Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς (σερβικά : Константин Драгаш Дејановић, ελληνικά : Κωνσταντίνος Δραγάσης) ήταν Δεσπότης των Σέρβων και ηγεμόνας περιοχής της σημερινής Σερβίας.

Ο Κωνσταντίνος ήταν γιος του σεβαστοκράτορα Ντέγιαν και της Θεοδώρας Νεμάνια , κόρη του βασιλιά Στέφαν από το δεύτερο γάμο του με τη Μαρία Παλαιολογίνα. Είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό τον Ιωάννη με τον οποίο μοιράζονταν την εξουσία. Κατά κάποιες πηγές αδέλφια του ήταν και η Θεοδώρα και ο Δημήτριος.

Παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο άγνωστου ονόματος ευγενή με την οποία είχε πιθανώς δύο παιδιά: την Έλενα, ο οποίος παντρεύτηκε τον Βυζαντινό αυτοκράτορας Μανουήλ Β΄, και τον Ιάκωβο που προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ ως "Γιακούμπ". Σε δεύτερο γάμο που παντρεύτηκε την Ευδοκία Μεγάλη Κομνηνή, και δεν απέκτησαν παιδιά. Ήταν η κόρη του αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Αλέξιου Γ΄ Μέγα Κομνηνού και της Θεοδώρας Καντακουζηνής.

Μετά το θάνατο του πατέρα του Ντέγιαν στα μέσα του δέκατο τέταρτου αιώνα τα εδάφη που κυβερνούσε κληρονομήθηκαν από τους γιους του Ιωάννη και Κωνσταντίνο. Αυτοί μαζί με τη μητέρα του Θεοδώρα έκανα δωρεές και προστάτευσαν πολλά μοναστήρια στο Άγιο όρος ειδικά την Μονή Χιλανδαρίου, την Μονή Αγίου Παντελεήμονος και την Μονή Βατοπεδίου.

Μετά τη Μάχη της Μαρίτσα το 1371 οι αδελφοί Ντράγκας έγιναν υποτελείς του σουλτάνου Μουράτ Α΄. Όταν ο Ιωάννης πέθανε το 1378 ή 1379 ο Κωνσταντίνος συνέχισε να αυτο-κυβερνήση της χώρας τους. Συμμετείχε ως υποτελείς των Οθωμανών στη Μάχη της Ροβίνας το 1395. Σε αυτή την μάχη έχασε την ζωή του και τον διαδέχτηκε ο γιος του Ιακώβ διαδέχθηκε η χώρα του, αλλά οι Οθωμανοί κατά τα επόμενα χρόνια κατέκτησαν τα εδάφη του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Alexander Kazhdan, The Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford, 1991
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Константин Драгаш Дејановић της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).