Δράση (πολιτικό κόμμα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δράση
Drassi logo.png
Ηγέτης Θόδωρος Σκυλακάκης
Αντιπρόεδροι Τάσος Αβραντίνης,
Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης,
Μιράντα Ξαφά
Γενικός Γραμματέας Γιάννης Ανδρουλάκης
Εκπρόσωπος Γεωργία Πανοπούλου
Ιδρυτής Στέφανος Μάνος
Ιδρύθηκε 17 Μαρτίου 2009
Προκάτοχος Οι Φιλελεύθεροι
Έδρα Δημητρίου Σούτσου 10,
Πλατεία Μαβίλη, 115 21, Αθήνα
Ιδεολογία Φιλελευθερισμός
Νεοφιλελευθερισμός[1]
Πολιτική θέση Κέντρο
Εθνική προσχώρηση Το Ποτάμι
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Κόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη
Επίσημα χρώματα κόκκινο, πορτοκαλί,
πράσινο, μπλε
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
0 / 21
[σημ. 1]
Emvliva Drassi.jpg
Ιστοσελίδα
drassi.gr
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Δράση είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα φιλελεύθερης ιδεολογίας, το οποίο ιδρύθηκε στις 17 Μαρτίου 2009[2].

Ιδρυτικά μέλη του κόμματος είναι, μεταξύ άλλων, οι Στέφανος Μάνος, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Γιάννης Μπουτάρης, Θάνος Βερέμης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αλέξανδρος Τομπάζης, Νίκος Δήμου κ.ά. ενώ την ιδρυτική διακήρυξη υπογράφουν 600 πολίτες[3].

Η Δράση είναι μέλος του Κόμματος Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατικών για την Ευρώπη. Από το 2009 ως το 2014, είχε στην Ευρωβουλή έναν Ευρωβουλευτή.

Στις 5 Ιανουαρίου 2015 ανακοινώθηκε η συνεργασία της Δράσης με το Ποτάμι σε κοινή συνέντευξη τύπου, με τη συμμετοχή μελών της στα ψηφοδέλτια του δεύτερου.[4]

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσφυγή στο ΣτΕ για τον τηλεοπτικό χρόνο (2009)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δράση διαμαρτυρήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών 2009 για πολύ περιορισμένη προβολή του κόμματος από τα ΜΜΕ.

Στις 15 Μαΐου 2009 με αφορμή την απόφαση του τότε υπουργού εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, για τον καταμερισμό του τηλεοπτικού χρόνου στα μικρά κόμματα, η Δράση προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση αυτής. Στις 19 Μαΐου ο εισηγητής του ΣτΕ πρότεινε να γίνουν δεκτά τα επιχειρήματα της Δράσης κρίνοντας ως αντισυνταγματικό παλαιότερο νόμο[5]. Για το ίδιο θέμα οι Στέφανος Μάνος, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και Αντύπας Καρίπογλου επισκέφθηκαν στο προεδρικό Μέγαρο, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στις 21 Μαΐου, στον οποίο μάλιστα και παρέδωσαν φάκελο με όλα τα στοιχεία.

Τελικώς το Δ΄ Τμήμα έκρινε ότι η απόφαση Παυλόπουλου κατ΄ αρχήν δεν είναι παράνομη και παρέπεμψαν την υπόθεση στην Ολομέλεια, όπου και συζητήθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Τρία από τα επτά μέλη της σύνθεσης αντιτέθηκαν στην απόφαση προτείνοντας παράλληλα να σταλούν προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η Επιτροπή Αναστολών, εξ άλλου, έκρινε ότι η ισχύς των υπουργικών αποφάσεων δεν μπορεί να ανασταλεί, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς τα περισσότερα κόμματα έχουν ήδη χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος από τον τηλεοπτικό τους χρόνο[6].

Η δικαίωση της προσφυγής στο ΣτΕ (2010)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 22/10/2010 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσίευσε την υπ' αριθμ. 3427/2010 απόφασή της επί της αιτήσεως ακυρώσεως των υπουργικών αποφάσεων ("αποφάσεων Παυλόπουλου") για την κατανομή του προεκλογικού τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα που συμμετείχαν στις Ευρωεκλογές του 2009, δικαιώνοντας οριστικά τη Δράση[7][8].

