πρώτη φορά την περίοδο 2005-06 (τελικός ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ Λάρνακας) με το νέο ΓΣΖ να κερδίζει.[26] Την περίοδο 2015-16 (τελικός Απόλλων-Ομόνοια) έγινε κλήρωση μεταξύ Τσιρείου και νέου ΓΣΠ με το πρώτο να κερδίζει.[28]
Σε κάποιες περιπτώσεις η αντίπαλος ομάδα συναινούσε στη διεξαγωγή του τελικού στο νέο ΓΣΠ έστω και αν ήταν η έδρα της αντιπάλου της. Αυτό έγινε σε πέντε τελικούς. Πρώτη φορά ήταν την περίοδο 2004-05 όταν ο Διγενής (με έδρα το Μακάρειο της Λευκωσίας) αποδέχθηκε όπως ο τελικός με αντίπαλο την Ομόνοια διεξαχθεί στο νέο ΓΣΠ, έδρα της αντιπάλου του. Την περίοδο 2006-07 η Ανόρθωση αποδέχθηκε να γίνει ο τελικός με αντίπαλο την Ομόνοια στο νέο ΓΣΠ. Το ίδιο έπραξε και την περίοδο 2007-08 με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ. Την περίοδο 2011-12 η ΑΕΛ αποδέχθηκε όπως ο τελικός με αντίπαλο την Ομόνοια διεξαχθεί στο νέο ΓΣΠ, όπως και ο Ερμής την περίοδο 2013-14 με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ.[23][29]
Από την περίοδο 2016-17 η ΚΟΠ αποφάσισε όπως το τελικός κυπέλλου να διεξάγεται στο νέο ΓΣΠ ανεξαρτήτως των συμμετεχόντων ομάδων, συμπεριλαμβάνοντας την απόφαση αυτή στις προκηρύξεις της διοργάνωσης.[30][31][32][33][34]
Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τα στάδια που διεξήχθησαν οι τελικοί του κυπέλλου Κύπρου από την περίοδο 1934-35 έως και την περίοδο 2021-22, τον αριθμό των τελικών που διεξήχθησαν σε κάθε στάδιο και τις περιόδους των τελικών σε κάθε στάδιο. Παρόλο που οι διοργανώσεις του κυπέλλου Κύπρου είναι συνολικά 80, οι τελικοί που διεξήχθησαν είναι 84 αφού σε 5 περιπτώσεις ο τελικός τελείωσε ισόπαλος και χρειάστηκε επαναληπτικός αγώνας ενώ την περίοδο 2019-20 η διοργάνωση διακόπηκε και δεν έγινε τελικός. Στις 5 περιπτώσεις που χρειάστηκε επαναληπτικός, ο αγώνας μπορούσε να διεξαχθεί είτε στο ίδιο στάδιο είτε στην έδρα της άλλης ομάδας, εφόσον ο πρώτος τελικός διεξήχθη στην έδρα μίας εκ των δύο αντιπάλων.
