Ιωάννης Παπαθεοδώρου (πολιτικός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ιωάννης Παπαθεοδώρου)
Ιωάννης Παπαθεοδώρου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ιωάννης Παπαθεοδώρου (Ελληνικά)
Γέννηση1914
Νεάπολη Λασιθίου
Θάνατος26  Ιανουαρίου 1983
Τόπος ταφήςΠρώτο Νεκροταφείο Αθηνών
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
δικηγόρος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔήμαρχος Αθηναίων

Ο Ιωάννης Παπαθεοδώρου (1914 - 26 Ιανουαρίου 1983) ήταν Δήμαρχος Αθηναίων την περίοδο 1975-78. Υπήρξε ο πρώτος δήμαρχος της ελληνικής πρωτεύουσας μετά το τέλος της χούντας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγόταν από την Νεάπολη της Κρήτης. Σπούδασε δικηγόρος και ειδικεύτηκε στο εργατικό δίκαιο. Κατά την περίοδο της Κατοχής ανέπτυξε αντιστασιακή δράση στο ΕΑΜ. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Αλέξανδρου Σβώλου, του Γεωργίου Καρτάλη και του Ηλία Τσιριμώκου. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε σε αντιστασιακή οργάνωση, με αποτέλεσμα να υποστεί διώξεις. Ο Παπαθεοδώρου εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές που διεξήχθησαν το 1954 με τον Π. Κατσώτα, ενώ ήταν πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 1959 και του 1964[1]. Συνολικά εκλεγόταν συνεχώς επί 25 χρόνια δημοτικός σύμβουλος. Υπήρξε γενικός εκπρόσωπος της Ένωσης Μεσογειακών Πόλεων και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αδελφοποιημένων Πόλεων του Κόσμου.[2]. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων το 1975 και ανέλαβε καθήκοντα στις 6 Ιουνίου της χρονιάς εκείνης. Ανασυγκρότησε σε μεγάλο βαθμό την Αθήνα. Αποχώρησε από το δημαρχιακό αξίωμα με τη λήξη της θητείας του, στις 31 Δεκεμβρίου 1978. Λίγο πριν τη λήξη της θητείας του υπέστη καρδιακή προσβολή και έκτοτε η υγεία του κλονίστηκε σοβαρά.

Ο Παπαθεοδώρου απεβίωσε ξαφνικά στις 26 Ιανουαρίου 1983 από καρδιακό νόσημα[3] και κηδεύτηκε με δαπάνη του Δήμου Αθηναίων, στο Πρώτο Νεκροταφείο. Τον τάφο του είχε παραχωρήσει ο Δήμος.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μικρός Ρωμηός[νεκρός σύνδεσμος]
  2. 2,0 2,1 Ριζοσπάστης[νεκρός σύνδεσμος], Πέθανε χτες ο Γ. Παπαθεοδώρου, EBE, 27/1/1983.
  3. "Θεσσαλονίκη", φύλλο 27ης Ιανουαρίου 1983.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]