Συνεργασία Δράσης-Φιλελεύθερης Συμμαχίας (2011)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2011 η Δράση ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Φιλελεύθερη Συμμαχία, μαζί με την οποία συμμετείχαν στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012. Η συνεργασία με αυτή τη μορφή λύθηκε τον Ιούλιο του 2012, αλλά τα δύο κόμματα διατηρούν άριστες σχέσεις και συνεργάζονται συχνά σε κοινές δράσεις[εκκρεμεί παραπομπή].

Εκλογές 2012 & Νέα Προσφυγή στο ΣτΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20/4/2012 η Δράση και η Φιλελεύθερη Συμμαχία προσέβαλαν στο ΣτΕ την κοινή υπουργική απόφαση της 18/4/2012 των Τάσου Γιαννίτση (Εσωτερικών) & Παντελή Καψή (Επικρατείας) περί κατανομής του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα εν όψει των εκλογών[9]. Πέτυχαν προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ η οποία εξανάγκασε τους υπουργούς σε έκδοση νέας κατανομής, σύμφωνη με την παλαιότερη απόφαση 3427/2010 του ΣτΕ[10].

Στις 21 Μαϊου 2012, κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου των Εθνικών Εκλογών της 17ης Ιουνίου, ο πρώην βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Νίκος Γεωργιάδης, ανακοίνωσε την προσχώρησή του στη "ΔΡΑΣΗ".

Μετά την αναστολή λειτουργίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη, πολλά στελέχη της ΔΗ.ΣΥ., προσχώρησαν στο κόμμα της "Δράσης", και στον συνασπισμό "δημιουργία, ξανά!" [εκκρεμεί παραπομπή].

Παραίτηση Στέφανου Μάνου, εκλογή Αντύπα Καρίπογλου στην προεδρία (Ιούνιος 2012)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 19/6/2012, αμέσως μετά τις εκλογές Ιουνίου 2012 ο Στέφανος Μάνος, ιδρυτής και πρόεδρος της Δράσης, παραιτήθηκε[11]. Στις 3 Ιουλίου 2012, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος εξέλεξε πρόεδρο του κόμματος τον Αντύπα Καρίπογλου και αντιπρόεδρο την Αντιγόνη Λυμπεράκη.

Εκλογή Θόδωρου Σκυλακάκη στην προεδρία (2013)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1 Ιουνίου 2013, διεξήχθη η σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, κέρδισε με ποσοστό 70% ο Θόδωρος Σκυλακάκης[12].

Ένταξη στο Κόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (Νοέμβριος 2013)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Νοεμβρίου 2013, εγκρίθηκε η ένταξη της Δράσης στο Κόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, με την ιδιότητα του μέλους παρατηρητή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ετήσιου τακτικού συνεδρίου των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων (ALDE) που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, με την θετική ψήφου του 94% του Συνεδρίου[13].

Η εκστρατεία «Όχι Άλλοι Φόροι» (Οκτώβριος 2013)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο 2013 η Δράση άρχισε την εκστρατεία «Όχι Άλλοι Φόροι»[14]. Στις 12 Νοεμβρίου 2013 κατατέθηκε από τη Δράση αίτημα για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο απάντησε αρνητικά[15]. Παράλληλα, μέλη και φίλοι - εθελοντές της Δράσης στελέχωναν για μήνες περίπτερα ενημέρωσης των πολιτών σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα και με σύνθημα «ΑντιΔράστε στην εξοντωτική φορολογία: Το ακίνητό σου δεν είναι δικό τους» μοιράζανε φυλλάδια, συλλέγανε υπογραφές και ζήταγαν από την κυβέρνηση την αναπροσαρμογή των Αντικειμενικών Αξιών των ακινήτων, που δεν είχαν επικαιροποιηθεί από το 2007, παρά την πρόβλεψη του νόμου για ενημέρωση κάθε 2 χρόνια. Η εκστρατεία συνοδεύτηκε με προβολή από τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (τον Φεβρουάριο 2014 η Σελίδα στο Facebook[16] πέρασε τα 110.000 "Like").