Στάδιο | Αριθμός τελικών | Περίοδοι |
---|---|---|
Παλιό ΓΣΠ | 37 | 1934-35 (2 τελικοί), 1935-36, 1936-37, 1937-38 1938-39, 1939-40, 1940-41, 1944-45, 1945-46, 1946-47, 1947-48, 1948-49, 1949-50, 1950-51, 1951-52, 1952-53, 1953-54, 1954-55, 1958-59, 1961-62, 1962-63 (2 τελικοί), 1963-64, 1964-65, 1965-66, 1966-67, 1967-68, 1968-69, 1969-70, 1970-71, 1971-72, 1972-73, 1973-74, 1974-75, 1976-77, 1977-78 |
Τσίρειο | 18 | 1975-76, 1980-81 (2 τελικοί), 1981-82, 1982-83, 1983-84, 1985-86, 1986-87, 1987-88, 1988-89, 1989-90, 1991-92, 1993-94, 1994-95, 1995-96, 1998-99, 2012-13, 2015-16 |
Νέο ΓΣΠ | 16 | 1999-00, 2000-01, 2001-02, 2002-03, 2003-04, 2004-05, 2006-07, 2007-08, 2008-09, 2011-12, 2013-14, 2016-17, 2017-18, 2018-19, 2020-21, 2021-22, 2023-24 |
Μακάρειο | 7 | 1978-79, 1979-80, 1981-82 (επαναληπτικός), 1984-85, 1990-91, 1996-97, 1997-98 |
Νέο ΓΣΖ | 5 | 1992-93, 2005-06, 2009-10, 2010-11, 2014-15 |
ΓΣΕ | 1 | 1970-71 (επαναληπτικός) |
Οι τελικοί του Κυπέλλου Κύπρου
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι ομάδες που συμμετείχαν στον τελικό της διοργάνωσης κάθε περίοδο.[35][36][37]
Κατακτήσεις ανά ομάδα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τις συνολικές κατακτήσεις κυπέλλου Κύπρου ανά ομάδα.[37]
Ομάδα | Κυπελλούχος | Φιναλίστ | Χρονιές κατάκτησης |
---|---|---|---|
ΑΠΟΕΛ | 1937, 1941, 1947, 1951, 1963, 1968, 1969, 1973, 1976, 1978, 1979, 1984, 1993, 1995, 1996, 1997, 1999, 2006, 2008, 2014, 2015 | ||
Ομόνοια | 1965, 1972, 1974, 1980, 1981, 1982, 1983, 1988, 1991, 1994, 2000, 2005, 2011, 2012, 2022, 2023 | ||
Ανόρθωση | 1949, 1959, 1962, 1964, 1971, 1975, 1998, 2002, 2003, 2007, 2021 | ||
Απόλλων | 1966, 1967, 1986, 1992, 2001, 2010, 2013, 2016, 2017 | ||
ΑΕΛ | 1939, 1940, 1948, 1985, 1987, 1989, 2019 | ||
ΕΠΑ | 1945, 1946, 1950, 1953, 1955 | ||
Τραστ | 1935, 1936, 1938 | ||
ΑΕΚ | 2004, 2018 | ||
Τσετίν Καγιά | 1952, 1954 | ||
Πεζοπορικός | 1970 | ||
Ολυμπιακός | 1977 | ||
Νέα Σαλαμίνα | 1990 | ||
ΑΠΟΠ Κινύρας | 2009 | ||
Πάφος FC | 2024 | ||
Αλκή | |||
ΕΝΠ | |||
Εθνικός Άχνας | |||
Άρης | |||
Διγενής | |||
Ερμής |
Αριθμός ομάδων ανά κατηγορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τον αριθμό των ομάδων που συμμετείχαν στο κύπελλο ανά περίοδο. Επιπλέον παρουσιάζεται ο αριθμός των ομάδων που συμμετείχε ανά κατηγορία.[38]
|
|
|
|
Η διοργάνωση δεν υπήρχε. |
1Στο κύπελλο Κύπρου 1974-75 συμμετείχε και ο ΑΠΟΕΛ που συμμετείχε ανεπίσημα στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας 1974-75.
2Την περίοδο 1974-75, λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974 εξαιτίας της οποίας πολλά σωματεία που είχαν έδρα περιοχές που κατελήφθησαν από τα τουρκικά στρατεύματα να αναστείλουν μόνιμα ή προσωρινά τη λειτουργία τους, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αποφάσισε τη διεξαγωγή Ειδικού μικτού πρωταθλήματος Β΄ - Γ΄ κατηγορίας. Στο πρωτάθλημα αυτό είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι ομάδες των πρωταθλημάτων Β΄ και Γ΄ κατηγορίας. Η συμμετοχή ήταν προαιρετική. Το πρωτάθλημα ήταν διαιρεμένο σε δύο γεωγραφικούς ομίλους, με τις νικήτριες ομάδες κάθε ομίλου να αναμετριούνται για την ανάδειξη του πρωταθλητή, ο οποίος θεωρείται ως πρωταθλητής Β΄ κατηγορίας της περιόδου αυτής.
3Το κύπελλο Κύπρου 2019-20 διεκόπη μετά τα προημιτελικά λόγω της Πανδημίας του κορονοϊού στην Κύπρο το 2020.
