Κατάλογος αντικειμένων Μεσιέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο κατάλογος των αντικείμενων Μεσιέ είναι μια συλλογή αστρονομικών αντικειμένων που καταχωρήθηκαν από τον Γάλλο αστρονόμο Σαρλ Μεσιέ (Charles Messier).

Ο Χάρτης των Αντικειμένων Μεσιέ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Αντικείμενα Μεσιέ.

Ο πλήρης κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αστρικά σμήνη
Νεφελώματα
Γαλαξίες

1-10[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M1 NGC 1952 Νεφέλωμα του Καρκίνου Crab Nebula.jpg Υπόλειμμα σουπερνόβας 6,3 Ταύρος 9
M2 NGC 7089   Messier 002 2MASS.jpg Σφαιρωτό σμήνος 36 Υδροχόος 7,5
M3 NGC 5272   Messier object 003.jpg Σφαιρωτό σμήνος 31 Κυνες 7
M4 NGC 6121   Messier 004 2MASS.jpg Σφαιρωτό σμήνος 7 Σκορπιός 7,5
M5 NGC 5904   Messier object 005.jpg Σφαιρωτό σμήνος 23 Όφις 7
M6 NGC 6405 Butterfly Cluster M6a.jpg Ανοικτό σμήνος 2 Σκορπιός 4,5
M7 NGC 6475 Σμήνος του Πτολεμαίου Open-cluster-Messier-7.jpeg Ανοικτό σμήνος 1 Σκορπιός 3,5
M8 NGC 6523 Νεφέλωμα της λιμνοθάλασσας M8 rvb.jpg Σμήνος με νεφέλωμα 6,5 Τοξότης 5
M9 NGC 6333   Messier object 009.jpg Σφαιρωτό σμήνος 26 Οφιούχος 9
M10 NGC 6254   Messier object 010.jpg Σφαιρωτό σμήνος 13 Οφιούχος 7,5


11-20[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M11 NGC 6705 Wild Duck Cluster Messier11.jpg Ανοικτό σμήνος 6 Ασπίς 7
M12 NGC 6218   Messier12.jpg Σφαιρωτό σμήνος 18 Οφιούχος 8
M13 NGC 6205 Σμήνος του Ηρακλέους M13LRGB RC10.jpg Σφαιρωτό σμήνος 22 Ηρακλής 5,8
M14 NGC 6402   Messier object 014.jpg Σφαιρωτό σμήνος 27 Οφιούχος 9,5
M15 NGC 7078 Σμήνος του Πηγάσου M15 core lucky 10pc.gif Σφαιρωτό σμήνος 33 Πήγασος 7,5
M16 NGC 6611 Νεφέλωμα του αετού Stellar spire eagle nebula.jpg Σμήνος με περιοχή Υδρογόνου ΙΙ 7 Όφις 6,5
M17 NGC 6618 Νεφέλωμα Ωμέγα Messier object 017.jpg Σμήνος με περιοχή Υδρογόνου ΙΙ 5 Τοξότης 7
M18 NGC 6613   Messier18.jpg Ανοικτό σμήνος 6 Τοξότης 8
M19 NGC 6273   Messier object 019.jpg Σφαιρωτό σμήνος 27 Οφιούχος 8,5
M20 NGC 6514 Τρισχιδές νεφέλωμα Trifid.nebula.arp.750pix.jpg Σμήνος με περιοχή Υδρογόνου ΙΙ 2,2 Τοξότης 5


21-30[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M21 NGC 6531   Messier object 021.jpg Ανοικτό σμήνος 3 Τοξότης 7
M22 NGC 6656 Σμήνος του Τοξότη Messier object 022.jpg Σφαιρωτό σμήνος 10 Τοξότης 6,5
M23 NGC 6494   Messier object 023.jpg Ανοικτό σμήνος 4,5 Τοξότης 6
M24 NGC 6603 Μικρό Νέφος του Τοξότη Messier 024 2MASS.jpg Αστρικό νέφος 10 Τοξότης 11,5
M25 IC 4725   Messier object 025.jpg Ανοικτό σμήνος 2 Τοξότης 4,9
M26 NGC 6694   Messier object 026.jpg Ανοικτό σμήνος 5 Ασπίς 9,5
M27 NGC 6853 Νεφέλωμα του Αλτήρα Messier27.jpg Πλανητικό νεφέλωμα 1,25 Αλώπηξ 7,5
M28 NGC 6626   Messier28.jpg Σφαιρωτό σμήνος 18 Τοξότης 8,5
M29 NGC 6913   Messier object 029.jpg Ανοικτό σμήνος 7,2 Κύκνος 9
M30 NGC 7099   Messier object 030.jpg Σφαιρωτό σμήνος 25 Αιγόκερως 8,5