Η Προσφυγή στο ΣτΕ για τις Αντικειμενικές Αξίες Ακινήτων (Μάρτιος 2014)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 6 Μαρτίου 2014 η εκστρατεία κλιμακώθηκε με την κατάθεση σχετικής προσφυγής του προεδρείου, μελών και φίλων της Δράσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της άρνησης αναπροσαρμογής του Υπουργείου Οικονομικών[15][17].

Η Απόφαση του ΣτΕ για τις Αντικειμενικές Αξίες Ακινήτων (Νοέμβριος 2014)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 14 Νοεμβρίου 2014η ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας δικαίωσε τη Δράση με την υπ' αριθμόν 1055/2014 απόφασή του, που «Διαπιστώνει ότι η Διοίκηση έχει παραλείψει παρανόμως να προβεί στην επιβαλλομένη από το άρθρο 41.1 του Νόμου 1249 του 1982 έκδοση αποφάσεως αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών της χώρας. Αναβάλει την έκδοση οριστικής αποφάσεως και τάσσει στη Διοίκηση εξάμηνη προθεσμία από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης προκειμένου να προβεί στην άνω οφειλόμενη ενέργεια»[18][19][20].

Συνέδρια Κόμματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρυτικό (1ο) Συνέδριο (Φεβρουάριος 2010)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27 και 28 Φεβρουαρίου 2010 διεξάγεται το πρώτο (ιδρυτικό) συνέδριο[21] του κόμματος. Το κόμμα με την ιδρυτική του διακήρυξη επικαλείται την ύπαρξη βαθιάς κρίσης και ζητάει τη χρήση κοινής λογικής για να ξεπεραστεί αυτή. Κατά την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης, οι συνιδρυτές δήλωσαν πρόθυμοι, υπό προϋποθέσεις, να συνεργαστούν σε κυβερνητικό συνασπισμό είτε με το ΠΑΣΟΚ, είτε με τη Νέα Δημοκρατία.

2ο Τακτικό Συνέδριο (Ιανουάριος 2012)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 28 Ιανουαρίου 2012 διεξάγεται το δεύτερο συνέδριο[22] της Δράσης.

Ανοικτό 3ο Συνέδριο Δράσης (Δεκέμβριος 2012, έκτακτο)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 1 & 2 Δεκεμβρίου 2012 έγινε το τρίτο συνέδριο[23] της Δράσης. Είχε ανοικτό χαρακτήρα και ήταν προσκεκλημένοι όσοι αυτοπροσδιορίζονταν ως Φιλοευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές με σκοπό τη θεμελίωση των βάσεων σύστασης ενιαίου μετώπου. Παρέστησαν με αντιπροσωπείες και συμμετείχαν με ομιλίες η "δημιουργία, ξανά!", η Φιλελεύθερη Συμμαχία, οι Δημοκρατικοί, η Ενωμένη Ελλάδα, η Δυναμική Ελλάδα και ανεξάρτητες προσωπικότητες.

Κατά το Συνέδριο η Δράση έκανε άνοιγμα στον φιλοευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό χώρο του ευρύτερου κέντρου, τροποποίησε το καταστατικό της[24], ώστε να επιτρέπει τη δημιουργία τάσεων εντός της και να μπορεί έτσι να φιλοξενήσει πολιτικούς σχηματισμούς χωρίς να χάνουν την οντότητά τους και δεσμεύτηκε να ξανακάνει συνέδριο μέχρι τον Απρίλιο του 2013 με σκοπό τη συγκρότηση του ενιαίου φιλοευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού μετώπου με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή από όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς που θα έχουν προσχωρήσει στη Δράση και θα εκπροσωπούνται από συνέδρους, έναν για κάθε πέντε μέλη.

Ανοικτό 4ο Συνέδριο Δράσης (Μάιος 2013, έκτακτο)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 25 και 26 Μαΐου 2013, διεξήχθη το τέταρτο συνέδριο[25] της Δράσης. Είχε ανοικτό χαρακτήρα και ήταν προσκεκλημένοι όσοι αυτοπροσδιορίζονταν ως Φιλοευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές με σκοπό τη θεμελίωση των βάσεων σύστασης ενιαίου μετώπου.