Συμμετοχές και επίδοση ανά ομάδα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζονται οι συμμετοχές των ομάδων που συμμετείχαν στο κύπελλο από την ίδρυση του έως και την περίοδο 2021-22 και τα στατιστικά κάθε ομάδας όσο αφορά τις κατακτήσεις, τις φορές που ήταν φιναλίστ, τις παρουσίες στα ημιτελικά και στα προημιτελικά, τις προκρίσεις που πέτυχε κάθε ομάδα και τους αποκλεισμούς που δέχθηκε.[38] Οι ομάδες ταξινομούνται με βάση τον αριθμό συμμετοχών τους στη διοργάνωση. Συνολικά έχουν συμμετάσχει 164 ομάδες στο Κύπελλο Κύπρου. Καμία ομάδα δεν συμμετείχε σε όλα τα κύπελλα (80 συνολικά, συμπεριλαμβανομένου της περιόδου 2021-22). Ο ΑΠΟΕΛ και η ΑΕΛ απουσίαζαν μόνο σε μία διοργάνωση έκαστος όταν συμμετείχαν στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Θέση | Ομάδα | Συμμετοχές | Νικητής/τρια | Φιναλίστ | Ημιτελικά | Προημιτελικά | Προκρίσεις | Αποκλεισμοί |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας | 79 | 21 | 12 | 54 | 62 | 164 | 58 |
2 | ΑΕΛ Λεμεσού | 79 | 7 | 11 | 29 | 53 | 120 | 71 |
3 | Ολυμπιακός Λευκωσίας | 76 | 1 | 4 | 19 | 37 | 80 | 75 |
4 | Ανόρθωση Αμμοχώστου | 73 | 11 | 6 | 33 | 54 | 136 | 61 |
5 | Άρης Λεμεσού | 69 | 0 | 1 | 7 | 23 | 67 | 69 |
6 | Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου | 64 | 1 | 2 | 12 | 34 | 90 | 63 |
7 | Ομόνοια Λευκωσίας | 63 | 15 | 7 | 37 | 53 | 147 | 47 |
8 | Απόλλων Λεμεσού | 62 | 9 | 8 | 29 | 40 | 120 | 52 |
9 | Ένωσις Νέων Παραλιμνίου | 56 | 0 | 4 | 8 | 30 | 80 | 56 |
10 | Αλκή Λάρνακας | 53 | 0 | 5 | 8 | 21 | 69 | 53 |
11 | ΠΑΕΕΚ Κερύνειας1 | 52 | 0 | 0 | 1 | 4 | 39 | 52 |
12 | Εθνικός Άχνας | 50 | 0 | 2 | 6 | 18 | 57 | 50 |
13 | Ερμής Αραδίππου | 49 | 0 | 1 | 1 | 8 | 45 | 49 |
14 | Δόξα Κατωκοπιάς | 49 | 0 | 0 | 2 | 4 | 29 | 49 |
15 | ΕΠΑ Λάρνακας | 47 | 5 | 3 | 14 | 26 | 56 | 42 |
16 | Οθέλλος Αθηαίνου | 47 | 0 | 0 | 0 | 1 | 22 | 47 |
17 | Ομόνοια Αραδίππου | 46 | 0 | 0 | 0 | 5 | 29 | 46 |
18 | Πεζοπορικός Λάρνακας | 45 | 1 | 7 | 17 | 29 | 66 | 44 |
19 | Διγενής Ακρίτας Μόρφου | 45 | 0 | 1 | 1 | 3 | 36 | 45 |
20 | ΑΣΙΛ Λύσης | 43 | 0 | 0 | 0 | 3 | 29 | 43 |
21 | Ακρίτας Χλώρακας | 43 | 0 | 0 | 0 | 1 | 18 | 43 |
22 | Αναγέννηση Δερύνειας | 42 | 0 | 0 | 0 | 2 | 39 | 42 |
23 | Χαλκάνορας Ιδαλίου | 41 | 0 | 0 | 0 | 3 | 27 | 41 |
24 | Εθνικός Άσσιας | 40 | 0 | 0 | 0 | 3 | 28 | 40 |
25 | ΑΠΟΠ Πάφου | 38 | 0 | 0 | 4 | 8 | 31 | 38 |
26 | Ορφέας Λευκωσίας | 38 | 0 | 0 | 1 | 4 | 25 | 38 |
27 | ΘΟΪ Λακατάμιας | 36 | 0 | 0 | 0 | 0 | 20 | 36 |
28 | Ευαγόρας Πάφου | 34 | 0 | 0 | 0 | 8 | 37 | 34 |
29 | ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς2 | 33 | 0 | 0 | 0 | 2 | 29 | 33 |
30 | Άδωνις Ιδαλίου | 33 | 0 | 0 | 0 | 0 | 20 | 33 |
31 | Ηρακλής Γερολάκκου | 32 | 0 | 0 | 0 | 0 | 13 | 32 |
32 | Α.Ο. Αγία Νάπα | 30 | 0 | 0 | 0 | 2 | 26 | 30 |
33 | Κέντρο Νέων Ονήσιλος Σωτήρας | 30 | 0 | 0 | 0 | 1 | 26 | 30 |
34 | ΑΕΚ Λάρνακας | 28 | 2 | 2 | 12 | 21 | 56 | 26 |
35 | ΑΕΖ Ζακακίου | 27 | 0 | 0 | 0 | 0 | 23 | 27 |
36 | ΑΕΚ Κυθραίας | 27 | 0 | 0 | 0 | 0 | 13 | 27 |
37 | Κεραυνός Στροβόλου3 | 23 | 0 | 0 | 0 | 2 | 13 | 23 |
38 | Αχυρώνας Λιοπετρίου | 23 | 0 | 0 | 0 | 0 | 16 | 23 |
39 | Απόλλων Λυμπιών | 22 | 0 | 0 | 0 | 0 | 19 | 22 |
40 | ΜΕΑΠ Πέρα Χωρίου Νήσου | 21 | 0 | 0 | 0 | 0 | 18 | 21 |
41 | Ελπίδα Ξυλοφάγου | 19 | 0 | 0 | 0 | 0 | 12 | 19 |
42 | ΑΕΜ Μόρφου | 19 | 0 | 0 | 0 | 0 | 6 | 19 |
43 | Νέος Αιώνας Τρικώμου | 18 | 0 | 0 | 0 | 0 | 11 | 18 |
