Γιόβαν Ντράγκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιόβαν Ντράγκας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1343
Σερβική Αυτοκρατορία
Θάνατος1378
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΓονείςΝτέγιαν ο δεσπότης και Τεοντόρα Νεμάνιτς
ΑδέλφιαŽarko
Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς
Τεοντόρα Ντράγκας
ΟικογένειαDejanović noble family
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδεσπότης
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιοβάν Ντεγιάνοβιτς, σερβικά: Јован Драгаш, ελληνικά: Ιωάννης Δραγάσης, (π. 1343 - π. 1378) από τον Οίκο των Ντράγκας/Δραγάση, ήταν Σέρβος δεσπότης ενός σερβικού κρατιδίου με την ονομασία Δεσποτάτο των Ντεγιάνοβιτς. Μαζί με τον αδελφό του Κωνσταντίνο και τη μητέρα του Θεοδώρα κατάφερε να εξουσιάζει μία μεγάλη περιοχή, που κάλυπτε τις νότιες περιοχές της σημερινής Σερβίας, τις ανατολικές περιοχές της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας και το νοτιο-δυτικό τμήμα της σημερινής Βουλγαρίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του δεσπότη Ντέγιαν και της Θεοδώρας των Νεμάνιτς, κόρης του Στεφάνου Ούγου Γ΄ Ντέτσαν(σκ)ι, βασιλιά της Σερβίας.

Ο πατέρας του κυβέρνησε μία μεγάλη έκταση, που κάλυπτε την περιοχή μεταξύ του Πρέσεβο, του Κουμάνοβο και του Βελμπάζντ. Μετά τον θάνατο εκείνου ή την απόσυρσή του σε μοναστήρι, τον διαδέχθηκε ο Ιωάννης (Γιοβάν)[1] και το 1373 του απονεμήθηκε ο τίτλος του δεσπότη[2][3].

Η επέκταση του πατρικού δεσποτάτου ξεκινά μετά τη μάχη του ποταμού Μαρίτσα το 1371. Εκμεταλλευόμενος μαζί με τον αδελφό του τις τότε συνθήκες, μεγάλωσε την επικράτεια του Ντέγιαν τους και τη διπλασίασαν[2]. Σταδιακά κατέκτησαν το Βλατοκόβογκ, το Πρέσεβο, τη Σουρντουλίτσα, το Σλαβίστι, το Βράνιε και κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας[2].

Ήταν υποτελής του σουλτάνου Μουράτ Α΄, αλλά πιστεύεται ότι στην επέκταση αυτή δεν έλαβε οθωμανική στρατιωτική βοήθεια[2] και στην περιοχή του διατήρησε ένα βαθμό ανεξαρτησίας[2][3].

Πέθανε περίπου το 1378[3] και τον διαδέχτηκε ο νεώτερος αδελφός του Κωνσταντίνος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Група аутора, Историја српског народа I , Београд 1981
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Група аутора, Историја српског народа II , Београд 1982
  3. 3,0 3,1 3,2 Група аутора, Родословне таблице и грбови српских династија и властеле, Београд 1991. ISBN 86-7685-007-0

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Група аутора, Историја српског народа I , Београд 1981.
  • Група аутора, Историја српског народа II , Београд 1982.
  • Група аутора, Родословне таблице и грбови српских династија и властеле (према таблицама Алексе Ивића) (друго знатно допуњено и проширено издање), Београд 1991. ISBN 86-7685-007-0
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Јован Драгаш της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).