Στο συνέδριο μεταξύ άλλων μίλησαν, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου - ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φερχόφστατ, ο Αντύπας Καρίπογλου, ο Στέφανος Μάνος, ο Θεόδωρος ΣκυλακάκηςΑντιγόνη Λυμπεράκη, ο Γιώργος Καμίνης και πολλά ακόμα στελέχη του κόμματος και άλλων κομμάτων τα οποία δραστηριοποιούνται στον χώρο του φιλελευθερισμού.

3ο Τακτικό Συνέδριο Δράσης (Φεβρουάριος 2014)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο του 3ου Τακτικού Συνεδρίου της Δράσης, με διακριτικό τίτλο "ΑντιΔράστε Δημιουργικά".

Η Δράση πραγματοποίησε το 3ο της τακτικό (πέμπτο συνολικά) Συνέδριο[26] το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 στο Συνεδριακό Κέντρο του κτηρίου Εθνικής Ασφαλιστικής.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ομιλία απεύθυναν προς τους συνέδρους, ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος, ο πρόεδρος τους κόμματος και ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Δήμαρχος Αθηναίων Γεώργιος Καμίνης, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Τάσος Αβραντίνης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης, η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Τσαμουργκέλης, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος, η πρόεδρος της WWF Θεοδότα Νάντσου. Ακόμα χαιρετισμούς εκ μέρους των κόμμάτων τους απεύθυναν προς το συνέδριο της Δράσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, ο πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών Δημήτρης Μπουραντάς, ο πρόεδρος των Δημοκρατικών Θεόδωρος Πολυζωίδης, ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας των 58 και καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάννης Βούλγαρης, ο πρόεδρος Φιλελεύθερης Συμμαχίας Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Κοινότητας "Μπροστά" Παναγιώτης Βλάχος, ο πρόεδρος του Νέου Κόμματος Νίκος Λάαρης, ο Κωνσταντίνος Κατώπης ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής τoυ "Ευρώπη-Οικολογία". Την δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν και ο εκλογές για την νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος[27].

Βασικές θέσεις του κόμματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λογότυπο του κόμματος
 • Η δημιουργία ενός μικρότερου, καλύτερου και πιό εύελικτου κράτους μέσω της δραματικής μείωσης των περιτών δαπανών του Δημοσίου. Ουσιαστική μείωση τού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με στοχευμένες καταργήσεις άχρηστων δομών, σπάταλων φορέων και απόλυση του προσωπικού τους, καταργήσεις κάθε είδους επιδοτήσεων (σε ταμεία ΔΕΚΟ, σε ΟΤΑ, αναπτυξιακό νόμο κλπ), και δραστικό εξορθολογισμό τού κόστους τού συστήματος περίθαλψης. Ανανέωση στην ηγεσία, δομή και διαδικασίες του κράτους, με έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή μακροπρόθεσμων στόχων.

Με δεδομένο τον αταλάντευτο στόχο για πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, το μέγεθος του νέου δημόσιου τομέα θα ορισθεί ουσιαστικά από τις υπόλοιπες βασικές προτάσεις μας για διαρθρωτικές αλλαγές, απαραίτητες για την επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης:

