Ηλεκτρομαγνητικό πεδίο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ηλεκτρομαγνητισμός
\Phi_B = \oint_S \mathbf{B} \cdot \mathrm{d}\mathbf{A} = 0
Ηλεκτρισμός · Μαγνητισμός
Πρότυπο: προβ.  συζ.  επεξ.

Ηλεκτρομαγνητικό πεδίο είναι ένα σύνθετο πεδίο που προκύπτει από την ταυτόχρονη παρουσία στο χώρο ενός ηλεκτρικού και ενός μαγνητικού πεδίου (κύματος - ακτινοβολίας )

Πηγές του η/μαγνητικού πεδίου είναι :

-σε μικροσκοπικό επίπεδο

  • τα επιταχυνόμενα ή επιβραδυνόμενα φορτισμένα σωματίδια
  • τα ταλαντούμενα φορτισμένα σωματίδια
  • τα περιφερόμενα ή αυτοπεριστρεφόμενα φορτισμενα σωματίδια ( μη ομαλές κινήσεις ).

-σε μακροσκοπικό επίπεδο

  • αγωγοί κάθε τύπου( δηλαδή ευθύγραμμοι, κυκλικοί ,σπειροειδείς ,σωληνειδείς αγωγοί )με μεταβλητή ένταση ρεύματος ( κατά μέτρο ή φορά )
  • αγωγοί κάθε τύπου μετατοπιζόμενοι , ταλαντούμενοι ή περιστρεφόμενοι.

Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο επεκτείνεται επ' άπειρον στο χώρο και περιγράφει τις ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις. Είναι μια από τις θεμελιώδεις αλληλεπιδράσεις στη φύση (οι άλλες είναι η βαρύτητα, η ασθενής αλληλεπίδραση και η ισχυρή αλληλεπίδραση).

Το πεδίο μπορεί να εκφραστεί ως ο συνδυασμός ενός ηλεκτρικού πεδίου και ενός μαγνητικού πεδίου. Το ηλεκτρικό πεδίο παράγεται από στατικά φορτία, και το μαγνητικό από κινούμενα φορτία (ρεύματα). Αυτά τα δύο περιγράφονται συνήθως ως οι πηγές του φορτίου. Ο τρόπος με τον οποίο φορτία και ρεύματα αλληλεπιδρούν με το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο περιγράφεται από τις εξισώσεις Μάξουελ και το Νόμο της δύναμης Λόρεντζ.

Από την πλευρά της κλασσικής φυσικής, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο παρατηρείται ως ένα συνεχές πεδίο, που προωθείται με κυματοειδή τρόπο, ενώ από την πλευρά της κβαντομηχανικής, το πεδίο είναι κβαντισμένο και αποτελείται από φωτόνια.Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Electromagnetic field της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).