Κατάλογος Ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Παρουσιάζεται ένας κατάλογος των Γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα στρατόπεδα εξόντωσης σημειώνονται με ροζ χρώμα, ενώ τα κυριότερα στρατόπεδα συγκέντρωσης άλλων τύπων σημειώνονται με γαλάζιο.


Όνομα στρατοπέδου Χώρα (σημερινή) Τύπος στρατοπέδου Περίοδος λειτουργίας Υπολογιζόμενος αριθμός κρατουμένων Υπολογιζόμενος αριθμός θανάτων Παραρτήματα στρατοπέδων Διαδικτυακός τόπος
Άρμπαϊτσντορφ (Arbeitsdorf) Γερμανία Στρατόπεδο εργασίας 8 Απριλίου 1942 - 11 Οκτωβρίου 1942 τουλάχιστον 600
Άουσβιτς-Μπίρκεναου (Auschwitz-Birkenau) Πολωνία Στρατόπεδο εξόντωσης και εργασίας Απρίλιος 1940 - Ιανουάριος 1945 400.000 1.100.000 - 1.500.000 κατάλογος [1]
Μπάρντουφος (Bardufoss) Νορβηγία Στρατόπεδο συγκέντρωσης Μάρτιος 1944 - ; 800 250  ;
Μπέλζεκ (Bełżec) Πολωνία Στρατόπεδο εξόντωσης Μάρτιος 1942 - Ιούνιος 1943   600.000 [2]
Μπέργκεν-Μπέλζεν (Bergen-Belsen) Γερμανία Κέντρο συλλογής Απρίλιος 1943 - Απρίλιος 1945   70.000 [3]
Στρατόπεδα συγκέντρωσης Φόσολι - Μπολτζάνο Ιταλία Κέντρα συλλογής / διαμετακόμισης Ιούλιος 1942 - Απρίλιος 1945 11.116  
Μπρέντβετ (Bredtvet) Νορβηγία Στρατόπεδο συγκέντρωσης  ;  ;  ;  ;
Μπρέενντονκ (Breendonk) Βέλγιο Φυλακή και στρατόπεδο εργασίας 20 Σεπτεμβρίου 1940 - Σεπτέμβριος 1944 τουλάχιστον 3.532 τουλάχιστον 391 κανένα [4]
Μπράιτεναου (Breitenau) Γερμανία "Αρχικά άγριο στρατόπεδο", κατόπιν στρατόπεδο εργασίας Ιούνιος 1933 - Μάρτιος 1934, 1940 - 1945 470; 8.500   [5]
Μπούχενβαλντ (Buchenwald) Γερμανία Στρατόπεδο εργασίας Ιούλιος 1937 - Απρίλιος 1945 250.000 56.000 κατάλογος [6]
Κέλμνο (Chełmno) Πολωνία Στρατόπεδο εξόντωσης Δεκέμβριος 1941 - Απρίλιος 1943·