 • Απλούστευση του φορολογικού κώδικα, χαμηλή φορολογία και νέος φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Ένα ενιαίο φορολογικό συντελεστή 20% για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα φυσικών προσώπων, κλιμακούμενο στο 25% για συνολικά εισοδήματα πάνω από 100.000, και στο 30% για πάνω από 300.000 ευρώ. Απαλλαγή 5.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο και κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας. ΦΠΑ σε δύο κλίμακες, 10% και 20%. Φορολογία των επιχειρηματικών κερδών με συντελεστή 20%. Κατάργηση όλων των φόρων που βαρύνουν την κατοχή και μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, αλλά φορολογία της υπεραξίας στη μεταβίβαση σαν εισόδημα. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και φόρων υπέρ τρίτων σε «ευγενή ταμεία», επανίδρυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, και παραδειγματικές ποινές στους φοροδιαφεύγοντες.
Το έμβλημα του κόμματος
 • Καθιέρωση εγγυημένης Βασικής Εθνικής Σύνταξης (ΒΕΣ) γιά όλους τους πολίτες με κατάργηση όλων των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών και των ταμείων τους (ΙΚΑ , ΟΑΕΕ κλπ) και αποχώρηση του δημοσίου από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. ΒΕΣ στα 700 ευρώ το μήνα, στο 67ο έτος, κατευθείαν από τον προϋπολογισμό. Με την κατάργηση των εισφορών θα μειωθεί δραστικά το συνολικό μισθολογικό κόστος ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θα ανακουφισθούν με μεγαλύτερες συντάξεις εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι συμπολίτες μας. Μεταβατική περίοδος προσαρμογής, που δεν θα θίγει τους ήδη συνταξιούχους και αυτούς που έχουν ήδη κατοχυρώσει με τις εισφορές τους σύνταξη μεγαλύτερη της ΒΕΣ. Κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση σαν συμπλήρωμα στην ΒΕΣ.
 • Μείωση στα εμπόδια απασχόλησης. Ριζικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά για την άνθηση των επενδύσεων, της απασχόλησης και των εξαγωγών. Πλήρης απελευθέρωση των επαγγελμάτων, κατάργηση νομικών περιορισμών στις εργασιακές σχέσεις, πραγματικά ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, περιορισμός των αδικαιολόγητων προνομίων των συνδικαλιστών, και απελευθέρωση αγορών και προϊόντων (ωράρια, διατάξεις και άλλα προσκόμματα). Κατάργηση του ΟΑΕΔ και αντικατάστασή του από αυτοδιαχειριζόμενα ΝΠΙΔ με σκοπό την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, με πληρωμή επιδομάτων ανεργίας κατευθείαν από υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας. Τέλος, παρεμβάσεις για άμεση και ουσιαστική επίσπευση στην απονομή δικαιοσύνης.
 • Χρηματοδότηση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Με την κατάργηση όλων των κρατικών φόρων στην ακίνητη περιουσία, η χρηματοδότηση της ΤΑ να γίνεται αποκλειστικά με την καθιέρωση Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΠ) που θα επιβάλλεται και θα αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης για κάθε Δήμο σε επίπεδο Περιφέρειας. Εξαντλείται έτσι κάθε οικονομική υποχρέωση του κράτους προς την ΤΑ.
 • Αποκρατικοποιήσεις. Μαζική αξιοποίηση/εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, καθώς και κληροδοτημάτων και δωρεών που ελέγχει το κράτος, και πώληση όλων των εταιρικών συμμετοχών του δημοσίου, με μοναδικό στόχο τη συνεχή μείωση του δημοσίου χρέους.

Οργάνωση κόμματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Άρθρα 5-12 του Καταστατικού της Δράσης ορίζουν τα συλλογικά Όργανα του κόμματος, τον τρόπο συγκρότησής τους και τις αρμοοδιότητές τους. Τα Όργανα είναι:

 1. Το Συνέδριο
 2. Η Διοικούσα Επιτροπή
 3. Η Κεντρική Επιτροπή
 4. Η Εξελεγκτική Επιτροπή
 5. Η Επιτροπή Δεοντολογίας

Διοικούσα Επιτροπή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Διοικούσα Επιτροπή αποτελείται από 20 μέλη και 5μελές Προεδρείο.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κεντρική Επιτροπή εκλέγει τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής.

Ιδιότητα Ονοματεπώνυμο[28]
Μέλη Φανή Αγγέλου
Γιώργος Ανδρέου
Άγης Βερούτης
Διονύσης Γουσέτης
Μελίνα Δασκαλάκη
Ζήσης Δουγαλής
Φίλιππος Δραγούμης
Γιάννης Καλαντζάκης
Γιώργος Καραβάνας
Δημήτρης Λάιος
Πάνος Μιχαλόπουλος
Λενιώ Μυριβήλη
Μιράντα Ξαφά
Γεωργία Πανοπούλου
Γιώργος Παπαπαύλου
Λευθέρης Πλακίδας
Χαράλαμπος Σταμέλος
Γιάννης Τριανταφύλλου
Νάσιος Τσιούρας
Νάσος Χρυσίνας

Προεδρείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κεντρική Επιτροπή εκλέγει το 5μελές Προεδρείο, που αποτελείται από τον Πρόεδρο, τους 3 Αντιπροέδρους και τον Γενικό Γραμματέα.