31-40[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M31 NGC 224 Γαλαξίας της Ανδρομέδας Andromeda galaxy.jpg Σπειροειδής γαλαξίας 2.500 Ανδρομέδα 3,5
M32 NGC 221   M32.jpg Νάνος ελλειπτικός γαλαξίας 2.900 Ανδρομέδα 10
M33 NGC 598 Γαλαξίας του Τριγώνου M33.jpg Σπειροειδής γαλαξίας 2.590 Τρίγωνον 7
M34 NGC 1039   Messier object 034.jpg Ανοικτό σμήνος 1,4 Περσεύς 6
M35 NGC 2168   Messier35.jpg Ανοικτό σμήνος 2,8 Δίδυμοι 5,5
M36 NGC 1960   M29a.jpg Ανοικτό σμήνος 4,1 Ηνίοχος 6,5
M37 NGC 2099   M37a.jpg Ανοικτό σμήνος 4,6 Ηνίοχος 6
M38 NGC 1912   Messier object 038.jpg Ανοικτό σμήνος 4,2 Ηνίοχος 7
M39 NGC 7092   Messier object 039.jpg Ανοικτό σμήνος 0,3 Κύκνος 5,5
M40   Winnecke 4 Messier object 40.jpg Διπλός αστέρας WNC4   Μεγάλη Άρκτος 9


41-50[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M41 NGC 2287   Messier 041 2MASS.jpg Ανοικτό σμήνος 2,4 Κύων Μέγας 5
M42 NGC 1976 Νεφέλωμα του Ωρίωνα Orion Nebula - Hubble 2006 mosaic 18000.jpg Νεφέλωμα 1,6 Ωρίων 5
M43 NGC 1982 De Mairan's Nebula Messier object 043.jpg Μέρος του Νεφελώματος του Ωρίωνα 1,6 Ωρίων 7
M44 NGC 2632 Σμήνος της Κυψέλης Messier 044 2MASS.jpg Ανοικτό σμήνος 0,5 Καρκίνος 4
M45   Πλειάδες Ανοικτό σμήνος 0,4 Ταύρος 1,4
M46 NGC 2437   M46a.jpg Ανοικτό σμήνος 5,4 Πρύμνη 6,5
M47 NGC 2422   M47a.jpg Ανοικτό σμήνος 1,6 Πρύμνη 4,5
M48 NGC 2548   M48a.jpg Ανοικτό σμήνος 1,5 Ύδρα 5,5
M49 NGC 4472   M49a.jpg Ελλειπτικός γαλαξίας 60.000 Παρθένος 10
M50 NGC 2323   M50a.jpg Ανοικτό σμήνος 3 Μονόκερως 7


51-60[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M51 NGC 5194, NGC 5195 Whirlpool Galaxy Whirlpool (M51).jpg Σπειροειδής γαλαξίας 37.000 Κύνες 8
M52 NGC 7654   M52a.jpg Ανοικτό σμήνος 7 Κασσιόπη 8
M53 NGC 5024   Globular Cluster M53.jpg Σφαιρωτό σμήνος 56 Κόμη Βερενίκης 8,5
M54 NGC 6715   Messier54.jpg Σφαιρωτό σμήνος 83 Τοξότης 8,5
M55 NGC 6809   Messier55.jpg Σφαιρωτό σμήνος 17 Τοξότης 7
M56 NGC 6779   Messier56.jpg Σφαιρωτό σμήνος 32 Λύρα 9,5
M57 NGC 6720 Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα M57 The Ring Nebula.JPG Πλανητικό νεφέλωμα 2,3 Λύρα 9,5
M58 NGC 4579   M58s.jpg Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας 60.000 Παρθένος 11
M59 NGC 4621   Messier59.jpg Ελλειπτικός γαλαξίας 60.000 Παρθένος 11,5
M60 NGC 4649   Messier object 060.jpg Ελλειπτικός γαλαξίας 60.000 Παρθένος 10,5


61-70[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M61 NGC 4303   Messier object 061.jpg Σπειροειδής γαλαξίας 60.000 Παρθένος 10,5
M62 NGC 6266   Messier object 062.jpg Σφαιρωτό σμήνος 22 Οφιούχος 8
M63 NGC 5055 Γαλαξίας Ηλιοτρόπιο M63.jpg Σπειροειδής γαλαξίας 37.000 Κύνες 8,5
M64 NGC 4826 Black Eye Galaxy Blackeyegalaxy.jpg Σπειροειδής γαλαξίας 12.000 Κόμη Βερενίκης 9
M65 NGC 3623   M65.jpg Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας 35.000 Λέων 10,5
M66 NGC 3627   Sig05-016.jpg Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας 35.000 Λέων 10
M67 NGC 2682   Messier object 067.jpg Ανοικτό σμήνος 2,25 Καρκίνος 7,5
M68 NGC 4590   Messier object 068.jpg Σφαιρωτό σμήνος 32 Ύδρα 9
M69 NGC 6637   Messier object 069.jpg Σφαιρωτό σμήνος 25 Τοξότης 9
M70 NGC 6681   Messier70.jpg Σφαιρωτό σμήνος 28 Τοξότης 9


