Κατάλογος δημάρχων Αθηναίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο δήμαρχος Αθηναίων είναι ο επικεφαλής του Δήμου των Αθηναίων, που είναι ο μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας.

Η Αθήνα συστάθηκε πρώτη φορά ως κοινότητα το 1690 οπότε ορίστηκαν και οι πρώτοι δημογέροντες της πόλης οι οποίοι είχαν θητεία πολλών ετών. Οι πρώτες δημοτικές εκλογές της Αθήνας ως πόλης του ελεύθερου πια ελληνικού κράτους έγιναν το 1822 με την εκλογή Δημογερόντων σύμφωνα με το οθωμανικό σύστημα διοίκησης. Τελευταίοι δημογέροντες υπό οθωμανική διοίκηση ήταν οι Ι. Βλάχος, Ν. Ζαχαρίτζας, Χ. Γκικάκης και Ι. Πάλλης. Με τον νόμο που ψηφίστηκε στις 30 Απριλίου 1822 από την εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου οι δημογέροντες εκλέγονταν από τον λαό με ετήσια θητεία. Στην Αθήνα η δημογεροντία καταργήθηκε στις 31 Μαρτίου 1835.

Με την εκλογή του, το 1994, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έγινε ο νεότερος σε ηλικία δήμαρχος Αθηναίων. Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει σημειωθεί ποτέ σε δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, συγκέντρωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όταν επανεκλέχθηκε δήμαρχος Αθηναίων από τον πρώτο γύρο τον Οκτώβριο του 1998[1]. Το 2003 η Ντόρα Μπακογιάννη έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το αξίωμα αυτό. Από την 1η Ιανουαρίου 2011, δήμαρχος Αθηναίων είναι ο Γεώργιος Καμίνης.

Δημογέροντες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτοι δημογέροντες που εκλέχτηκαν από τον λαό και υπό ελληνική διοίκηση ήταν οι παρακάτω:

1822[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Συμεών ηγούμενος Σπυριδωνίτη
  • Στάμος Σεραφείμ
  • Μιχαήλ Βουζίκης
  • Σπυρίδων Πατούσας

1825[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1829[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1831[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1833[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μ. Τουρναβίτης
  • Στ. Βλάχος
  • Σπυρίδων Πατούσας

1835[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γιαννακός Βλάχος
  • Μιχαήλ Βουζίκης
  • Γ. Μεταξάς

Δήμαρχοι Αθηναίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

19ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον 19ο αιώνα, 19 διαφορετικά πρόσωπα διετέλεσαν δήμαρχοι Αθηναίων, σε 31 διαφορετικές θητείες.

# Όνομα Δήμαρχος από Έως Πολιτική παράταξη
1ος Ανάργυρος Πετράκης 5 Μαΐου 1836 25 Ιανουαρίου 1837
2ος Άγγελος Γέροντας 26 Ιανουαρίου 1837 10 Ιουνίου 1837
3ος Δημήτριος Καλλιφρονάς 11 Ιουνίου 1837 7 Ιουλίου 1837
4ος (2η θητεία) Άγγελος Γέροντας 6 Ιουλίου 1840 5 Σεπτεμβρίου 1840
5ος (2η θητεία) Δημήτριος Καλλιφρονάς 6 Σεπτεμβρίου 1840 15 Μαρτίου 1841
6ος Δημήτριος Μισαραλιώτης 16 Μαρτίου 1841 15 Αυγούστου 1841
7ος (2η θητεία) Ανάργυρος Πετράκης 16 Αυγούστου 1841 20 Οκτωβρίου 1843
8ος Σπυρίδων Μπενιζέλος 21 Οκτωβρίου 1843 20 Ιανουαρίου 1845
9ος (2η θητεία) Σπυρίδων Μπενιζέλος 21 Ιανουαρίου 1845 11 Μαΐου 1847
10ος (3η θητεία) Σπυρίδων Μπενιζέλος 12 Μαΐου 1847 11 Νοεμβρίου 1850
11ος Νικόλαος Ζαχαρίτσας 12 Νοεμβρίου 1850 28 Αυγούστου 1851
12ος Ιωάννης Κονιάρης 29 Αυγούστου 1851 22 Νοεμβρίου 1853
13ος (2η θητεία) Ιωάννης Κονιάρης 23 Νοεμβρίου 1853 13 Νοεμβρίου 1854
14ος Κωνσταντίνος Γαλάτης 14 Νοεμβρίου 1854 7 Ιουνίου 1855
15ος (2η θητεία) Κωνσταντίνος Γαλάτης 19 Μαρτίου 1855 27 Οκτωβρίου 1857
16ος (4η θητεία) Σπυρίδων Μπενιζέλος 25 Μαρτίου 1857 3 Δεκεμβρίου 1857
17ος Γεώργιος Σκούφος 4 Δεκεμβρίου 1857 13 Νοεμβρίου 1861
18ος (2η θητεία) Γεώργιος Σκούφος 14 Νοεμβρίου 1861 12 Οκτωβρίου 1862
19ος Εμμανουήλ Κουτσικάρης 13 Οκτωβρίου 1862 27 Αυγούστου 1865
20ός (2η θητεία) Περικλής Ζαχαρίτσας 28 Αυγούστου 1865 21 Απριλίου 1866
21ος (3η θητεία) Γεώργιος Σκούφος 22 Απριλίου 1866 21 Απριλίου 1870
22ος Παναγής Κυριακός 22 Απριλίου 1870 23 Απριλίου 1874
23ος (2η θητεία) Παναγής Κυριακός 24 Απριλίου 1874 10 Μαΐου 1879
24ος Δημήτριος Σούτσος 11 Μαΐου 1879 30 Σεπτεμβρίου 1883
25ος (2η θητεία) Δημήτριος Σούτσος 1 Οκτωβρίου 1883 30 Σεπτεμβρίου 1887
26ος Θρασύβουλος Παπαλεξανδρής 1 Οκτωβρίου 1887 16 Δεκεμβρίου 1887
27ος Τιμολέων Φιλήμων 17 Δεκεμβρίου 1887 30 Σεπτεμβρίου 1891
28ος Μιχαήλ Μελάς 1 Οκτωβρίου 1891 31 Οκτωβρίου 1894
29ος Δημήτριος Σηλυβριώτης 1 Νοεμβρίου 1894 30 Νοεμβρίου 1895
30ός Λάμπρος Καλλιφρονάς 1 Δεκεμβρίου 1895 11 Σεπτεμβρίου 1899
31ος Σπυρίδων Μερκούρης 12 Σεπτεμβρίου 1899 30 Δεκεμβρίου 1903