44 | Εληά Λυθροδόντα | 18 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 | 18 |
45 | Εθνικός Λατσιών | 18 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 18 |
46 | Τσεττίν Καγιά4 | 17 | 2 | 2 | 12 | 14 | 17 | 15 |
47 | Διγενής Ακρίτας Ύψωνα | 17 | 0 | 0 | 0 | 0 | 17 | 17 |
48 | Ροτσίδης Μάμμαρι | 17 | 0 | 0 | 0 | 0 | 9 | 17 |
49 | Αναγέννηση Γερμασόγειας | 15 | 0 | 0 | 0 | 0 | 11 | 15 |
50 | ΑΕΠ Πάφου | 14 | 0 | 0 | 1 | 2 | 17 | 14 |
51 | ΑΠΕΠ Πελενδρίου | 14 | 0 | 0 | 0 | 0 | 10 | 14 |
52 | Ένωσις Κοκκινοτριμιθιά | 14 | 0 | 0 | 0 | 0 | 9 | 14 |
53 | Διγενής Ορόκλινης | 14 | 0 | 0 | 0 | 0 | 7 | 14 |
54 | ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου | 14 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 14 |
55 | Όλυμπος Ξυλοφάγου | 13 | 0 | 0 | 0 | 0 | 10 | 13 |
56 | Κέντρο Νεότητας Μαρωνιτών | 13 | 0 | 0 | 0 | 0 | 7 | 13 |
57 | ΑΕΚ Καθολικής | 12 | 0 | 0 | 0 | 0 | 12 | 12 |
58 | Εθνικός Δευτεράς | 11 | 0 | 0 | 0 | 0 | 11 | 11 |
59 | Ορφέας Αθηένου | 11 | 0 | 0 | 0 | 0 | 7 | 11 |
60 | ΑΣΟ Ορμήδειας | 11 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | 11 |
61 | ΣΕΚ Αγίου Αθανασίου | 11 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | 11 |
62 | Ολυμπιάδα Νεάπολης | 11 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 11 |
63 | Ελληνισμός Ακακίου | 11 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 11 |
64 | ΑΕΚ Αμμοχώστου | 11 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 11 |
65 | ΑΫΜΑ Λευκωσίας | 10 | 0 | 0 | 0 | 6 | 0 | 10 |
66 | ΑΤΕ-ΠΕΚ Εργατών | 10 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | 10 |
67 | Αναγέννηση Λυθροδόντα | 10 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 10 |
68 | ΑΠΟΠ Κινύρας Πέγειας | 9 | 1 | 0 | 1 | 2 | 13 | 8 |
69 | Καρμιώτισσα Πάνω Πολεμιδιών | 9 | 0 | 0 | 0 | 3 | 6 | 9 |
70 | ΑΕΚ Κακοπετριάς | 9 | 0 | 0 | 0 | 0 | 8 | 9 |
71 | Κινύρας Έμπας | 9 | 0 | 0 | 0 | 0 | 7 | 9 |
72 | Τσαγγάρης Πελενδρίου | 9 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | 9 |
73 | Πάφος FC | 8 | 0 | 0 | 1 | 3 | 9 | 8 |
74 | Φωτειακός Φρενάρου | 8 | 0 | 0 | 0 | 0 | 7 | 8 |
75 | Ατρόμητος Γεροσκήπου | 8 | 0 | 0 | 0 | 0 | 6 | 8 |
76 | ΑΕΚ/Αχιλλέας Αγίου Θεράποντα | 8 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 | 8 |
77 | ΟΧΕΝ Περιστερώνας | 8 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 | 8 |
78 | Ποσειδώνας Γιόλου | 8 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 | 8 |
79 | Δόξα Παλαιομετόχου | 8 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 8 |
80 | Σουρουκλής Τρούλλων | 8 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 8 |
81 | Εθνικός Αστέρας Λεμεσού | 8 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 8 |
82 | Φάρος Ακροπόλεως | 8 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 8 |
83 | ΕΝΑΔ Πόλης Χρυσοχούς | 7 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | 7 |
84 | ΘΟΪ Αυγόρου | 7 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 7 |
85 | Φρέναρος FC 2000 | 7 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 7 |
86 | Παρθενών Ζώδιας | 7 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 7 |
87 | ΑΕΜ Μεσόγης5 | 6 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | 6 |
88 | ΑΠΕΫ Ύψωνα | 6 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | 6 |
89 | ΑΟΛ – Ομόνοια Λακατάμιας6 | 6 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 | 6 |