Ιδιότητα Ονοματεπώνυμο[29]
Πρόεδρος Θεόδωρος Σκυλακάκης
Αντιπρόεδροι Τάσος Αβραντίνης
Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης
Μιράντα Ξαφά
Γενικός Γραμματέας Γιάννης Ανδρουλάκης

Αρμοδιότητες & Υπεύθυνοι Τομέων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Διοικούσα Επιτροπή καθoρίζει τις αρμoδιoτητες των αξιωματoύχων τoυ κόμματος εφόσoν δεν πρoβλέπεται διαφoρετικά στo Καταστατικό.

Αρμοδιότητα/Τομέας Ονοματεπώνυμο
Εκπρόσωπος Τύπου Γεωργία Πανοπούλου

Κεντρική Επιτροπή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 100μελής Κεντρική Επιτροπή εκλέγεται από το Συνέδριο.

Εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρωεκλογές 2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 14 Μαΐου 2009 παρουσιάστηκε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, την πρώτη θέση του οποίου κατέλαβε ο Στέφανος Μάνος. Στην πρώτη της αυτή παρουσία σε εκλογές, η Δράση συγκέντρωσε 38.895 ψήφους, ήτοι 0,76% και δεν κατέλαβε έδρα. Στις 24 Ιουνίου 2009 αποφασίστηκε η συνέχιση του εγχειρήματος της Δράσης. Ο Β. Κοντογιαννόπουλος, ωστόσο, αποχωρεί από το κόμμα.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2010 η Δράση στήριξε:

 • Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης την υποψηφιότητα του συνιδρυτή της Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος εξελέγη Δήμαρχος
 • Για τον Δήμο Αθηναίων την υποψηφιότητα του πρώην Συνήγορου του Πολίτη Γιώργου Καμίνη, ο οποίος εξελέγη Δήμαρχος και όρισε Αντιδήμαρχο τον Τάσο Αβραντίνη, μέλος της Κ.Ε. της Δράσης και επικεφαλής του συνεργαζόμενου συνδυασμού "Πορτοκαλί"

Εθνικές Εκλογές 2012[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μάιος 2012[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγες μέρες πριν την επίσημη προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου 2012, στις 5 Απριλίου, ανακοινώθηκε η κοινή κάθοδος της Δράσης με το κόμμα Φιλελεύθερη Συμμαχία.

Στις αρχές Απριλίου η Δράση εμφανίστηκε για πρώτη φορά με ποσοστά κοντά σε αυτό που επιτρέπει την είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο (όριο 3%), καθώς στη δημοσκόπηση της ALCO [30] (08/04/2012), GPO [31] (09/04/2012) και Public Issue [32] (11/04/2012) εμφανιζόταν να λαμβάνει ποσοστό 2%, ενώ στα τέλη Απριλίου εμφανίστηκαν και κάποιες δημοσκοπήσεις που την έφερναν κοντά στο 3%. Έλαβε στις εκλογές 114.094 ψήφους (ποσοστό 1,80% του συνόλου).

Ιούνιος 2012[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 Μαΐου 2012 ανακοινώθηκε ότι η Δράση θα συμμετέχει στις εκλογές της 17 Ιουνίου σε κοινό ψηφοδέλτιο με τη "δημιουργία, ξανά!" και τη Φιλελεύθερη Συμμαχία[33].

Στις εκλογές ο συνασπισμός των κομμάτων δημιουργία, ξανά! έλαβε ποσοστό 1,59% και περίπου 100.000 ψήφους, καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση, πρώτο από τα κόμματα που έμειναν εκτός του Κοινοβουλίου. Το απογοητευτικό ποσοστό του συνασπισμού αποδίδεται κυρίως στην έντονη πόλωση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας & ΣΥΡΙΖΑ και στα επικοινωνιακά σφάλματα της "δημιουργίας, ξανά!" σχετικά με την εκλογική συνεργασία. Ωστόσο, βάσει του εκλογικού αποτελέσματος, τα κόμματα του συνασπισμού συμμετέχουν, πλέον, στην κρατική χρηματοδότηση.