20ός αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον 20ό αιώνα, 28 διαφορετικά άτομα διετέλεσαν δήμαρχοι Αθηναίων, σε περίπου 44 διαφορετικές θητείες.

# Όνομα Δήμαρχος από Έως Πολιτική παράταξη
32ος (2η θητεία) Σπυρίδων Μερκούρης 31 Δεκεμβρίου 1903 30 Σεπτεμβρίου 1907
33ος (3η θητεία) Σπυρίδων Μερκούρης 1 Οκτωβρίου 1907 30 Σεπτεμβρίου 1911
34ος (4η θητεία) Σπυρίδων Μερκούρης 1 Οκτωβρίου 1911 31 Μαρτίου 1914
35ος Εμμανουήλ Μπενάκης 1 Απριλίου 1914 25 Σεπτεμβρίου 1919 Κόμμα Φιλελευθέρων
35ος Γεώργιος Τσόχας 26 Νοεμβρίου 1917 8 Ιουλίου 1919
36ος Σπυρίδων Πάτσης 9 Ιουλίου 1919 2 Νοεμβρίου 1920
37ος (2η θητεία) Γεώργιος Τσόχας 26 Νοεμβρίου 1920 20 Σεπτεμβρίου 1922
38ος (2η θητεία) Σπυρίδων Πάτσης 21 Σεπτεμβρίου 1922 30 Νοεμβρίου 1925
39ος (3η θητεία) Σπυρίδων Πάτσης 1 Δεκεμβρίου 1925 31 Αυγούστου 1929
40ός (5η θητεία) Σπυρίδων Μερκούρης 1 Σεπτεμβρίου 1929 31 Μαρτίου 1934
41ος Κωνσταντίνος Κοτζιάς 1 Απριλίου 1934 15 Σεπτεμβρίου 1936
42ος Αμβρόσιος Πλυτάς 16 Σεπτεμβρίου 1936 10 Μαΐου 1941
43ος Κωνσταντίνος Μέρμηγκας 11 Μαΐου 1941 1 Αυγούστου 1941
44ος Άγγελος Γεωργάτος 2 Αυγούστου 1941 19 Αυγούστου 1941
45ος (2η θητεία) Άγγελος Γεωργάτος 20 Αυγούστου 1941 11 Οκτωβρίου 1944
46ος Αριστείδης Σκληρός 12 Οκτωβρίου 1944 17 Μαΐου 1946
47ος Ιωάννης Πιτσίκας 18 Μαΐου 1946 17 Αυγούστου 1950
48ος Αντώνιος Ραγκούσης 18 Αυγούστου 1950 19 Μαΐου 1951
49ος (2η θητεία) Κωνσταντίνος Κοτζιάς 20 Μαΐου 1951 6 Ιουλίου 1951
50ός Κωνσταντίνος Νικολόπουλος 7 Ιουλίου 1951 11 Ιουλίου 1951
51ος (3η θητεία) Κωνσταντίνος Κοτζιάς 12 Ιουλίου 1951 8 Δεκεμβρίου 1951
52ος Κωνσταντίνος Δεληγιάννης 9 Δεκεμβρίου 1951 17 Δεκεμβρίου 1951
53ος (2η θητεία) Κωνσταντίνος Νικολόπουλος 18 Δεκεμβρίου 1951 12 Φεβρουαρίου 1955
54ος Παυσανίας Κατσώτας 13 Φεβρουαρίου 1955 8 Οκτωβρίου 1955
55ος Φωκίων Θεοδωρόπουλος 9 Οκτωβρίου 1955 14 Οκτωβρίου 1955
56ος Παυσανίας Κατσώτας 15 Οκτωβρίου 1955 20 Δεκεμβρίου 1955
57ος (2η θητεία) Φωκίων Θεοδωρόπουλος 21 Δεκεμβρίου 1955 30 Δεκεμβρίου 1955
58ος (2η θητεία) Παυσανίας Κατσώτας 31 Δεκεμβρίου 1955 2 Φεβρουαρίου 1956