90 | Αλκή Ορόκλινη | 6 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 6 |
91 | Λειβαδιακός Λειβαδιών | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 6 | 5 |
92 | Δόξα Δευτεράς | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 5 |
93 | Τριπτόλεμος Ευρύχου | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 5 |
94 | Ένωση Νέων Παρεκκλησιάς | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 5 |
95 | Αχιλλέας Καϊμακλίου | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 |
96 | Κίμων Ξυλοτύμπου | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 |
97 | Ολυμπιάς Φρενάρου | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 |
98 | Ένωσις Νέων Τραστ | 4 | 3 | 1 | 4 | 3 | 7 | 1 |
99 | Ονήσιλος Σωτήρας 2014 | 4 | 0 | 0 | 0 | 1 | 2 | 4 |
100 | Σπάρτακος Κιτίου | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 | 4 |
101 | Αχιλλέας Αγίου Θεράποντα | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 4 |
102 | ΑΜΕΚ Καψάλου | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 4 |
103 | ΑΜΕΠ Παρεκκλησιάς | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 4 |
104 | ΑΕΚ Κουκλιών | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 4 |
105 | Νίκος & Σωκράτης Ερήμης | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 4 |
106 | ΠΕΦΟ Ολυμπιακός | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 4 |
107 | Αναγέννηση Προσφύγων Λεμεσού | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 |
108 | ΑΤΕ ΠΕΚ Παρεκκλησιάς | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 |
109 | Λίβανος Κορμακίτη | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 |
110 | Π.Ο. Ξυλοτύμβου | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 |
111 | Πανελλήνιος Λεμεσού | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 |
112 | Ντεμίρσπορ Λάρνακας | 3 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 | 3 |
113 | ΑΠΕΑΝ Αγίας Νάπας | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 | 3 |
114 | Δόξα Πολεμιδιών | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 3 |
115 | ΕΠΑΛ Λεμεσού | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 3 |
116 | Πανίκος Πουργουρίδης Λεμεσού | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 3 |
117 | Τουρκ Κουτζιούκ Αμμοχώστου | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 3 |
118 | FC Επισκοπής | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 3 |
119 | Ελπίδα Προσφύγων Πάφου | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 3 |
120 | Αμαθούς Λεμεσού | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 |
121 | Ολυμπιάς Λυμπιών | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 |
122 | Ποσειδώνας Λάρνακας | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 |
123 | Ντογάν Τουρκ Μπιρλιγί | 2 | 0 | 0 | 0 | 1 | 3 | 2 |
124 | Διγενής Αγίου Νικολάου | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 2 |
125 | ΕΝΑΝ Αγίας Νάπας | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 2 |
126 | ΑΕΚ Καραβά | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 2 |
127 | Αναγέννηση Λάρνακας | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 2 |
128 | Δυναμό Περβολιών | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 2 |
129 | Ο Κορμακίτης | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 2 |
130 | Άδωνις Γεροσκήπου | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 |