71-80[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M71 NGC 6838   Messier71.jpg Σφαιρωτό σμήνος 12 Βέλος 8,5
M72 NGC 6981   Messier72.jpg Σφαιρωτό σμήνος 53 Υδροχόος 10
M73 NGC 6994   Αστερισμός   Υδροχόος 9
M74 NGC 628   Σπειροειδής γαλαξίας 35.000 Ιχθύες 10,5
M75 NGC 6864   Messier75.jpg Σφαιρωτό σμήνος 58 Τοξότης 9,5
M76 NGC 650, NGC 651 Μικρό νεφέλωμα Κλεψύδρας M76-RL5-DDmin-Gamma-LRGB 883x628.jpg Πλανητικό νεφέλωμα 3,4 Περσεύς 12
M77 NGC 1068   Messier object 077.jpg Σπειροειδής γαλαξίας 60.000 Κήτος 10,5
M78 NGC 2068   Messier 078 2MASS.jpg Αραιό νεφέλωμα 1,6 Ωρίων 8
M79 NGC 1904   M79a.jpg Σφαιρωτό σμήνος 40 Λαγωός 8,5
M80 NGC 6093   A Swarm of Ancient Stars - GPN-2000-000930.jpg Σφαιρωτό σμήνος 27 Σκορπιός 8,5


81-90[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M81 NGC 3031 Γαλαξίας του Μπόντε Sig07-009.jpg Σπειροειδής γαλαξίας 11.000 Μεγάλη Άρκτος 8,5
M82 NGC 3034 Γαλαξίας Πούρο Messier82.jpg Ραβδωτός σπειροειδής (?) 11.000 Μεγάλη Άρκτος 9,5
M83 NGC 5236 Southern Pinwheel Galaxy M83g.jpg Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας 10.000 Ύδρα 8,5
M84 NGC 4374   Messier84.jpg Φακοειδής γαλαξίας 60.000 Παρθένος 11
M85 NGC 4382   M85.jpg Φακοειδής γαλαξίας 60.000 Κόμη Βερενίκης 10,5
M86 NGC 4406   Messier object 086.jpg Φακοειδής γαλαξίας 60.000 Παρθένος 11
M87 NGC 4486   M87 jet.jpg Ελλειπτικός γαλαξίας 60.000 Παρθένος 11
M88 NGC 4501   Messier object 088.jpg Σπειροειδής γαλαξίας 60.000 Κόμη Βερενίκης 11
M89 NGC 4552   Messier object 089.jpg Ελλειπτικός γαλαξίας 60.000 Παρθένος 11,5
M90 NGC 4569   Messier object 090.jpg Σπειροειδής γαλαξίας 60.000 Παρθένος 11


91-100[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M91 NGC 4548   Messier91.jpg Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας 60.000 Κόμη Βερενίκης 11,5
M92 NGC 6341   Globular Cluster M92.JPG Σφαιρωτό σμήνος 26 Ηρακλής 7,5
M93 NGC 2447   Messier object 093.jpg Ανοικτό σμήνος 4,5 Πρύμνη 6,5
M94 NGC 4736 Messier object 094.jpg Σπειροειδής γαλαξίας 14.500 Κύνες 9,5
M95 NGC 3351   Messier95 spitzer.jpg Σπειροειδής γαλαξίας 38.000 Λέων 11
M96 NGC 3368   Messier object 096.jpg Σπειροειδής γαλαξίας 38.000 Λέων 10,5
M97 NGC 3587 Owl Nebula M97 FTN.jpg Πλανητικό νεφέλωμα 2,6 Μεγάλη Άρκτος 12
M98 NGC 4192   M-98.jpg Σπειροειδής γαλαξίας 60.000 Κόμη Βερενίκης 11
M99 NGC 4254 Coma Pinwheel Galaxy Messier object 099.jpg Σπειροειδής γαλαξίας 60.000 Κόμη Βερενίκης 10,5
M100 NGC 4321   Spiral Galaxy M100.jpg Σπειροειδής γαλαξίας 60.000 Κόμη Βερενίκης 10,5


101-110[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M101 NGC 5457 Γαλαξίας Ανεμόμυλος M101 hires STScI-PRC2006-10a.jpg Σπειροειδής γαλαξίας 24.000 Μεγάλη Άρκτος 8,5
M102 (Χωρίς ταυτοποίηση)   Ngc5866 hst big.jpg        
M103 NGC 581   Messier object 103.jpg Ανοικτό σμήνος 8 Κασσιόπη 7
M104 NGC 4594 Γαλαξίας Σομπρέρο M104 ngc4594 sombrero galaxy hi-res.jpg Σπειροειδής γαλαξίας 50.000 Παρθένος 9,5
M105 NGC 3379   Messier object 105.jpg Ελλειπτικός γαλαξίας 38.000 Λέων 11
M106 NGC 4258   Messier object 106.jpg Σπειροειδής γαλαξίας 2.5000 Κύνες 9,5
M107 NGC 6171   Messier object 107.jpg Σφαιρωτό σμήνος 20 Οφιούχος 10
M108 NGC 3556   M108a.gif Σπειροειδής γαλαξίας 45.000 Μεγάλη Άρκτος 11
M109 NGC 3992   Messier object 109.jpg Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας 55.000 Μεγάλη Άρκτος 11
M110 NGC 205   Νάνος ελλειπτικός γαλαξίας 2.200 Ανδρομέδα 10

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Messier objects της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).