59ος Αλέξανδρος Μαγρίπλης 2 Φεβρουαρίου 1956 10 Φεβρουαρίου 1956
60ός Παυσανίας Κατσώτας 10 Φεβρουαρίου 1956 28 Ιουνίου 1959
61ος Άγγελος Τσουκαλάς 29 Ιουνίου 1959 5 Ιουνίου 1964
62ος Ιωάννης Παπακωνσταντίνου 6 Ιουνίου 1964 14 Σεπτεμβρίου 1964
63ος Γεώργιος Πλυτάς 15 Σεπτεμβρίου 1964 9 Δεκεμβρίου 1967 Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις
64ος Δημήτριος Ρίτσος 10 Δεκεμβρίου 1967 17 Δεκεμβρίου 1967
65ος (2η θητεία) Δημήτριος Ρίτσος 18 Δεκεμβρίου 1967 17 Σεπτεμβρίου 1974
66ος Κωνσταντίνος Δάρρας 25 Σεπτεμβρίου 1974 1 Ιουνίου 1975
67ος Ιωάννης Παπαθεοδώρου 6 Ιουνίου 1975 31 Δεκεμβρίου 1978
68ος Δημήτρης Μπέης 1 Ιανουαρίου 1979 1 Οκτωβρίου 1982 ΠΑΣΟΚ
(2η θητεία) Δημήτρης Μπέης 17 Οκτωβρίου 1982 31 Δεκεμβρίου 1986 ΠΑΣΟΚ
69ος Μιλτιάδης Έβερτ 1 Ιανουαρίου 1987 14 Μαΐου 1989 Νέα Δημοκρατία
70ός Νικόλαος Γιατράκος 15 Μαΐου 1989 31 Δεκεμβρίου 1990
71ος Αντώνης Τρίτσης 1 Ιανουαρίου 1991 7 Απριλίου 1992 Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα
72ος Λεωνίδας Κουρής 22 Απριλίου 1992 31 Δεκεμβρίου 1994 Νέα Δημοκρατία
73ος Δημήτρης Αβραμόπουλος 1 Ιανουαρίου 1995 31 Δεκεμβρίου 1998 Νέα Δημοκρατία
74ος (2η θητεία) Δημήτρης Αβραμόπουλος 1 Ιανουαρίου 1999
Νέα Δημοκρατία

21ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν διατελέσει δήμαρχοι Αθηναίων οι εξής:

# Όνομα Δήμαρχος από Εως Πολιτική παράταξη
74ος (Συνέχεια 2ης θητείας) Δημήτρης Αβραμόπουλος
31 Δεκεμβρίου 2002 Νέα Δημοκρατία
75η Ντόρα Μπακογιάννη 1 Ιανουαρίου 2003 14 Φεβρουαρίου 2006 Νέα Δημοκρατία
76ος Θεόδωρος Μπεχράκης 23 Φεβρουαρίου 2006 31 Δεκεμβρίου 2006 Νέα Δημοκρατία
77ος Νικήτας Κακλαμάνης 1 Ιανουαρίου 2007 31 Δεκεμβρίου 2010 Νέα Δημοκρατία
78ος Γεώργιος Καμίνης 1 Ιανουαρίου 2011
-
ΠΑ.ΣΟ.Κ., Δημοκρατική Αριστερά, Οικολόγοι Πράσινοι, Πορτοκαλί (Δράση, Φιλελεύθερη Συμμαχία)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αποτελέσματα δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών 1998». http://www.ypes.gr/ekloges/content/gr/elec_data/ota_res.asp?title=%C4.&nomoi=56&o=933.