131 | Αναγέννηση Τραχωνίου | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 |
132 | Ανταίος Λεμεσού | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 |
133 | ΑΠΕΑ Ακρωτηρίου | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 |
134 | Αρίων Λεμεσού | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 |
135 | ΑΣΟΒ Βατυλής | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 |
136 | Ελπίδα Λιοπετρίου | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 |
137 | Καϊτζάκ Λευκωσίας | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 |
138 | Κενσγίκ Κιουτζιού | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 |
139 | Όλυμπος Αχερίτου | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 |
140 | Πανίκος & Σωκράτης Ζακακίου | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 |
141 | ΑΜΕΑΝ Αγίου Νικολάου | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 1 |
142 | ΕΝΑΖ Αγίας Ζώνης Λεμεσού | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 1 |
143 | Ανόρθωσις Κάτω Πολεμιδιών | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 |
144 | Ζήνωνας Λάρνακας | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 |
145 | Κισσός Κισσόνεργας | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 |
146 | Κούριον Επισκοπής | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 |
147 | Αναγέννηση Μούτταλλου | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
148 | Απόλλων Αθηαίνου | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
149 | ΑΠΟΠ Παλαιχωρίου | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
150 | ΑΣΠΙΣ Πύλας | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
151 | Ε.Ν.Υ. - Διγενής Ύψωνα | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
152 | Εθνικός Έμπας | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
153 | ΕΝΑΠ Πάφου | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
154 | Ένωσις Αγίων Ομολογητών | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
155 | Ευαγόρας Παλλικαρίδης Αγίων Τριμιθιάς | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
156 | Κέδρος Κορμακίτη | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
157 | Κισσός FC Κισσόνεργας | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
158 | Κούρης Ερήμης | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
159 | ΛΑΛΛ Λύσης | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
160 | Οθέλλος Αμμοχώστου | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
161 | Ομόνοια 29ης Μαΐου | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
162 | Ομόνοια Ψευδά | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
163 | ΣΕΑΑΣ Λευκωσίας | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
164 | Τουρκική Λέσχη Λάρνακας | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
Επεξηγήσεις πίνακα
- Η παρουσία στην προημιτελική και ημιτελική φάση πιστώνεται ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Δηλαδή, αν μια ομάδα έφτασε στον τελικό πιστώνεται (πέραν από την κατάκτηση ή την παρουσία ως φιναλίστ) μια συμμετοχή στην προημιτελική φάση (αν υπήρχε) και μία συμμετοχή στην ημιτελική φάση.
- Οι φιναλίστ του κυπέλλου πιστώνονται ένα αποκλεισμό για κάθε χαμένο τελικό.
- Οι κυπελλούχοι δεν πιστώνονται πρόκριση για κάθε κατάκτηση.
Σημειώσεις:
1Η ομάδα έχει 7 συμμετοχές με την ονομασία ΠΑΕΚ, 2 συμμετοχές με την ονομασία ΠΑΕΚ/ΑΕΚ και 43 συμμετοχές με την ονομασία ΠΑΕΕΚ.
