Ιωάννης της Κορνουάλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης της Κορνουάλης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
John of Eltham (Αγγλικά)
Γέννηση15  Αυγούστου 1316[1][2]
Λονδίνο
Θάνατος13  Σεπτεμβρίου 1336[3]
Περθ
Τόπος ταφήςΑββαείο του Ουέστμινστερ
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αγγλίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΕδουάρδος Β΄ της Αγγλίας και Ισαβέλλα της Γαλλίας
ΑδέλφιαΙωάννα του Πύργου
Ελεονώρα του Γούντστοκ
Άνταμ ΦίτςΡοϊ
Εδουάρδος Γ΄ της Αγγλίας
ΟικογένειαΟίκος του Ανζού
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Αλαβάστρινος τάφος του Ιωάννη του Έλθαμ

Ο Ιωάννης του Έλθαμ, κόμης της Κορνουάλης (Αγγλ. John of Eltham, Earl of Cornwall, 1316 - 1336) από τον Οίκο του Ανζού ήταν δεύτερος γιος του Εδουάρδου Β΄ της Αγγλίας και της Ισαβέλλας της Γαλλίας. Ο Ιωάννης ήταν διάδοχος του Αγγλικού θρόνου από την ημερομηνία που εκθρονίστηκε ο πατέρας του (25 Ιανουαρίου 1327) μέχρι την γέννηση του μεγαλύτερου ανιψιού του Εδουάρδου του μαύρου πρίγκιπα. (15 Ιουνίου 1330). Γεννήθηκε στα ανάκτορα του Έλθαμ στο Κεντ (1316), σε ηλικία 12 ετών στις 6 Οκτωβρίου 1328 δημιουργήθηκε η κομητεία της Κορνουάλης για τον ίδιο. Η παιδική του ηλικία ήταν διαταραγμένη από τις σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους γονείς του, ο ίδιος κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στον Πύργο του Λονδίνου λίγο πριν ο μεγαλύτερος αδελφός του Εδουάρδος Γ΄ της Αγγλίας ανατρέψει την μητέρα του και αναλάβει εξ'ολοκλήρου την εξουσία.

Αποτυχημένες διαπραγματεύσεις για γάμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πληροφορίες για τον Ιωάννη ήταν ελάχιστες, ο αδελφός του τον εμπιστευόταν απόλυτα και τον καθόριζε φύλακα του βασιλείου την εποχή που ο ίδιος απουσίαζε στις μάχες, τον καθόρισε επίσης φύλακα του βόρειου Μαρς με ανεξάρτητες εξουσίες από το Αγγλικό στέμμα. Ο Εδουάρδος Γ΄ ξεκίνησε πολλές διαπραγματεύσεις για τον γάμο του μικρότερου αδελφού του αλλά δεν κατάληξαν σε κανένα αποτέλεσμα. Τον Μάιο του 1328 ο Εδουάρδος Γ΄ ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για τον γάμο του αδελφού του με την Μαρία Ντιάζ ντε Χάρο διάδοχο της κομητείας του Μπισκάγια και τον Δεκέμβριο του 1335 προχώρησε σε νέες διαπραγματεύσεις για τον γάμο του με την Ιωάννα, κόμισσα του Παντιέβρ διάδοχο του δουκάτου της Βρετάνης αλλά και οι δυο κατέληξαν σε αδιέξοδο.[4][5] Στις 28 Σεπτεμβρίου 1334 ο Ιωάννης αρραβωνιάστηκε με την Μαρία ντε λα Σέντρα, κυρία του Λουνέλ, κόρη του Φερδινάνδου δε λα Θέρδα κυρίου τη Λάρα, εγγονού του Αλφόνσου του Σοφού και της συζύγου του Ιωάννας Νούνιεθ δε Λάρα.[6] Μια παπική απαλλαγή ζητήθηκε για να προχωρήσει ο γάμος αλλά τελικά ακυρώθηκε, η Μαρία παντρεύτηκε στην συνέχεια τον Κάρολο Β΄ του Αλανσόν αδελφό του Φιλίππου ΣΤ΄ της Γαλλίας.

Μάχες με τους Σκωτσέζους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ηλικία 17 ετών ήταν στρατηγός στην μάχη του Χάλιντον Χίλλ μια καταστροφική ήττα για τους Σκωτσέζους, αργότερα ήταν αρχηγός του Αγγλικού στρατού που είχε στόχο να επαναφέρει στον θρόνο της Σκωτίας τον σύμμαχο των Άγγλων Έντουαρντ Μπάλλιολ. Τα Χρονικά της Σκωτίας τον περιγράφουν σαν μεγάλο καταστροφέα και δολοφόνο, έκαψε το αβαείο του Λέσμαχάγκοου που ήταν γεμάτο με ικέτες και κατέφυγαν εκεί για να γλυτώσουν την οργή των Αγγλικών στρατευμάτων. Ο Σκωτσέζος ιστορικός Τζον ντε Φορντάν γράφει ότι ο Εδουάρδος Γ΄ εξοργίστηκε τόσο πολύ από την ιεροσυλία που σκότωσε τον αδελφό του βίαια με τα χέρια του, ο σύγχρονος ιστορικός Τομ Μπομόντ Τζέιμς αναφέρει ότι οι πληροφορίες αυτές βρίσκονται στην σφαίρα του μύθου.

Ο Ιωάννης του Έλθαμ πέθανε μετά την επιστροφή στο Περθ σε ηλικία 20 ετών πιθανότατα από πυρετό, ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ΄ έθαψε με μεγάλες τιμές τον αδελφό του σε έναν τάφο από αλάβαστρο στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και τον Ιανουάριο του 1337 προχώρησε σε σπονδές για την ανάπαυση της ψυχής του. Σαν δούκας της Κορνουάλης χρησιμοποίησε τα βασιλικά σύμβολα των Πλανταγενετών διαφοροποιημένα με ένα Γαλλικό περίγραμμα. [7] Δίπλα από τα ανάκτορα του Έλθαμ υπάρχει ένας λόφος που τον ονόμασαν περίπατος του βασιλιά Ιωάννη για να τιμήσουν την μνήμη του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 8072160. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p10190.htm#i101898. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. www.westminster-abbey.org/abbey-commemorations/royals/john-of-eltham-earl-of-cornwall. Ανακτήθηκε στις 9  Αυγούστου 2021.
  4. Thomas Rymer: Foedera (1740), vol. II, Pars III, p. 9. ed. A. Clarke and F. Holbrooke, London 1816.
  5. Pierre-Hyacinthe Morice de Beaubois: Memoires pour servir de preuves a l/histoire ecclesiastique et civile de Bretagne, Paris 1742, vol. I, col. 1375.
  6. Thomas Rymer: Foedera (1740), vol. II, Pars III, p. 118. ed. A. Clarke and F. Holbrooke, London 1816.
  7. http://www.heraldica.org/topics/britain/cadency.htm

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Pierre-Hyacinthe Morice de Beaubois: Mémoires pour servir de preuves à l´histoire ecclesiastique et civile de Bretagne, Paris 1742, vol. I, col. 1375.
  • Scott L. Waugh (2004). "John , earl of Cornwall (1316–1336)"
  • Thomas Rymer: Foedera (1740), vol. II, Pars III, p. 9. ed. A. Clarke and F. Holbrooke, London 1816.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]