Ευρωεκλογές 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 24 Απριλίου 2014, η Δράση και η δημιουργία, ξανά!, ανακοίνωσαν τη δημιουργία του εκλογικού συνασπισμού Γέφυρες, ενώ παράλληλα την ίδια μέρα ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι του συνασπισμού των δύο κομμάτων, με την υποστήριξη του ALDE[34]

Στις Ευρωεκλογές του 2014, οι «Γέφυρες» έλαβαν 51.542 ψήφους και ποσοστό 0,91%, χωρίς να καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή για την επόμενη πενταετία.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2014, η Δράση στήριξε διάφορες υποψηφιότητες:

Περιφέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Περιφέρεια Υποψήφιος / Συνδυασμός %
1ου γύρου
Ψήφοι
1ου γύρου
%
2ου γύρου
Ψήφοι
2ου γύρου
Σύνολο εδρών
Περιφέρεια Αττικής Θάνος Τζήμερος / ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ! 2,97% 48.236 2
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης / ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ ΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 3,46% 3.673 1
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Άντζελα Γκερέκου / ΜΕΓΑΛΟ ΙΟΝΙΟ 14,49% 17.419 3
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Νιόβη Παυλίδου / ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 5,90% 58.059 2
Περιφέρεια Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης / ΚΡΗΤΗ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ 41,13% 143.461 64,00% 184.154 31

Αποτελέσματα Εκλογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αρχηγός κόμματος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες στην Βουλή Θέση
2009 Στέφανος Μάνος Δε συμμετείχε στις εκλογές Δε συμμετείχε στις εκλογές
0 / 300
Δε συμμετείχε στις εκλογές
2012 Ι Στέφανος Μάνος 114.094 1,80 %
0 / 300
δωδέκατο κόμμα - εκτός Βουλής
2012 ΙΙ Στέφανος Μάνος 98.061 1,59 %
0 / 300
όγδοο κόμμα - εκτός Βουλής

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αρχηγός Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων
Έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ομάδα
2009 Στέφανος Μάνος 38.895 0,76 %
0 / 22
(αρχικά)
1 / 22
(τελικά)
ALDE (Alliance of Liberals and Democrats for Europe)
2014 Θεόδωρος Σκυλακάκης 51.749 0,91%
0 / 21
ALDE (Alliance of Liberals and Democrats for Europe)

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Το 2014 μαζί με το κόμμα δημιουργία, ξανά!

