Τιμολέων Φιλήμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Τιμολέων Φιλήμων από το Λεύκωμα των Ολυμπιακών αγώνων του 1896 στην Αθήνα

Ο Τιμολέων Φιλήμων (1833-7 Μαρτίου[1] 1898) ήταν δημοσιογράφος, πολιτικός, διανοούμενος και δάσκαλος του Βασιλιά Γεωργίου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Ιωάννη Φιλήμονος. Γεννήθηκε το 1833 στο Ναύπλιο. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα Αιών που ίδρυσε ο πατέρας του το 1839 και ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας από το 1856. Το 1857 φυλακίστηκε τρεις μήνες για προσβολή του βασιλιά Όθωνα.

Ήταν γραμματέας της τριμελούς επιτροπής που παρέδωσε το στέμμα στο βασιλιά Γεώργιο. στη Δανία. Στη συνέχεια εργάστηκε ως δάσκαλος του βασιλιά ως το 1867. Εκλέχτηκε βουλευτής Αττικής για πρώτη φορά στις εκλογές του 1868 και αντιπρόεδρος της βουλής και ξανά στις εκλογές του 1875 και του 1879. Το 1887 εκλέχτηκε δήμαρχος Αθηναίων.

Εργάστηκε ως έφορος της Βιβλιοθήκης της Βουλής από το 1874 έως το 1887. Η βιβλιοθήκη αριθμούσε μόνο 5.000 τόμους έως το 1875 αλλά ο Τιμολέων Φιλήμων κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό τους σε πάνω από 120.000 τόμους. Υπήρξε ακόμα ιδρυτικό μέλος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και διετέλεσε πρώτος πρόεδρός της. Εξέδωσε ένα σύγγραμα με τίτλο Ο Δήμαρχος και μετά το θάνατο του εκδόθηκε η μετάφραση της μελέτης του Φυστέλ ντε Κουλάνζ Το αρχαίον άστυ με επιμέλεια του ιστορικού Σπυρίδωνα Λάμπρου

Ήταν από τους πρώτους που βοήθησαν για την ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων αφού ήταν αυτός που ανέλαβε την ευθύνη να μεταφέρει προσωπικά την επιστολή του βασιλιά προς τον Γεώργιο Αβέρωφ με την οποία ζητούσε να συνδράμει οικονομικά σε αυτό το δύσκολο έργο.

Σύμφωνα με την Επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Μασονικής Στοάς ο Τιμολέων Φιλήμων ήταν Μέγας Διδάσκαλος.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  1. εφ. Σκριπ, 8/3/1898, σελ. 1.
  2. [1]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]