Κανφράνκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κανφράνκ
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
42°43′00″N 0°31′31″W / 42.716656°N 0.525198°W / 42.716656; -0.525198
ΧώραΙσπανία
Αυτόνομη κοινότηταΑραγωνία
ΕπαρχίαΟυέσκα
ΚομάρκαΧαθετάνια
ΔήμαρχοςFernando Sánchez Morales
Yψόμετρο1040
Πληθυσμός596[1]
Ταχ. κώδικας22880
Πιν. κυκλοφορίαςHU
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την πόλη

Το Κανφράνκ (Canfranc ισπανική προφορά: kamˈfɾaŋk) είναι δήμος στην κοιλάδα του ποταμού Αραγών της βόρειο-ανατολικής Ισπανίας, ο οποίος αποτελείται από δύο πόλεις. Βρίσκεται στην φυσική επαρχία της Χαθετάνια (με πρωτεύουσα την Χάκα), στην επαρχία της Ουέσκας, στην αυτόνομη κοινότητα της Αραγωνίας.

Το χωριό Κανφράνκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του χωριού προέρχεται από την φράση Campus Franci, που κυριολεκτικά σημαίνει "το πεδίο των ξένων". Ήταν αρχικά ένα μικρό εμπορικό χωριό, καθώς και σημείο πρώτης ανάπαυλας για τους προσκυνητές της Διαδρομής του Αγίου Ιακώβου μετά τη δύσκολη διέλευση των Πυρηναίων μέσου του περάσματος του Somport. 

Ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1080-90 από τον βασιλιά της Αραγωνίας Σάντσο Ραμίρεθ. Το Κανφράνκ ήταν επίσης σημείο διοίκησης στην προστασία των συνόρων και στον έλεγχο των φόρων που χορηγούνταν στον καθεδρικό ναό της Χάκας.

Στις 29 Οκτωβρίου του 1288, υπεγράφη εδώ η συνθήκη του Κανφράνκ που επετεύχθη με την διαμεσολάβηση του Εδουάρδου Α´ της Αγγλίας και προέβλεπε την απελευθέρωση του Κάρολου Β´ της Νάπολης από τη φυλάκισή του από τον Πέτρο Γ´ της Αραγωνίας.

Το χωριό, που βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Αραγών, καλύπτει μια έκταση 71,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται σε υψόμετρο 1040 μ. Εναπομείναντα αξιοθέατα περιλαμβάνουν μια ρωμανική γέφυρα προσκυνητών και δύο εκκλησίες: τη Nuestra Señora de la Asunción (12ος-16ος αιώνας) με τέσσερά Μπαρόκ εικονοστάσια και τη la Trinidad (16ος αι.). Η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά πρώτα το 1617 και πάλι ξανά το 1944, μετά την οποία οι χωρικοί στο μεγαλύτερο μέρος τους μεταφέρθηκαν στον κοντινό οικισμό με την ονομασία: Σταθμός Κανφράνκ (Canfranc Estación). Ο πληθυσμός του είναι 77 κάτοικοι.

Σταθμός Κανφράνκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εγκαταλελειμμένη γαλλική πλευρά του σιδηροδρομικού σταθμού του Κανφράνκ το 1994

Αυτός ο μικρός οικισμός (υψόμετρο 1190 μ.) οφείλει την δημιουργία του κατά ένα μεγάλο βαθμό στην ίδρυση του σιδηροδρόμου που διασχίζει τα Πυρηναία μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας, στις 18 Ιουλίου του 1928. Το χωριό Σταθμός Κανφράνκ είναι κυρίως γνωστό λόγω του τεράστιου εγκαταλελειμμένου σιδηροδρομικού του σταθμού. Η γαλλική πλευρά του σιδηροδρομικού σταθμού είναι εγκαταλελειμμένη από την εποχή που συνέβη ένα ατύχημα που κατέστρεψε τη γέφυρα του σιδηροδρόμου στο κοντινό L'Estanguet, και έπαψε έκτοτε η σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών.[note 1]

Υπάρχουν φήμες για "γερμανικό χρυσό" που κατέφτασε εδώ κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.[3] Επίσης, η βρετανική κατασκοπεία περνούσε λαθραία πληροφορίες και ανθρώπους από το Βισύ της Γαλλίας στο βρετανικό προξενείο στο Σαν Σεμπαστιάν μέσω του Κανφράνκ, καθώς η πλησιέστερη πόλη της Irún συνόρευε με την κατεχόμενη Γαλλία.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός συγκεντρώνει το κύριο ενδιαφέρον του χωριού. Χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Δόκτωρ Ζιβάγκο. Εδώ και καιρό έχουν γίνει συζητήσεις σχετικά με την επαναλειτουργία της διεθνούς σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας,[4] αλλά μέχρι να συμβεί αυτό η περιοχή επωφελείται κυρίως από τα γειτονικά χιονοδρομικά κέντρα του Κανταντσού και του Αστούν. Ο πληθυσμός του χωριού είναι 454 κάτοικοι.

Η εγκαταλελειμμένη σιδηροδρομική Σήραγγα του Somport (μήκους 7,874 μ) χρησιμοποιείται σήμερα ως λωρίδα έκτακτης ανάγκης για το οδικό Τούνελ του Somport (μήκους 8,602 μ), ενώ χρησιμοποιείται επίσης και για το υπόγειο εργαστήριο του Κανφράνκ (Laboratorio subterráneo de Canfranc).

Κυριότερες γιορτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημαρχείο του Κανφράνκ.

Το χωρικό Κανφράνκ γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου (την πολιούχο του) στις 15 Αυγούστου, ενώ το χωριό Σταθμός Κανφράνκ κατέχει εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των εγκαινίων του σιδηροδρομικού σταθμού στις 18 Ιουλίου.

Αδελφοποιημένες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κανφράνκ είναι αδελφοποιημένη με:

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The area where the bridge stood is Saillet et Esquit, Lées-Athas. The railway passed over the Gave d'Aspe & the E-7 now crosses the remains of the trackbed, which can be traced north & south.on 27 March 1970 and definitely ended the international link between Bedous, France and Canfranc Estacion, Spain. [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]