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Το "κεντροαριστερό" Ποτάμι, γίνεται... νεοφιλελεύθερο». Κουτί της Πανδώρας. 17/06/2014. http://www.koutipandoras.gr/article/116067/kentroaristero-potami-ginetai-neofileleythero. Ανακτήθηκε στις 30 January 2015. 
 2. Εφημερίδα «Τα Νέα», 18 Μαρτίου 2009[νεκρός σύνδεσμος]
 3. drassi.gr
 4. «Εκλογική συνεργασία: Στα ψηφοδέλτια του «Ποταμιού» η «Δράση»». Το Βήμα. 5 Ιανουαρίου 2015. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=664461. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2015. 
 5. in.gr - Δεκτά από τον εισηγητή του ΣτΕ τα επιχειρήματα της Δράσης για την προβολή των κομμάτων - Ελλάδα
 6. Τον αποκλεισμό από την ραδιοτηλεοπτική προβολή καταγγέλει η "Δράση" ΝewsΤime 17/5/2009
 7. Δικαίωση ΔΡΑΣΗΣ:Αντισυνταγματική η φίμωσή της
 8. Τι έγινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και γιατί πανηγυρίζουμε
 9. Απόφαση της 18/4/2012 κατανομής ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα
 10. Νέα ΚΥΑ για την προβολή εκτός Βουλής κομμάτων Ναυτεμπορική 23/4/2012
 11. Ανακοίνωση Παραίτησης Στέφανου Μάνου
 12. Ο Θ. Σκυλακάκης νέος πρόεδρος της Δράσης
 13. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η Δράση και επίσημα στην οικογένεια των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων (ALDE)
 14. Ο ιστότοπος της εκστρατείας «Όχι Άλλοι Φόροι» (στα ελληνικά). Δράση. http://www.oxialloiforoi.gr. Ανακτήθηκε στις 2014-11-17. 
 15. 15,0 15,1 «ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟ ΣτΕ» (στα ελληνικά). kifisianews.gr. http://www.kifisianews.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1640%3Aeksorthologismo-tou-enfia-apofasizei-to-ste&Itemid=1196. Ανακτήθηκε στις 2014-11-22. 
 16. Δράση. «ΑντιΔράστε στην εξοντωτική φορολογία των ακινήτων» (στα ελληνικά). facebook.com. https://www.facebook.com/pages/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%94%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD/182630785260000. Ανακτήθηκε στις 2014-11-17. 
 17. «Προσφυγή της Δράσης ενώπιον του ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων» (στα ελληνικά). lawspot.gr. http://www./nomika-nea/prosfygi-tis-drasis-enopion-toy-ste-gia-tis-antikeimenikes-axies-ton-akiniton. Ανακτήθηκε στις 2014-11-17. 
 18. «Το ΣτΕ «κατεδαφίζει» τις αντικειμενικές αξίες (Πίνακας με τιμές σε 40 περιοχές)» (στα ελληνικά). imerisia.gr. http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27198&subid=2&pubid=113387969. Ανακτήθηκε στις 2014-11-17. 
 19. «ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες: Να αναπροσαρμοστούν εντός 6μηνου» (στα ελληνικά). avgi.gr. http://www.avgi.gr/article/4852984/ste-gia-tis-antikeimenikes-axies-na-anaprosarmostoun-entos-6minou. Ανακτήθηκε στις 2014-11-17. 
 20. «ΣτΕ: Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών εντός εξαμήνου» (στα ελληνικά). kathimerini.gr. http://www.kathimerini.gr/792039/article/epikairothta/ellada/ste-anaprosarmogh-antikeimenikwn-a3iwn-entos-e3amhnoy. Ανακτήθηκε στις 2014-11-17. 
 21. «Ιδρυτικό Συνέδριο Δράσης» (στα Ελληνικά). Δράση. http://www.drassi.gr/index.php?id=457. Ανακτήθηκε στις 23/10/2014. 
 22. «Δράση - 2ο Συνέδριο» (στα Ελληνικά). Δράση. http://www.drassi.gr/index.php?id=197. Ανακτήθηκε στις 23/10/2014. 
 23. «Ανοιχτό Συνέδριο 1-2 Δεκεμβρίου 2012» (στα Ελληνικά). Δράση. http://www.drassi.gr/index.php?id=5106. Ανακτήθηκε στις 23/10/2014. 
 24. «Καταστατικό» (στα Ελληνικά) (HTML). Δράση. http://www.drassi.gr/index.php?id=882. Ανακτήθηκε στις 23/10/2014. 
 25. «Αποτελέσματα εκλογών Κεντρικής Επιτροπής» (στα Ελληνικά). Δράση. http://www.drassi.gr/index.php?id=5452. Ανακτήθηκε στις 23/10/2014. 
 26. «3ο Τακτικό Συνεδριο Δράσης» (στα Ελληνικά). Δράση. http://www.drassi.gr/index.php?id=5923. Ανακτήθηκε στις 23/10/2014. 
 27. 3ο τακτικό Συνέδριο Δράσης
 28. «Διοικούσα Επιτροπή» (στα Ελληνικά) (HTML). Δράση. http://www.drassi.gr/index.php?id=2148. Ανακτήθηκε στις 23/10/2014. 
 29. «Προεδρείο» (στα Ελληνικά) (HTML). Δράση. http://www.drassi.gr/index.php?id=5464. Ανακτήθηκε στις 23/10/2014. 
 30. Σταθερά μπροστά η ΝΔ - Με εκπλήξεις και ανατροπές οι επιδόσεις των άλλων κομμάτων
 31. Δημοσκόπηση GPO για ΜΕGA
 32. Public Ιssue: Περαιτέρω καθίζηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
 33. Κοινή κάθοδο στις εκλογές ανακοινώνουν ΔΡΑΣΗ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ ΣΚΑΙ.gr. 22 Μαΐου 2012
 34. Δράση και Δημιουργία Ξανά ανακοίνωσαν τις «Γέφυρες» και υποψήφιους ευρωβουλευτές

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]