Ινστιτούτο Άνταμ Μιτσκιέβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ινστιτούτο Άνταμ Μιτσκιέβιτς
Ίδρυση1 Μαρτίου 2000, πριν 24 έτη (2000-03-01)
ΙδρυτήςΠολωνική Κυβέρνηση
ΤύποςΠολιτιστικός θεσμός
ΈδραΒαρσοβία, Πολωνία
Περιοχή δράσης20 χώρες, παγκοσμίως
ΠροϊόνταΠολωνική πολιτιστική και γλωσσική εκπαίδευση
Σημαντικά πρόσωπαΜπαρμπάρα Σχαμπόφσκα, Διευθύντρια
Ιστότοποςwww.iam.pl
Το Ινστιτούτο Άνταμ Μιτσκιέβιτς στη Βαρσοβία

Το Ινστιτούτο Άνταμ Μιτσκιέβιτς (πολωνικά: Instytut Adama Mickiewicza) είναι κυβερνητικός οργανισμός που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας και εδρεύει στην οδό Μοκοτόφσκα 25 (ulica Mokotowska) στη Βαρσοβία.

Πήρε το όνομα του από τον Πολωνό εθνικό ποιητή Άνταμ Μιτσκιέβιτς και στόχος του είναι να προωθήσει την πολωνική γλώσσα και τον πολωνικό πολιτισμό στο εξωτερικό. Το Ινστιτούτο λειτουργεί μια τρίγλωσση πολωνική-αγγλική-ρωσική πύλη, την «Culture.pl», που ιδρύθηκε το 2001.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από μεγάλο αριθμό σχετιζομένων ποιητών, δατριβογράφων, συγγραφέων, μεταφραστών, καλλιτεχνών, κριτικών λογοτεχνίας, μουσικής και ταινιών και επιμελητών, το Ινστιτούτο περιλαμβάνει τη Μπαρμπάρα Σχαμπόφσκα, τη Διευθύντρια[1][2], καθώς και τρεις αναπληρωτές διευθυντές και αριθμός βασικών διαχειριστών προγραμμάτων.

Εκτός από το Ινστιτούτο Άνταμ Μιτσκιέβιτς που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, υπάρχουν Πολωνικά Ινστιτούτα Πολιτισμού, που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας,[3] σε περισσότερες από 22 μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, όπως το Βερολίνο, η Μπρατισλάβα, η Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι, το Ντίσελντορφ, το Κίεβο, η Λειψία, το Λονδίνο, το Μινσκ, η Μόσχα, η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, η Πράγα, η Ρώμη, η Αγία Πετρούπολη, η Σόφια, η Στοκχόλμη, το Τελ Αβίβ, η Βιέννη και το Βίλνιους.

Ενώ το Ινστιτούτο Άνταμ Μιτσκιέβιτς συνεργάζεται συχνά με τα Πολωνικά Ινστιτούτα Πολιτισμού, κάθε ίδρυμα είναι ανεξάρτητο από το άλλο και χρηματοδοτείται από ένα διαφορετικό υπουργείο της Πολωνίας.[4]

Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Polska 100 - για να σηματοδοτήσει την εκατονταετία της ανεξαρτησίας της Πολωνίας από πολλές δραστηριότητες σε έξι τομείς: μουσική, σχέδιο, εικαστικές τέχνες, κινηματογράφο, θέατρο και νέες τεχνολογίες.
  • Ψηφιακός πολιτισμός - για τη στήριξη της διεθνούς παρουσίας Πολωνών ψηφιακών καλλιτεχνών (το συνέδριο Digital Cultures είναι μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων σε αυτό το κομμάτι[5]).
  • Πρόγραμμα σχεδιασμού Polska[6]
  • Μην πανικοβάλλεστε! Είμαστε από την Πολωνία - προωθεί τη σύγχρονη πολωνική μουσική στο εξωτερικό

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ambassador Krzysztof Olendzki appointed Director of the Adam Mickiewicz Institute @www.classicalsource.com». classicalsource.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2018. 
  2. IAM (2013). «Director: Paweł Potoroczyn». Ινστιτούτο Άνταμ Μιτσκιέβιτς. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2013. 
  3. «Instytuty Polskie». Msz.gov.pl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2012. 
  4. Polish Cultural Institutes around the world - arranged according to cities in an alphabetical order. Internet Archive. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2013.
  5. «Digital Cultures Conference 24-25.09.2018 / Warsaw». digitalcultures.pl (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2018. 
  6. «LONDON DESIGN FAIR». DANA JUSZCZYK (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]