2 Η ομάδα έχει 8 συμμετοχές με την ονομασία ΑΠΕΠ Λεμεσού και 25 συμμετοχές ως ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς.
3Η ομάδα έχει μερικές συμμετοχές ως Ένωσις-Κεραυνός.
4Η ομάδα έχει 11 συμμετοχές ως Τουρκικός Αθλητικός Σύλλογος Λευκωσίας και 6 συμμετοχές ως Τουρκική Αθλητική Ένωση Τσετίν Καγιά.
5Η ομάδα έχει 3 συμμετοχές ως ΑΕΜ Μεσόγης και 3 ως ΑΕΜ Μεσόγης-Γιόλου.
6Η ομάδα έχει 2 συμμετοχές ως ΑΟΛ Λακατάμιας και 4 ως ΑΟΛ – Ομόνοια Λακατάμιας.
Χορηγίες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Από το 1962, χορηγός του Κυπέλλου Κύπρου είναι η Coca-Cola, ενώ από το 1992 ονομάζεται «Κύπελλο Coca-Cola». Το 2012 ήταν η επέτειος των 50 χρόνων από την έναρξη της χορηγίας του θεσμού του Κυπέλλου από την Coca-Cola.[39]
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Α΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου
- Β΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου
- Γ΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου
- Δ΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου
- Super Cup (ποδόσφαιρο ανδρών Κύπρου)
- Κατάλογος ποδοσφαιρικών ομάδων Κύπρου
- Πορεία των κυπριακών ομάδων στα ευρωπαϊκά κύπελλα ποδοσφαίρου
- Σύστημα ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων Κύπρου
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 29
- ↑ 2,0 2,1 2,2 «Ιστορικό Κυπέλλου». www.cfacup.com.cy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2016.
- ↑ Μελετίου 2011, σελ. 55-56
- ↑ Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 41
- ↑ Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 69
- ↑ Μελετίου 2011, σελ. 270
- ↑ «Δ.Σ. ΚΟΠ: Απόφαση για διακοπή του Πρωταθλήματος Cyta και του Κυπέλλου Coca - Cola». ΚΟΠ. 15 Μαΐου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2020.
- ↑ «Σφύριξαν τη λήξη: Διακοπή και αύξηση ομάδων». Πολίτης. 15 Μαΐου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2020.
- ↑ «Coca-Cola». www.cfacup.com.cy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2016.
- ↑ «Η Coca - Cola χορηγός του Κυπέλλου Κύπρου μέχρι το 2021». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 10 Οκτωβρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2019.
- ↑ «Η χορηγία της ΚΟΠ με την Coca – Cola». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 25 Μαΐου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022.
- ↑ 12,0 12,1 Στεφανίδης 2003, σελ. 16
- ↑ 13,0 13,1 Στεφανίδης 2003, σελ. 321
- ↑ «Η ιστορία του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ». Ελευθεροτυπία. 10 Μαΐου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2016.
- ↑ «Ανόρθωση: Eνημέρωση και λεπτομέρειες για το Europa League». 24sports.com.cy. 3 Ιουνίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022.
- ↑ «Οριστικά στο Europa League η Ανόρθωση, από που ξεκινάνε Ομόνοια, Απόλλων και ΑΕΛ». 1 Ιουνίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022.
- ↑ «Ανόρθωση: Αντί Κόνφερενς...Γιουρόπα Λιγκ!». 17 Μαΐου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022.
- ↑ «Ομόνοια-Εθνικός: Οριστικά στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ ο κυπελλούχος Κύπρου λόγω Ρόμα!». 20 Μαΐου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022.
- ↑ 19,0 19,1 19,2 «Ομόνοια και Εθνικός… αγχώνουν το πρώτο γκρουπ του πρωταθλήματος». 27 Απριλίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022.
- ↑ «Ομόνοια ή Εθνικός στο Europa League, «φωτιά» στο πρώτο γκρουπ για την Ευρώπη». 4 Μαΐου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022.
- ↑ «Ευρώπη… «γιοκ» για τους φιναλίστ Κυπέλλου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2016.