Απρίλιος 1944 - Ιανουάριος 1945

  340.000
Νταχάου (Dachau) Γερμανία Στρατόπεδο εργασίας Μάρτιος 1933 - Απρίλιος 1945 200.000 τουλάχιστον 30.000 κατάλογος [7]
Ντρανσύ (Drancy) Γαλλία Στρατόπεδο φυλάκισης και μεταγωγών Αύγουστος 1941 - 17 Αυγούστου 1944 άγνωστο κανένα [8]
Φάλσταντ (Falstad) Νορβηγία Στρατόπεδο φυλάκισης Δεκέμβριος 1941 - Μάιος 1945 τουλάχιστον 200 κανένα [9] [10]
Φλόσενμπεργκ (Flossenbürg) Γερμανία Στρατόπεδο εργασίας Μάιος 1938 - Απρίλιος 1945 τουλάχιστον 100.000 30.000 κατάλογος [11]
Γκρίνι (Grini) Νορβηγία Στρατόπεδο φυλάκισης 14 Ιουνίου 1941 - Μάιος 1945 19.788 8 Φάνρεμ (Fannrem), Μπάρντουφος (Bardufoss), Κβενάνγκεν (Kvænangen)
Γκρος-Ρόζεν (Gross-Rosen) Γερμανία Στρατόπεδο εργασίας Αύγουστος 1940 - Φεβρουάριος 1945 125.000 40.000 κατάλογος [12]
Χερτσόγκενμπους (Herzogenbusch) Ολλανδία Στρατόπεδο φυλάκισης και μεταγωγών 1943-καλοκαίρι 1944 κατάλογος [13] [14]
Χίντσερτ (Hinzert) Γερμανία Κέντρο συλλογής και παράρτημα στρατοπέδου Ιούλιος 1940 - Μάρτιος 1945 14.000 τουλάχιστον 302 [15]
Κάουφερινγκ/Λάντσμπεργκ (Kaufering/Landsberg) Γερμανία Στρατόπεδο εργασίας Ιούνιος 1943 - Απρίλιος 1945 30.000 τουλάχιστον 14.500 [16]
Κάουνας (Kaunas) Λιθουανία Γκέτο και στρατόπεδο εγκλεισμού Πραβίενισκεν (Prawienischken) [17]
Κλούγκα (Klooga) Εσθονία Στρατόπεδο εργασίας Καλοκαίρι 1943 - 28 Σεπτεμβρίου 1944 2.400
Λάνγκεσταϊν Ζβίμπεργκε (Langenstein Zwieberge) Γερμανία Παράρτημα του Μπούχενβαλντ Απρίλιος 1944 - Απρίλιος 1945 5.000 2.000
Λε Βερνέτ (Le Vernet) Γαλλία Στρατόπεδο εγκλεισμού 1939 - 1944    
Λβοφ (Lwów) Ουκρανία Στρατόπεδο εξόντωσης και εργασίας Σεπτέμβριος 1941 - Νοέμβριος 1943    
Μαϊντάνεκ (Majdanek) Πολωνία Στρατόπεδο εξόντωσης Ιούλιος 1941 - Ιούλιος 1944   τουλάχιστον 200.000 [18]
Μάλτσοβ (Malchow) Γερμανία - 8 Μαΐου 1945    
Μάλι Τρόστενετς (Maly Trostenets) Λευκορωσία Στρατόπεδο εξόντωσης Ιούλιος 1941 - Ιούνιος 1944   200.000-500.000 [19]
Μαουτχάουζεν-Γκούζεν (Mauthausen-Gusen) Αυστρία Στρατόπεδο εργασίας Αύγουστος 1938 - Μάιος 1945 195.000 τουλάχιστον 95.000 κατάλογος [20]
Μίτελμπαου-Ντόρα (Mittelbau-Dora) Γερμανία Στρατόπεδο εργασίας Σεπτέμβριος 1943 - Απρίλιος 1945 60.000 τουλάχιστον 20.000 κατάλογος [21]
Νατζβάιλερ-Στρούτχοφ (Natzweiler-Struthof) Γαλλία Στρατόπεδο εργασίας Μάιος 1941 - Σεπτέμβριος 1944 40.000 25.000 κατάλογος [22]
Νόιενγκαμμε (Neuengamme) Γερμανία Στρατόπεδο εργασίας 13 Δεκεμβρίου 1938 - 4 Μαΐου 1945 106.000 55.000 κατάλογος [23]
Νίντερχαγκεν (Niederhagen), έξω από το Βέβελσμπουργκ (Wewelsburg) Γερμανία Φυλακή και στρατόπεδο εργασίας Σεπτέμβριος 1941 - αρχές 1943 3.900 1.285 κανένα [24]
Οράνιενμπουργκ (Oranienburg) Γερμανίο Κέντρο συλλογής Μάρτιος 1933 - Ιούλιος 1934 3.000 τουλάχιστον 16 [25]
Οστχόφεν (Osthofen) Γερμανία Κέντρο συλλογής Μάρτιος 1933 - Ιούλιος 1934    
Πλάστσοφ (Płaszów) Πολωνία Στρατόπεδο εργασίας Δεκέμβριος 1942 - Ιανουάριος 1945 τουλάχιστον 150.000 τουλάχιστον 9.000 κατάλογος [26], [27]
Ράβενσμπρικ (Ravensbrück) Γερμανία Στρατόπεδο εργασίας Μάιος 1939 - Απρίλιος 1945 150.000 τουλάχιστον 90.000) κατάλογος [28]
Ρίγα-Κάιζερβαλντ (Riga-Kaiserwald) Λετονία Στρατόπεδο εργασίας 1942 - 6 Αυγούστου 1944 20.000; 16 [29]
Ριζιέρα Ντι Σαν Σάμπα (Risiera di San Sabba)
(Τεργέστη)
Ιταλία Στρατόπεδο αστυνομικής κράτησης Σεπτέμβριος 1943 - 29 Απριλίου 1945 5.000 [30]
Ρόδος (San Giovanni)
Ελλάδα Στρατόπεδο συγκέντρωσης Μάιος 1939 ή Μάιος 1940 - Μάρτιος 1942 περίπου 500 Εφημερίδα Το Βήμα, 11 Ιουνίου 2006, σ. Α26.
Χαϊδάρι
Ελλάδα Στρατόπεδο συγκέντρωσης [31]
Ζάξενχαουζεν (Sachsenhausen) Γερμανία Στρατόπεδο εργασίας Ιούλιος 1936 - Απρίλιος 1945 τουλάχιστον 200.000 (100.000) κατάλογος [32]
Σομπιμπόρ (Sobibοr) Πολωνία Στρατόπεδο εξόντωσης Μάιος 1942 - Οκτώβριος 1943   250.000 [33]
Στούτχοφ (Stutthof) Πολωνία Στρατόπεδο εργασίας Σεπτέμβριος 1939 - Μάιος 1945 110.000 65.000 κατάλογος [34]
Στρατόπεδο Ζυλτ(Lager Sylt)
Άλντερνεϊ (Alderney)
Νησιά της Μάγχης (κατειλημμένο Βρετ. έδαφος) Στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας Μάρτιος 1943 - Ιούνιος 1944 1.000; 460 κανένα [35]
Τερέζιενσταντ (Theresienstadt, Terezín) Δημοκρατία της Τσεχίας Στρατόπεδο μεταγωγών και γκέτο Νοέμβριος 1941 - Μάιος 1945 140.000 35.000 [36]
Τρεμπλίνκα (Treblinka) Πολωνία Στρατόπεδο εξόντωσης Ιούλιος 1942 - Νοέμβριος 1943   τουλάχιστον 800.000
Βαϊβάρα (Vaivara) Εσθονία  ; 15 Σεπτεμβρίου 1943 - 29 Φεβρουαρίου 1944  ;  ; 22 [37]
Βαρσοβία (Warsaw) Πολωνία Στρατόπεδο εργασίας και εξόντωσης 1942 - 1944 Έως και 40.000 Έως και 200.000
Βέστερμπορκ (Westerbork) Ολλανδία Κέντρο συλλογής Οκτώβριος 1939 - Απρίλιος 1945 102.000   [38]


Πρόσθετο υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • One Third of the Holocaust, ένα τετράωρο φιλμ με θέμα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα, του Σομπιμπόρ και του Μπέλζεκ.