Ιωάννα του Πύργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννα του Πύργου

Η Ιωάννα της Αγγλίας ή Ιωάννα του Πύργου (Λονδίνο 5 Ιουλίου 13217 Σεπτεμβρίου 1362), ήταν η νεότερη κόρη του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Β' και της Ισαβέλλας της Γαλλίας και πρώτη σύζυγος του βασιλιά Δαυίδ Β' της Σκωτίας.

Ονομάστηκε «Ιωάννα του Πύργου», γιατί γεννήθηκε στον πύργο του Λονδίνου. Σύμφωνα με τη συνθήκη του Νορθάμπτον, παντρεύτηκε στις 17 Ιουλίου 1328 τον Σκωτσέζο πρίγκηπα Δαυίδ, και στις 7 Ιουνίου 1329 ο πεθερός της, βασιλιάς Ροβέρτος Α' της Σκωτίας, πέθανε, οπότε ο σύζυγος της ανέβηκε στον θρόνο της Σκωτίας ως Δαυίδ Β'.

Ο αδελφός της, βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Γ', συνέτριψε το 1333 τις δυνάμεις του συζύγου της στη μάχη του Χάλιντον Χιλ, τοποθετώντας κυβερνήτη της Σκωτίας τον Εδουάρδο Μπάλλιολ. Το ζευγάρι αναγκάστηκε να ζητήσει καταφύγιο στην αυλή του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου ΣΤ΄, ο οποίος τους δέχτηκε και τους πρόσφερε πολυτελή διαμονή στον πύργο του Γκαγιάρ.

Οι δυνάμεις του συζύγου της στη Σκωτία ανέκαμψαν, ανατρέποντας τον Εδουάρδο Μπάλλιολ, και τότε το ζευγάρι ήταν σε θέση να επιστρέψει στη Σκωτία, το 1341, αναλαμβάνοντας πάλι το θρόνο. Το 1346, ο σύζυγος της ηττήθηκε ξανά από τον αδελφό της Εδουάρδο στη μάχη του Νέβιλ και συνελήφθη αιχμάλωτος στην Αγγλία, όπου έμεινε 11 χρόνια χωριστά από τη σύζυγό του.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμαΣτο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Joan of The Tower της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).