- ↑ «Φιναλίστ Κυπέλλου; Ευρώπη γιοκ!». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2016.
- ↑ 23,0 23,1 23,2 23,3 23,4 23,5 23,6 23,7 «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ | Κύπρος | Οι τελικοί κυπέλλου στο παλιό ΓΣΠ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2016.
- ↑ «Μάχες με μεγάλη ιστορία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2016.
- ↑ Μελετίου 2011, σελ. 82
- ↑ 26,0 26,1 26,2 «Ο κλήρος έπεσε (πάλι) στο Τσίρειο». ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2016.
- ↑ «Τα γήπεδα που φιλοξένησαν τους 75 τελικούς». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 16 Μαΐου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022.
- ↑ «Ειδήσεις - Στο Τσίρειο μετά από κλήρωση». www.cfa.com.cy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2016.
- ↑ «Ειδήσεις - Στο Στάδιο ΓΣΠ ο τελικός». www.cfa.com.cy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2016.
- ↑ «Ειδήσεις - Στο ΓΣΠ ο τελικός». www.cfa.com.cy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2016.
- ↑ «Προκήρυξη Πρωταθλήματος Κυπέλλου Κόκα-Κόλα 2017/18» (PDF). ΚΟΠ. σελ. 18. Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2018.
- ↑ «Στο ΓΣΠ ο τελικός». www.cfa.com.cy. 6 Ιουνίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2018.
- ↑ «Προκήρυξη Πρωταθλήµατος Κυπέλλου Coca-Cola 2021/2022» (PDF). ΚΟΠ. σελ. 12. Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2022.
- ↑ «Αποφάσεις της σύσκεψης για τον τελικό». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 9 Μαΐου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022.
- ↑ «Κυπελλούχοι». www.cfacup.com.cy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2016.
- ↑ «Τελικοί Κυπέλλου Κύπρου». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2022.
- ↑ 37,0 37,1 «Cyprus - List of Cup Finals». rsssf.com. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2016.
- ↑ 38,0 38,1 «Cyprus - Participations per club and per division at Cypriot Cup». rsssf.com. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2016.
- ↑ «Η ιστορία των 50 χρόνων Κυπέλλου Coca-Cola σε αριθμούς». kathimerini.com.cy. 30 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2023.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Κυριάκου, Άκη. «Εφτά «μικροί» σε 12 τελικούς Κυπέλλου | News». www.sigmalive.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2016.
- «Οι τελικοί κυπέλλου στο παλιό ΓΣΠ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2016.
- Η ιστορία του Κυπέλλου: Συνθέσεις όλων των τελικών
Βιβλιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Γαβριηλίδης, Μιχάλης· Παπαμωυσέως, Στέλιος (2001). Ένας αιώνας Κυπριακό ποδόσφαιρο. Λευκωσία: Ο Συγγραφέας. ISBN 9963-8720-1-8.
- Μελετίου, Γιώργος (2011). Κυπριακό ποδόσφαιρο 1900-1960. Λευκωσία: Power Publishing. ISBN 978-9963-688-87-6.
- Παπαμωυσέως, Στέλιος (2013). Από την... ενοποίηση στ΄ αστέρια - Κυπριακό Ποδόσφαιρο 1953-2013. Λευκωσία: Ο Συγγραφέας.
- Παπαμωυσέως, Στέλιος (2015). 80 χρόνια κυπριακό ποδόσφαιρο 1935-2015. Λευκωσία: Ο Συγγραφέας. ISBN 978-9963-8720-6-0.
- Στεφανίδης, Γιώργος (2003). 40 χρόνια κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη. Λευκωσία: Χαραυγή. ISBN 9963-8841-1-3.
- Στεφανίδης, Γιώργος (2015). Μεγάλες Στιγμές Κυπριακού Ποδοσφαίρου 1934-2014. Κύπρος: Ο Συγγραφέας. ISBN 978-9963-8841-3-1.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Επίσημη ιστοσελίδα Κυπέλλου Κύπρου Κόκα-Κόλα
- Ιστοσελίδα Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου
- «Στοιχεία που ενδιαφέρουν από την ιστορία του Κυπέλλου». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 16 Μαΐου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2018.